Românii care au plătit amenzi pentru necompletarea formularului digital PLF au la dispoziție trei luni pentru a cere banii înapoi

Amenzile aplicate pentru necompletarea formularului de localizare a pasagerului (PLF), care a fost obligatoriu pentru persoanele care intrau în România, vor fi  anulate, iar banii plătiți vor fi restituiți, conform Legii 257/2022. Prin Ordinul Ministerului Dezvoltării 1.620/2022, autoritățile au stabilit și procedura concretă ce trebuie urmată pentru recuperarea amenzilor plătite până la intrarea în vigoare a Legii 257/2022, adică până în data de 30 iulie 2022.

Persoanle interesate  trebuie să transmită organului fiscal local (direcția de taxe și impozite din cadrul primăriei de domiciliu, conform ministerului), până în data de 14 noiembrie 2022, o cerere de restituire (modelul este anexat la ordinul citat). Cererea se poate depune direct în format tipărit sau poate fi transmisă prin e-mail sau prin Spațiul Privat Virtual, iar restituirea banilor se poate face prin virament în cont bancar sau în numerar.

Cererea de restituire, care trebuie să fie însoţită de copii ale procesului-verbal de sancționare și documentelor de plată și o copie a actului de identitate al solicitantului, trebuie să cuprindă următoarele informații:

  • numele și prenumele solicitantului;
  • codul numeric personal;
  • domiciliul solicitantului;
  • suma şi natura creanţei solicitate la restituire;
  • codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care se optează pentru restituirea sumei în cont, și banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei.
Citeste și:  Atenție drumeți montani! Munții Făgăraș îngheață - echipamentul de iarnă, obligatoriu!

După primirea documentaţiei complete, autoritățile verifică dacă solicitantul are datorii fiscale, sumele solicitate urmând să fie restituite doar după efectuarea compensării acestor obligaţii bugetare restante. Adică din suma de restituit se scad datoriile și se restituie efectiv ce mai rămâne (dacă e cazul).

Soluţionarea cererii de restituire se face, de principiu, în cel mult 45 de zile.

1. Cine poate să ceară restituirea amenzilor plătite?

Cei care până la 30 iulie au primit și plătit amenzi în baza art. 4 alin. (1) din OUG nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România. 

2. Restituirea acoperă doar ce s-a plătit?

Da, doar cuantumul amenzii plătit de cel amendat. În spațiul public a fost ridicată de mai multe ori problema celor care au contestat aceste amenzi și am avansat cheltuieli de judecată, iar, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 257/2022, amenzile contestate fiind automat anulate, s-au trezit că procesele lor au rămas fără obiect. Restituirea, conform Legii nr. 257/2022, vizează doar cuantumul plătit ca amendă și nimic altceva.

Citeste și:  Asociația Antiteatru prezintă piesa "Crocodil", astăzi, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

3. De când și până când se pot cere restituirile?

Prin Ordinul Ministerului Dezvoltării 1.620/2022, autoritățile au stabilit și procedura concretă ce trebuie urmată pentru recuperarea amenzilor plătite. Cererile se pot trimite deja, la acest moment, data-limită fiind pe 14 noiembrie.

4. Ce trebuie depus și unde?

Restituirea se face în baza unei cereri, modelul, pe care l-am atașat la finalul acestui material, fiind prevăzut de ordinul mai sus menționat. 

Cererea se poate depune și la ghișeu, și în format electronic, împreună cu o copie a actului de identitate. Solicitanții depun cererea la organul fiscal local competent, adică direcția de taxe și impozite din cadrul primăriei de domiciliu, conform ministerului. Cei care aleg varianta de depunere electronică trimit cererile fie prin e-mail, fie prin Spațiul Virtual Privat, dacă au cont acolo. De asemenea, cererile se pot depune și prin împuternicit – avocat.

Citeste și:  Târgurile volante din Brașov, programate în acest weekend, anulate din cauza vremii nefavorabile

5. Alături de cerere, ce se mai depune?

Cererea de restituire trebuie neapărat însoțită de copii ale procesului-verbal de constatare a contravenției și ale documentelor de plată – altfel nu va fi luată în calcul.

6. Banii vin pe card sau se pot cere și numerar?

În cererea depusă sau trimisă electronic trebuie trecut, dacă e cazul, codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea și banca la care e deschis contul. Asta în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar, la casieria direcției de taxe și impozite.

7. Cam cât va dura până la restituirea banilor?

Dacă cererile sunt completate corect și sunt însoțite de toate documentele cerute, în termen de 45 de zile se vor soluționa cererile.

Surse:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.