Romsilva infirmă că dispar 3 hectare de pădure în fiecare oră

În urma apariției în spațiul public a unor informații privind ”dispariția” unor suprafețe împădurite în România, pentru corecta informare a publicului, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva face următoarele precizări.
    Suprafața fondului forestier național a crescut, conform datelor independente și oficiale ale Institutului Național de Statistică, cu 38.477 de hectare în ultimii cinci ani, de la 6.544.588 hectare în 2014, la 6.583.065 hectare la finalul anului 2018. 
    Informația că ”dispar” 3 hectare de pădure în fiecare oră este una eronată și nu are nicio bază științifică sau oficială. Dacă informația ar fi reală, ar însemna că în fiecare an suprafața fondului forestier s-ar diminua cu 26.280 de hectare, când în realitate a crescut anual, în medie, cu 7.695,4 hectare.
    Managementul durabil și responsabil al pădurilor presupune înlocuirea pădurilor aflate la vârsta exploatabilității cu noi generații de păduri, prin lucrări de regenerare.
    În ultimii cinci ani, conform datelor oficiale, în România au fost regenerate cumulat 141.786 de hectare fond forestier, deci în medie 28.357,2 hectare pe an, ceea ce înseamnă că sunt regenerate în fiecare oră 3,23 hectare, deci peste cele 3 hectare care ”dispar”, cifră prezentată în mod repetat în spațiul public, dar nesusținută de date și studii oficiale.
    De asemenea, tot în mod eronat, recoltarea autorizată a materialului lemnos sau alte lucrări silvice sunt prezentate ca fiind ”defrișări ilegale”. Pentru corecta informare, termenul de ”defrișare” înseamnă îndepărtarea forțată și definitivă a unei păduri de pe o suprafață de teren cu destinația “pădure“ și schimbarea destinației terenului (de exemplu construcții civile sau industriale sau cu destinație agricolă). În urma lucrărilor silvice, suprafețele forestiere sunt regenerate, deci pădurile nu dispar, ci se înlocuiește o generație bătrână de arbori cu o generație tânără.
    Suprafețele parcurse cu tăieri rase nu sunt ”defrișări”, tratamentul tăierilor rase fiind unul legal, reglementat de Codul Silvic și prevăzut în amenajamentele silvice, întocmite de specialiști. Toate aceste suprafețe sunt reîmpădurite în termen de doi ani, respectându-se prevederile Codului Silvic. Deși zona parcursă cu astfel de lucrări poate produce îngrijorări opiniei publice este important de menționat că aceste lucrări sunt corecte din puncte de vedere silvicultural și legale.
    Anul trecut, la nivel național, conform Institutului Național de Statistică, a fost parcursă cu tăieri rase o suprafață de 3.435 de hectare, adică 0,052% din suprafața fondului forestier național, iar tot anul trecut au fost regenerate 27.043 de hectare.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, care administrează circa 48% din pădurile țării, cele proprietatea publică a statului, a regenerat natural și artificial în ultimii cinci ani 79.601 de hectare, plantând 170,59 milioane de puieți forestieri, cu o investiție cumulată de 593 milioane de lei. 
    ”În spațiul public circulă numeroase informații eronate privind starea pădurilor din România și ne dorim un dialog și o colaborare de bună credință cu organizațiile non-guvernamentale de mediu pentru o informare corectă a publicului privind modul de administrare a pădurilor. Recent am inițiat o platformă de dialog profesional pentru toți actorii implicați în gospodărirea pădurilor, ne dorim un astfel de dialog și cu organizațiile de mediu, pentru informarea corectă a publicului” a declarat directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.