S-a deschis primul restaurant … închis din România. Și este în Bran!

După ce, în timpul pandemiei, a dat lovitura gătind la domiciliul clienților, cunoscutul bucătar brașovean Bogdan Cozma vine cu o nouă inovație pe piața HoReCa din România și deschide primul restaurant… închis. Cheful organizează doar o cină pe lună, pregătită cu multă migală, la care are acces numai cine face rezervare în prealabil și este adept al conceptului de fine dining.

Deschis fix de Ziua Îndrăgostiților, BlackBarn și-a făcut deja un nume printre amatorii de experiențe inedite, elegante și… discrete – întrucât capacitatea maximă a localului este de 18 persoane. Iar povestea sa, care începe acolo unde vârfurile Bucegilor întâlnesc crestele Pietrei Craiului, este una demnă de filme: Bogdan Cozma a adunat laolaltă cei mai renumiți meșteri ai Transilvaniei și a readus la viață o șură veche de 130 de ani din Tohanu Nou – la doar câțiva kilometri de Bran. A recondiționat tot ce se putea recupera: bârne, cărămizi… Lemnul a fost ars prin tehnica shou-sugi-ban, iar din lăstari de mesteceni a făcut cu mâna lui toate elementele de decor. În centrul tuturor stă un cais bătrân, fost leagăn al unei copilării autentice, ce însoțește acum fiecare călătorie culinară a oaspeților. 

Citeste și:  Autori ai unui furt comis dintr-un autovehicul, pe teritoriul Marii Britanii, prinși de polițiștii brașoveni

Odată deschise porțile mari și grele ale Black Barn, se ivește salonul, unde oaspeții se pot delecta cu băuturi dintre cele mai fine și un decor desprins parcă din cărțile de povești. Mesele se află la etaj, de unde se poate vedea pas cu pas cum fiecare fel de mâncare prinde viață, iar farfuriile pornesc apoi ca într-un marș tăcut al gustului și eleganței.

Conceptul gastronomic are și el propria-i poveste: „dacă mâncarea ți-ar putea vorbi, ce ți-ar spune?”, întreabă retoric bucătarul. Căci este hotărât să le demonstreze tuturor că gătitul este o artă: de la alegerea ingredientelor și până la plating, fiecare element are propria-i poveste subtilă, ce așteaptă să fie descoperită:

Citeste și:  Se întoarce canicula în sudul României

Evident, în ziua de astăzi, oricine poate găti, însă nu oricine poate transmite și bucuria de a mânca și scoate în evidență pasiunea pusă în fiecare farfurie. Pentru că, în universul culinar, fiecare detaliu contează, iar experiențele trebuie să surprindă și fascineze în fiecare clipă„, spune bucătarul, care a introdus în meniu inclusiv feluri vegetariene.

Pentru că este un adept al prospețimii și cunoașterii în detaliu al fiecărui ingredient, în farfuriile create de Bogdan Cozma oaspeții vor descoperi cașcaval cu trufe și alte brânzeturi fine de la o fermă din zonă; cartofi crescuți pe dealurile din jur, rață sălbatică de vânat din județul Harghita și chiar Black Angus, tot de proveniență zonală.

Și cu ce se completează cel mai bine mâncarea, dacă nu cu un vin bun, care să însoțească fiecare fel, punându-i în valoare aromele?! Somelierii au pregătit sortimente și povești numai de ei știute, dar nerăbdătoare să fie descoperite:

Citeste și:  Poșta Română își modernizează flota auto pentru livrări rapide

Cina poate fi mai mult decât un alt moment al zilei. Poate fi o experiență, un cumul de emoții, sentimente și clipe petrecute într-un loc încărcat de nostalgie și amintiri. Un loc în care natura are rezervată propria-i masă, iar elementele din farfurie se îmbină perfect atât cu ambientul, cât și cu vinurile ce-și împărtășesc eleganța și complexitatea„, spune unul dintre somelieri.

Astfel, nici nu e de mirare că restaurantul și-a format deja un cerc de clienți fideli, care revin de fiecare dată când prind ocazia – mai ales că meniul se schimbă odată la două cine, nefiind loc de rutină:

Următoarea cină închisă va avea loc în luna iulie, meniul fiind alcătuit din gustare de tip amuse bouche, starter, fel vegetarian, pește, fel principal și două deserturi. Rezervările se fac exclusiv prin intermediul portalului blackbarnexperience.com, prețurile pornind de la 480 RON / persoană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.