Salvamont Brașov: Cum să evităm întâlnirea cu animalele sălbatice în timpul drumețiilor

Salvamontiștii brașoveni au întocmit o listă cu recomandări pentru a învăța cum să evităm întâlnirea cu animalele sălbatice în timpul drumețiilor.

✅ Nu părăsiți niciodată poteca marcată. Animalele sălbatice evită zonele frecventate de oameni. Astfel minimizați riscul de a vă întâlni cu ele.

✅ Nu mergeți singur pe munte. O simplă discuție cu partenerul este suficientă pentru a ține animalele sălbatice la distanță. Puteți de asemenea să strigați din când în când sau să luați la voi un fluier (un astfel de fluier se găsește de regulă la catarama de prins la piept a rucsacului).

✅ Țineți câinii de companie legați în lesă. Aceștia pot agita animalele sălbatice și le pot trimite înspre voi.

Citeste și:  Târgurile volante din Brașov, programate în acest weekend, anulate din cauza vremii nefavorabile

✅ Luați cu voi și țineți la îndemână spray-ul pe bază de piper împotriva animalelor sălbatice.

Acesta este foarte mic și compact (mai mic decât un deodorant obișnuit și se poate achiziționa de la magazinele cu specific vânătoresc), fiind de un real folos în caz de necesitate.

✅ Evitați să faceți plimbări seara târziu sau noaptea. Animalele sunt mult mai active în această perioadă.

✅ Dacă aveți de gând să campați cu cortul, nu o faceți în locuri izolate. Asigurați-vă că montați cortul într-o zonă de campare organizată și că nu țineți niciun fel de mâncare în acesta (animalele sălbatice pot detecta chiar și mirosul conservelor nedesfăcute). Hrana legați-o undeva, la înălțime, mai departe de cort. Nu mâncați în cort sau în proximitatea lui și spălați-vă pe mâini după ce luați masa, pentru a îndepărta orice urmă de miros al mâncarii.

Citeste și:  Structurile MAI au intervenit la peste 3.700 de evenimente în ultimele 24 de ore, dintre care peste 2.200 au vizat menținerea ordinii publice

✅ În cazul în care întâlniți totuși animale sălbatice, retrageți-vă ușor, mergând cu spatele, pentru a păstra în permanență contacul vizual și vorbind cu ele pe un ton neutru (fără agresivitate și fără a țipa). Dacă animalul începe să vă urmărească (lucrul acesta îl face de cele mai multe ori din curiozitate), abandonați treptat rucsacul sau haine, pentru a câștiga timp. În ultimă instanță, folosiți spray-ul pe bază de piper, având grijă la direcția vântului.

✅ Așteptați plecarea animalului și retrageți-vă în direcția opusă.

✅ Nu dați curs curiozitatii animalelor sălbatice, în special a puilor. De cele mai multe ori, puii sunt îndeaproape supravegheați de mame, care pot deveni agresive. Nu vă interpuneți niciodată între animal și puii acestuia.

Citeste și:  Creșa Brașov promovează educația pentru mediu prin "Săptămâna Verde"

✅ Nu hrăniți animalele sălbatice, oricat de prietenoase ar părea. Comportamentul lor este imprevizibil și se poate schimba foarte repede, devenind agresive.

Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.