Săptămâna Mondială a Alăptării (1-7 august 2021)

Colegiul Medicilor din România îşi alătură vocea campaniei mondiale menite să crească gradul de conştientizare privind importanţa alăptării şi să încurajeze măsurile pe teme legate de alăptare, inclusiv facilitarea accesului mamelor la consiliere pentru alăptare.

Tema de anul acesta a Săptămânii Mondiale a Alăptării este Apărarea Alăptării – O Responsabilitate Comună şi se concentrează pe modul în care alăptatul la sân contribuie la supravieţuirea, sănătatea şi bunăstarea tuturor, de la nivelul individului la nivel de societate şi naţiune, astfel că trebuie să fie o prioritate la nivel mondial.

Alăptarea la sân poate fi legată de fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), astfel că poate fi considerată una dintre cheile pentru îndeplinirea Agendei 20302. Dintre aceste Obiective de Dezvoltare Durabilă menţionăm:
* Eradicarea sărăciei – Alăptarea reprezintă modul ideal, natural şi accesibil oricărei mame pentru hrănirea nou-nascutului ei, laptele matern fiind singurul aliment perfect adaptat nevoilor copilului nou -născut .
* Eradicarea foametei, asigurarea securităţii alimentare, îmbunătăţirea nutriţiei –
Alăptarea la sân până la doi ani şi chiar şi după aceea asigură nutrienţi de calitate, surse de energie şi ajută la combaterea subnutriţiei, dar şi obezităţii.

Citeste și:  Amendă pentru Primăria Brașov în urma carambolului de duminică - 16 automobile și o ambulanță s-au ciocnit în lanț din cauza poleiului

* Asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă – Studiile arată că alăptarea la sân îmbunătăţeşte semnificativ sănătatea, dezvoltarea şi supravieţuirea copiilor şi mamelor, atât pe termen scurt, cât şi lung.

„Alăptarea la sân este cel mai bun start al copilului în viaţă şi oferă nenumărate beneficii pentru sănătatea fizică şi emoţională atât a copilului, cât şi a mamei. Trebuie ţinut cont, însă, că, deşi vorbim de un proces natural, acesta nu este, întotdeauna, uşor şi că, de multe ori, mamele au nevoie de sprijin pentru a începe şi a susţine alăptarea. Salutăm adoptarea şi promulgarea Legii privind alăptatul în public, însă considerăm că nu trebuie să ne oprim aici şi că este nevoie şi de iniţiative care să faciliteze accesul mamelor la consiliere în alăptare, pentru a putea depăşi provocările legate de această perioadă”, a declarat dr. Valeria Herdea, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România.

Citeste și:  Evenimentul comunitar ,,Un Ceai Cald – O Vorbă Bună”, astăzi, în Piața Sfatului din Brașov

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că aproape 2 din 3 copii nu ajung să fie hrăniţi la sân exclusiv în primele 6 luni de viaţă, aşa cum este recomandat – o rată care nu s-a îmbunătăţit de decenii. De asemenea, 3 din 5 copii nu ajung să fie alăptaţi în prima oră de viaţă, în pofida beneficiilor3.

Alăptatul este un drept al copilului şi al mamei, un drept fundamental pentru un viitor sănătos!

Sursa foto, realitate.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.