Sărbătoare cu iz medieval: Parada Junilor din Şcheii Brașovului

Duminică, 26 aprilie 2020, la 09:30 – 14:30, iubitorii de tradiții sunt așteptați la un eveniment impresionant, organizat în superbul oraș de la poalele Tâmpei, Brașov. În prima Duminică, după Sfintele Paști, în Duminica Tomii, brașovenii dar și oameni din toată țara participă la cel mai important eveniment de peste an, Parada Junilor din Şcheii Brașovului. Cu această ocazie, în centrul istoric cu iz medieval al Brașovului se desfășoară Târgul Meșteșugarilor și Artiștilor Populari, se organizează ateliere și diverse evenimente, expoziții, spectacole, lansări de carte etc.
Pe lângă evenimentul principal, Parada Junilor, avem inclus în program și vizitarea unor obiective cu o mare valoare culturală, spirituală dar și istorică, cum ar fi Catedrala Sf. Nicolae din Şcheii Brașovului (aici se află Muzeul primei scoli românești), Piața Unirii, Poarta Ecaterina, Poarta Şchei, Piața Sfatului, Biserica Neagră.
De asemenea am structurat timpul aferent evenimentului încât să aveți suficient timp liber pentru relaxare, cumpărături, suveniruri sau servirea mesei la unul dintre cochetele restaurante din centrul vechi al Brașovului, etc.

Citeste și:  Primăria Brașov amenajează peste 80 de locuri de parcare pentru cei care accesează serviciile instituției

Despre Junii Brașovului.
La origini, sărbătoarea Junilor Brașoveni semnifică reînvierea naturii, învingerea iernii și începutul unei vieți noi. Acest obicei este, de fapt, o inițiere militară a feciorilor, denumirea de „Juni” semnificând „bărbați tineri, necăsătoriți”.
Este o tradiție inspirată,cel mai probabil de la strămoșii noștri Daci.
Parada Junilor Braşovului, este considerată pe bună dreptate ca având o valoare unicat în România. Prima menţiune documentară datează din anul 1728 şi se află într-un hrisov din arhiva Primei Şcoli Româneşti din Şchei. În acest hrisov, Junii sunt amintiţi ca “o rânduială din bătrâni”. Printre altele, se mai consemnează în acest document despre Juni : “Să-i lăsaţi să treacă fără oprială, frumos, pe rând cum se cade, iar cine se va îngădui să treacă cu sfintele cruci prin această grădină, unul ca acela să fie blestemat de Domnul şi de cei 318 sfinţi”.
Însă, această tradiție a fost concepută, așa cum o știm astăzi, de către primii locuitori ai cartierului Șchei, mai exact de către membrii organizației militare care sălășluiau aici. Tradiția a fost sprijinită de voievozii români din Principate Române, încă din secolul al XIV-lea, având ca scop inițierea în armată a feciorilor locali pentru a întări apărarea pământului din Țara Bârsei.
Cum sunt împărțiți junii ?
Junii brașoveni sunt, împărțiți în 7 grupe, având fiecare câte un conducător, denumit Vătaf. Fiecare Vătaf are câte un buzdugan cu tricolor, simbol al vitejiei şi demnităţii. De asemenea, fiecare grup are un steag propriu, care aduce un profund caracter patriotic în acţiunile şi serbările Junilor. Fiecare grup are o costumaţie proprie, foarte veche, pe care o îmbracă doar la manifestări şi evenimente deosebite cum sunt cele din Săptămâna Luminată, imediat după Paşti, şi la Parada Junilor, care are loc în fiecare an pe străzile din centrul Braşovului, în Duminica Tomii.
Grupele de Juni au următoarele denumiri:
• Junii Tineri: ceata originală și veche a junilor (denumirea „Tineri” însemnând „Necăsătoriți”)
• Junii Bătrâni: denumire atribuită bărbaților căsătoriți care însoțeau alaiul de juni
• Junii Curcani: compania s-a format în perioada războiului pentru Independență a României, din 1877
• Junii Dorobanți: grup desprins din formațiunea Junilor Curcani în anul 1924
• Junii Brașovecheni: denumire dată junilor din Brașovul Vechi în anul 1851
• Junii Roșiori: grup format în 1908, alcătuit din bărbații căsătoriți din zona nord-vestică a Șcheiului
• Junii Albiori: grup format în anul 1860, în mare parte fiind negustori și măcelari din Șchei
În Scheii Braşovului sunt 64 de troiţe, cele mai multe fiind ale Junilor, şi fiecare grup are în grijă câteva

Citeste și:  Craft Show. Ateliere demonstrative de meșteșuguri casnice - țesut și cusut, la Brașov

Obiective :

  • Catedrala Ortodoxă Sf.Nicolae și Muzeul Primei Scoli Românești
  • Poarta Ecaterina
  • Poarta Şchei
  • Piața Sfatului
    -Biserica Neagră

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.