Sărbătoare în cartierul Tractorul din Brașov

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” și „Sfântul Vasile cel Mare” din Brașov a fost binecuvântată cu apă sfințită de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Slujba de binecuvântare a locașului de cult a fost oficiată duminică, 10 noiembrie, în prezența unei mulțimi de credincioși din Parohia Brașov-Tractorul V, de la Spitalul Municipal „Tractorul” aflat în apropierea bisericii, dar și din alte comunități parohiale din orașul de sub Tâmpa, potrivit mitropolia-ardealului.ro.

Biserica brașoveană a fost renovată și înfrumusețată complet la exterior, iar la interior au fost schimbate pardoseala din Sfântul Altar, a fost montată o centrală termică și s-au făcut alte lucrări de înfrumusețare, toate realizate pentru a oferi un spațiu liturgic adecvat lucrării pastorale din Parohia Brașov Tractorul V și lucrării misionare din spitalul menționat.

Citeste și:  18 scurtmetraje de animație vor fi proiectate vineri, la Centrul Cultural Reduta

După slujba de binecuvântare a bisericii ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie. În soborul de preoți s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, cei doi preoți de la biserica brașoveană, Nicolae Lie și Mircea Leb, precum și alți slujitor ai sfintelor altare din Brașov și împrejurimi.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov. Credincioșii au participat în număr mare, mai ales că această zi de sărbătoare a precedat hramul Sfântului Mare Mucenic Mina.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhimandritul Ioachim Tomoiagă care a tâlcuit Pilda Samarineanului Milostiv,

„Porunca «Mergi și fă și tu asemenea!» înseamnă că fiecare dintre noi, cei care suntem botezați și suntem creștini și viața noastră este fundamentată pe valorile creștine, trebuie să avem acest îndemn în ființa noastră. Cât privește întrebarea «Cine este aproapele meu?» din această parabolă, înțelegem că aproapele nostru este oricine are trebuință de mila și ajutorul nostru”, a subliniat părintele vicar-administrativ.

Citeste și:  Lansarea albumului de artă «Soleil de l’Est în promovarea picturii brașovene, ieri, azi si mâine»

Comuniunea sfântă

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a ținut un cuvânt de binecuvântare și de felicitare pentru preoții și credincioșii de la Biserica Sfântul Mare Mucenic Mina” și „Sfântul Vasile cel Mare” din Brașov. Ierarhul a vorbit apoi despre duminicile pregătitoare pentru Postul Nașterii Domnului și despre învățăturile transmise în aceste popasuri duhovnicești.

„Astăzi am primit îndemnul să mergem să facem și noi ceea ce a făcut Samarineanul Milostiv, Care este Mântuitorul Iisus Hristos, adică să-i luăm pe cei din jurul nostru și să-i ducem la casa de oaspeți, adică la această comunitate sfântă în care noi ne împărtășim cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Încercați ca în acest post care va veni să vă împărtășiți mai des”, a spus ierarhul.

Citeste și:  18 scurtmetraje de animație vor fi proiectate vineri, la Centrul Cultural Reduta

Părintele Mitropolit a oferit acte de cinstire mai multor binefăcători care au contribuit la renovarea și înfrumusețarea  bisericii. Cuvântul de mulțumire din partea comunității a fost rostit de preotul Mircea Leb, iar la finalul sărbătorii credincioșii s-au închinat la racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.