Scrisoare deschisă către ministrul Educaţiei. Profesorii reclamă că o prevedere îi pune într-o postură umilitoare

O prevedere dintr-un ordin de ministru stârneşte nemulţumirea cadrelor didactice. Profesorii de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti îi cer ministrului Anisie să renunţe la obligativitatea obţinerii acordului părinţilor pentru notarea activităţii online din perioada pandemiei. Profesorii consideră această prevedere umilitoare, pentru că introduce prezumţia că evaluarea ar fi una subiectivă şi potenţial incorectă, potrivit stiripesurse.ro

Redăm integral scrisoarea deschisă:

Către Ministrul Educației, doamna Monica Anisie

Stimată doamna Ministru,

Noi, corpul profesoral al Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”, vă scriem pentru a ne manifesta indignarea față de prevederile articolului art. 1, pct.8, litera d) din OMEC nr.4249/2020 – „Valorificarea activității on-line prin calificativ/notă se face cu acordul părintelui/susținătorului legal.”

Înțelegem cu toții că trecem printr-o perioadă dificilă și singulară, în care atât noi, cât și copiii suntem afectați. Înțelegem că această măsură a fost gândită pentru a preîntâmpina unele dificultăți suplimentare. Considerăm însă că acest articol de lege este pripit și injust.

Faptul de a cere acordul părintelui/elevului pentru notarea activității on-line este un act ce subminează autoritatea profesorului („autoritate” în sens de expertiză științifică) și ne pune pe noi, profesorii, într-o postură umilitoare. Articolul, așa cum este formulat acum, implică tacit presupunerea că evaluarea pe care o facem este subiectivă și potențial incorectă, de aceea ea trebuie validată de aparținătorul legal al elevului.

Citeste și:  Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice

Ca profesori într-o instituție de învățământ de prestigiu, noi știm că evaluarea trebuie să fie făcută corect și în acest sens avem criterii și standarde de performanță care ne ghidează procesul. De asemenea, înțelegem și respectăm principiul conform căruia orice notă pe care o acordăm trebuie să fie justificată, prin dovezi clare. Știm, de asemenea, că elevul trebuie să fie informat și să primească toate explicațiile cu privire la nota obținută. Dacă nota sa nu este justificată, atunci există căi legitime de a o contesta.

Însă obligația de a cere consimțământul elevului sau al părintelui pentru acordarea unei note nu se încadrează în principiul enunțat mai sus. Este un act nejustificat, pentru ca oferă un drept discreționar părintelui de a favoriza o evaluare neunitară și subiectivă, ce subminează calitatea evaluării și creează un precedent cu totul nefast pentru procesul de învățare în general. Articolul 72, alineatul (1) din Legea educației naționale prevede: „Evaluarea se centrează pe competențe, oferă feed-back real elevilor și stă la baza planurilor individuale de învățare”. Or, dacă acordarea unei note este condiționată de o manifestare de voință discreționară din partea părintelui, evaluarea nu mai este centrată pe competențe (pe care numai profesorul este în măsură să le aprecieze), ci pe voința unilaterală a părintelui, căruia legea educației nu îi permite să evalueze competențele academice ale copilului său.

Citeste și:  CFR Călători întrerupe legăturile directe între Litoralul românesc și marea aglomerare urbană

Având în vedere faptul că ne dorim cu toții să fim profesioniști și ne dorim binele sistemului de învățământ, ca oameni ce sunt purtători de valoare pentru copiii și adolescenții de azi și de mâine, sperăm că veți ține cont de opinia noastră și veți renunța la articolul menționat.

Cu stimă,

Prof. Nicolae Victor

Prof. Mariana Nicolaescu

Prof. Roxana Veleanovici

Prof. Daniela Nedelcu

Prof. Vadasz Levente

Prof. Elena Ștefan

Prof. Viorica Stănescu

Prof. Daniela Moraru

Prof. Corina Radu

Prof. Monica Alexandrescu

Prof. Gabriela Ianoș

Prof. Simona Popa

Prof. Ramona Ignat

Prof. Elena Sticlea

Prof. Toader Cristian

Prof. Anca Roman

Prof. Monica Taliu

Citeste și:  Programe speciale de Paşte, la TVR

Prof. Roxana Banu

Prof. Rodica Dincă

Prof. Ileana Ionescu

Prof. Petre Bădoiu

Prof. Manuela Mișcoci

Prof. Vlad Copil

Prof. Mariana Vasile

Prof. Tudor Dăneț

Prof. Maria Catană

Prof. Silviu Dumitru

Prof. Camelia Stîngă

Prof. Dumitra Stoica

Prof. Cristian Ciobănescu

Prof. Bogdan Petre

Prof. Alexandru Hânțari

Prof. Mihai Ivancea

Prof. Dorina Dan

Prof. Velican Alexandra

Prof. Dorina Nedelea

Prof. Stoica Aurelia

Prof. Melania Hancescu

Prof. Lucia Coc

Prof. Paul Buga

Prof. Dragoș Păduraru

Prof. Irina de Hillerin

Prof. Năstasie Adina

Prof. Cristina Vasile

Prof. Ștefan Ștefania

Prof. George Liviu Bănulescu

Prof. Magdalena Micu

Prof. Florin Rușanu

Prof. Paula Vătui

Prof. Anda-Irina Sturza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.