Sesiune de informare despre oportunitățile de finanțare oferite prin Programul Europa Creativă – Subprogramul Cultura, la Brașov

EUROPE DIRECT Râșnov propune comunității culturale din Brașov un eveniment de informare despre oportunitățile de finanțare oferite prin Programul Europa Creativă – Subprogramul Cultura. Participanții vor avea oportunitatea de a înțelege mai bine, direct de la experții Biroului Europa Creativă România, cum pot accesa fondurile europene, pentru a-și dezvolta activitatea și a-și pune în practică proiectele.

Sesiunea de informare se va desfășura la Centrul Cultural Apollonia, Strada Michael Weiss 22 Brașov, în data de 13 martie 2024, între orele 11:00 și 13:30.

Ce este programul Europa Creativă?

Europa Creativă este programul de finanțare al Uniunii Europene dedicat sprijinirii sectoarelor culturale și creative. Este gestionat de Comisia Europeană prin Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură (EACEA) și are trei componente: subprogramele Cultura și MEDIA și o componentă transsectorială care facilitează colaborarea între sectoarele creative și sprijină sectorul mass-media de știri prin promovarea alfabetizării mediatice, a pluralismului și a libertății presei.

Citeste și:  Accident cu trei autovehicule implicate, pe centura municipiului Brașov

Care este specificul Subprogramului Cultura și cine poate beneficia de finanțare?

Subprogramul Cultura se adresează tuturor sectoarelor culturale și creative, cu excepția audiovizualului, încurajând cooperarea și schimburile între organizațiile culturale și artiștii din Europa și nu numai. Sunt finanțate proiecte de cooperare între minimum trei țări; circulația operelor literare europene; rețele de organizații profesionale; platforme de promovare a artiștilor și a operelor lor; mobilitatea artiștilor și profesioniștilor din domeniul culturii. De asemenea, sunt susținute acțiuni speciale precum premiile UE pentru patrimoniu cultural, literatură, arhitectură și muzică, Capitalele Europene ale Culturii și Marca Patrimoniului European.

Pot beneficia de finanțare organizațiile din statele participante la program, indiferent de tipul lor (autorități și instituții publice, ONG-uri sau companii private), dar și artiști independenți.

Citeste și:  Jazz in the Park a lansat biletele de o zi

Ce propune evenimentul de la Brașov?

Experții Biroului Europa Creativă România vor oferi participanților informații despre  principalele linii de finanțare ale Subprogramului Cultura, exemple de proiecte finanțate și vor răspunde întrebărilor publicului.

„Sesiunea de informare își propune să sprijine operatorii culturali în procesul de identificare a unor resurse financiare adecvate pentru dezvoltarea organizațiilor lor, contribuind la creșterea capacității acestora de a dezvolta idei de proiecte viabile și sustenabile”, a declarat Sorin Enuș, Coordonator Subprogram Cultura – Biroul Europa Creativă România.

„Îi invităm la eveniment pe toți artiștii brașoveni, fie că sunt în sfera artelor spectacolului, a artelor plastice, editori, muzeografi, fie că sunt profesioniști în domeniul cultural în cadrul unor instituții. Vor afla mai multe despre aceste oportunități de finanțare europene, nerambursabile: calendar, criterii de eligibilitate, ghiduri de aplicare, dar și despre experiențele beneficiarilor din anii trecuți. Participanții vor avea ocazia să pună întrebări și să primească răspunsuri specifice legate de proiectele lor.” – Ioana Vașoti, EUROPE DIRECT Râșnov

Participare și înscriere:

Citeste și:  Concert de muzică corală susținut de Vocal Pur, la Biserica Neagră din Brașov

Evenimentul este deschis publicului larg, iar participarea este gratuită. Pentru a putea participa, vă rugăm să completați acest scurt formular online https://shorturl.at/etWX9 până la data de 11 martie, ora 12:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.