Sfânta Mănăstire Voroneţ împlinește 535 de ani de la ctitorire

Astăzi se împlinesc 535 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Voroneț. Este supranumită „Capela Sixtină a Estului” pentru fresca Judecății de Apoi, care a fost pictată cu celebrul pigment „albastru de Voroneț”. De altfel, acesta este și cea mai elocventă tratare a temei apocaliptice din spațiul creștinismului răsăritean.

Pisania, fixată deasupra uşii de intrare în pronaosul acestui locaş, arată:

<< Io Ştefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domn Ţării Moldoveneşti, fiul lui Bogdan Voievod, a început a zidi acest hram în Mănăstirea de la Voroneţ în numele Sfântului, slăvitului Mare Mucenic şi purtător de biruinţă Gheorghe, în anul 6996, al lunii mai 26, luni după Pogorârea Duhului Sfânt şi a fost terminată în acelaşi an, al lunii septembrie 14 (1488)>>

Potrivit Radio România Actualități, manifestările vor începe în jurul orei 10:00, cu parastasul de pomenire a ctitorilor Mănăstirii Voroneţ, urmat de cuvântul de bun venit al maicii starețe stavrofora dr. Gabriela Platon, mesajul transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cuvântul Preasfințitului Episcop Vicar Dr. Damaschin Dorneanul. Conferințele susținute de profesor universitar dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, dar și de cercetători științifici din Iași, Suceava și Chișinău vor încheia prima parte a manifestărilor. De fapt, pe tot parcursul acestei zile vor avea loc conferințe și dezbateri pe teme, precum scanarea 3D, instrument de cercetare istorică, medicina ștefaniană în contextul practicilor medicinei medievale, dar și alte teme de interes.

Citeste și:  Structurile MAI au intervenit la peste 3.700 de evenimente în ultimele 24 de ore, dintre care peste 2.200 au vizat menținerea ordinii publice

Acest moment aniversar ne oferă ocazia de a reveni la momentul de început al Voroneţului (anterior perioadei rareşiene când a primit binecunoscuta frescă exterioară), refăcând vorbire despre timp, oameni şi fapte, care au dus la construirea din 26 mai până în 14 septembrie 1488 a bisericii cu Hramul „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii Voroneţ.

Mănăstirea Voroneț, supranumită „Capela Sixtină a Estului”, constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare. Biserica a fost ridicată în anul 1488, în numai trei luni și trei săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.