Siguranța în mediul școlar – prioritatea Poliției Brașov

Asigurarea unui mediu școlar sigur, protejat de diferitele forme de manifestare ale violenței este o prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, fiind organizate și desfășurate activități specifice de informare în unitățile de învățământ preuniversitar de pe raza județului Brașov.

În data de 06 octombrie 2022, polițiști din cadrul Biroului Siguranța Școlară Brașov, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Municipiului Brașov – Secția 4 Poliție și Serviciului Rutier Brașov, au desfășurat activități informative la Școala Gimnazială nr. 4, din municipiul Brașov.

Beneficiarii activităților au fost 250 elevi din ciclul gimnazial și primar, precum și 11 cadre didactice.

Activitățile au fost interactive și au vizat teme precum: prevenirea bullying-ului, a violenței verbale și fizice în mediul școlar, precum și legislația în domeniu.

Citeste și:  Primăria Brașov a semnat contractul de lucrări pentru grădinița din Bartolomeu Nord. Este prima care se construiește în acest cartier în ultimii 100 de ani

Elevilor și cadrelor didactice li s-a adus la cunoștință faptul că toate formele agresiunii întâlnite în școli, de la îmbrânceli și jigniri, până la intimidări fizice și verbale trebuie să fie semnalate, pentru a crea un climat de ordine și siguranță în mediul școlar.

Totodată, elevi din 8 clase ale ciclului primar au participat la activitatea prezentată de polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, Secției 4 Poliție Brașov și Serviciului Rutier Brașov, care s-au deplasat cu Laboratorul Mobil De Educație Rutieră din dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, aceștia primind informații privind educația rutieră, despre modul corect de deplasare în calitate de pieton, traversarea în siguranță a părții carosabile și deplasarea într-un mod corespunzător cu bicicletele și trotinetele.

Citeste și:  Întâlnire de lucru la Penitenciarul Codlea, organizată în baza Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate

Pentru a evita situațiile potențial conflictuale în mediul școlar, Poliția Brașov reamintește :

Părinților/cadrelor didactice:

  • Ajutați-l pe copil să-și dezvolte abilități în ceea ce privește toleranța și empatia ;
  • Încurajați comunicarea ca fiind cea mai eficientă metodă de rezolvare a conflictelor, atât în familie, cât și în școală ;
  • Explicați-i că situațiile de agresiune în mediul școlar își găsesc rezolvarea prin sprijinul unui cadru didactic/consilier școlar/părinte sau, după caz, prin intervenția autorităților.

Copiilor :

  • Semnalați întotdeauna unui părinte/adult de încredere orice situație de violență fizică sau psihică la care ați fost victimă sau la care ați asistat în calitate de martor ;
  • Nu încurajați comportamente violente în grupul de prieteni ;
  • Evitați să răspundeți provocărilor folosind violența (fizică sau psihică) ;
  • Dacă sunteți victima unei agresiuni în mediul online (cyberbullying), solicitați imediat ajutorul unui părinte/adult de încredere, raportați comportamentul în mod oficial pe platforma respectivă și adresați-vă Poliției.
Citeste și:  Mobilitate verde - Pista de biciclete care va lega cartierul Astra de gară, centrul civic și centrul istoric intră în etapa de lucrări

Atenție ! Pentru a pune capăt bullyingului, agresiunea trebuie identificată, iar raportarea situațiilor în timp util este esențială !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.