Spitalul de Psihiatrie din Brașov se modernizează cu fonduri europene

Echipamente medicale de ultima generaţie se vor achiziţiona printr-un nou contract de finanţare Regio şi vor asigura servicii medicale de calitate pentru Ambulatoriul Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie din Braşov. Proiectul de finanţare nerambursabilă a fost semnat azi, 20 august 2019, la sediul Consiliului Judeţean Braşov în cadrul unei conferinţe de presă, de către preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Adrian Vestea şi de către directorul general al ADR Centru, domnul Simion Creţu. Peste 2,22 milioane euro fonduri nerambursabile Regio se vor aloca pentru achiziţia echipamentelor de ultima generaţie.

„Considerăm acest proiect ca fiind foarte important, deoarece contribuie alături de celelalte proiecte locale la bunăstarea cetăţenilor din judeţ. Consiliul Judeţean Braşov, va beneficia în mod indirect de pe urmă extinderii şi modernizării Ambulatoriul Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, prin micşorarea cheltuielilor alocate. Angajaţii spitalului vor putea muncii şi asigură un mediu de lucru curat, nepoluat, îngrijit şi sigur, cu precădere prin punerea la dispoziţie a unor echipamente performante specifice acestei activităţi medicale, în vederea stimulării randamentului şi eficienţei tratamentelor de specialitate. Cetăţenii vor vede astfel că utilizăm fonduri europene pentru cele mai importante aspecte sesizate de oameni, respectiv creşterea calităţii în sănătate şi, pe de altă parte, îmbunătăţirea condiţiilor de transport” a declarat Adrian Vestea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Localizare proiect:

Imobilul este situat în intravilanul Municipiului Braşov, str. Prundului nr. 7-9, jud. Braşov. Suprafaţa totală a imobilului este de 2.407 mp. Dotările vor fi amplasate în corpurile de clădire C1 şi C8, alocate desfăşurării activităţii Ambulatoriului integrat.

Bugetul proiectului:
Valoarea totală a proiectului contractat este de 10.572.694 lei, din care din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de 10.361.240 lei, respectiv 98 % din valoarea eligibilă a proiectului, (aproximativ 2.22 milioane euro). Diferenţa dintre cele două sume, respectiv 211 mii lei reprezintă cofinanţarea asigurată de către Consiliul Judeţean Braşov pentru realizarea proiectului. Fondurile alocate provin din bugetul Regiunii Centru al Programului Operaţional Regional 2014-2020, prevăzute pe prioritatea 8.1 ce finanţează Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale şi de recreere, precum şi trecerea de la serviciile instituţionale la serviciile prestate de comunităţi operaţiunea A – Ambulatorii.

„În Regiunea Centru, investiţia realizată prin proiect va servi ca exemplu pentru celelalte instituţii spitaliceşti, urmărind să ridice nivelul calitativ al actului medical, să reducă riscul asupra sănătăţii populaţiei şi să ridice standardele de protecţie a sănătăţii la un nivel comparativ cu cel european. Concentrarea investiţiilor în activităţi ce vizează interesul şi siguranţă braşovenilor, se poate observa şi din cele nouă contracte de finanţare nerambursabilă Regio semnate până în prezent de noi şi Consiliul Judeţean. Valoarea totală a sumelor atrase de judeţul Braşov pentru dezvoltarea infrastructurii locale este de peste 394 milioane lei, adică 83,29 milioane euro. Patru proiecte din cele nouă vizează investiţii consistente alocate pentru reabilitarea infrastructurii rutiere a drumurilor judeţene din judeţ, iar celelalte prevăd reabilitarea şi dotarea unităţilor spitaliceşti din judeţ, respectiv a Unităţii de Asistenta Medico-Sociala de Pneumo-ftiziologie Sânpetru, a Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, a UPU din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, precum şi două proiecte concentrate pe îmbunătăţirea servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populaţia judeţului Braşov”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Citeste și:  Mobilitate verde - Pista de biciclete care va lega cartierul Astra de gară, centrul civic și centrul istoric intră în etapa de lucrări

Activităţile proiectului:
Infrastructura deţinută de Ambulatoriu este insuficientă şi duce la o disproporţie între numărul pacienţilor şi capacitatea echipamentelor.

Rezultatul aşteptat în urma implementării proiectului este de creare a unui spaţiu dotat cu echipamente medicale şi mobilier adecvat, în vederea creşterii calităţii serviciilor de sănătate şi a nivelului de trăi a populaţiei din municipiul Braşov şi din întregul judeţ. În urma implementării proiectului vor fi achiziţionate 57 de echipamente medicale de specialitate şi 22 de seturi de mobilier care vor fi amplasate la sediul central al Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, în spaţiul alocat desfăşurării activităţii Ambulatoriului. Se urmăreşte astfel asigurarea unui acces egal al tuturor cetăţenilor la serviciile de sănătate, în vederea creşterii speranţei de viaţă sănătoasă, prin sporirea accesibilităţii serviciilor medicale în ambulatoriu şi îmbunătăţirea calităţii acestora. Pe lista echipamentelor prevăzute, se regăsesc următoarele aparate: computer tomograf, ecograf muscolo-scheletal, ecograf doppler, precum şi diverse echipamente pentru recuperare neuro-psiho-motorie cum sunt: lift pentru transport pacienţi, banda alergare sau bandă pentru bazin, sistem robotizat de recuperare a mersului şi alte sisteme de evaluare şi recuperare a mobilităţii membrelor.

Citeste și:  Kärcher a curățat Teatrul Sică Alexandrescu și Piața Sfatului din Brașov

Proiectul presupune o abordare complexă şi integrată astfel încât la finalizarea implementării acestuia, să se obţină rezultate importante în ceea ce priveşte creşterea calităţii serviciilor medicale prestate în ambulatoriu şi scăderea numărului internărilor evitabile. Prin proiect se urmăreşte ca investiţia să poată fi menţinută pe o perioadă foarte mare cu costuri materiale foarte mici prin includerea de echipamente calitative şi agrementate tehnic. Costurile cu resursele umane sunt foarte reduse, deoarece personalul actual va fi instruit să utilizeze şi să întreţină echipamentele ce vor fi achiziţionate în cadrul investiţiei.

Durata de implementare a proiectului:
Consiliul Judeţean Braşov estimează că până la data de 31.07.2021 va finaliza procesul de derulare a achiziţiilor şi de dotare a Ambulatoriului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.