Sprijin de la guvern în scopul creşterii natalităţii în România

Programul naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure pentru creşterea natalităţii în România va discuta în şedinţa de guvern din această dimineaţă. Documentul iniţiat de Ministerul Familiei şi Tineretului prevede acordarea de sprijin financiar pentru 2.500 de cupluri sau persoane singure, informează agenția de presă Rador.

Potrivit sursei citate, 23 de ţări din Europa Centrală şi de Est vor pierde, potrivit unor studii recente ale Uniunii Europene, până în 2100 între 50% și 70% dintre locuitori. Alături de Bulgaria și Ucraina, România se află în topul acestui clasament al dezastrului demografic. Se știe că în perioada 1990-2020 populația României a scăzut cu peste patru milioane de locuitori, iar în anul 2020 s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 30 de ani. Mai mult, se estimează că în 2050 România va avea o populație de doar 15 milioane de locuitori, din care o treime vor fi pensionari. Autoritățile spun că este nevoie de intervenții de urgență pentru susținerea creșterii natalității în România și sprijinirea familiilor care își doresc copii, inclusiv a celor care se confruntă cu probleme de infertilitate. Astfel, proiectul aflat astăzi pe masa executivului își propune să acorde de la 1 octombrie, anul acesta, sprijin financiar pentru 2.500 de cupluri sau persoane singure, iar de anul viitor unui număr de maximum 10.000 de cupluri sau persoane singure. Aceștia vor avea nevoie de recomandare din partea unui specialist pentru a urma procedurile necesare. De asemenea, trebuie să fie cetățeni români, iar intervențiile vor avea loc pe teritoriul național. Sprijinul financiar va fi de 15.000 de lei pentru decontarea cheltuielilor necesare creșterii natalității, beneficiarii având dreptul la maximum trei proceduri în fiecare an de derulare a programului.

Citeste și:  Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Mai multe informații aici.

Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.