Start pentru cea de-a 7-a ediție Alpin Film Festival!

Mâine, 6 septembrie începe la Brașov ediția cu numărul 7 a festivalului de film montan – ALPIN FILM FESTIVAL. Organizat în perioada 6-11 septembrie la Brașov, Predeal și Râșnov, unicul eveniment cinematografic autohton dedicat culturii și civilizației montane se pregătește să aducă pe marile ecrane o selecție de peste 40 de filme din întreaga lume. Invitați speciali vor  poposi la Brașov în perioada festivalului și vor participa la proiecțiile de film și la conferințele dedicate unor subiecte arzătoare, precum: protejarea mediului și conservarea biosferei, posibilitățile de susținere a sportivilor cu dizabilități, turismul din România și istoria muntelui din țara noastră.

Festivalul debutează în forță cu un eveniment excepțional: marți, 6 septembrie, începând  cu ora 19.00 la Cinema One din complexul Coresi Shopping Resort – Brașov, HORIA COLIBAȘANU si MARIUS GANE  ne vor destăinui din experiența extraordinară pe care au trăit-o în cea mai spectaculoasă performanța din alpinism a anului 2022 – EXPEDIȚIA  KANGENJUNGA 2022.

Seara va continua cu proiecția unul film considerat cel mai bun din istoria filmelor de munte -este vorba de filmul italian K2 Italia realizat în 1955 și adus la Brașov printr-un parteneriat cu renumitul CLUB ALPIN ITALIAN și CLUBUL ALPIN ROMÂN – BRAȘOV.

Citeste și:  Creșa Brașov promovează educația pentru mediu prin "Săptămâna Verde"

Accesul la toate evenimentele incluse în programul Alpin Film Festival este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Nu vor lipsi de la această ediție nici expozițiile de fotografie, conferințele și prezentările de carte. Asociația FORONA prezintă anul acesta expoziția BIO CONEXIUNI  instalată în zona pietonală din centrul istoric al Brașovului. Asociația Carpatină Transilvană și Muzeul Județean de Istorie vor prezenta în Piața Sfatului o expoziție dedicată celor  150 de ani de la apariția primelor idei în legătură cu o formă organizată de drumeție pe teritoriul României, iar Fundația Conservation Carphatia va prezenta la Centrul Cultural Reduta, expoziția Munții Făgăraș.

Dedicat susținerii cinematografiei autohtone inspirate de lumea montană, Alpin Film Festival prezintă în Competiția Românească o serie de  15 filme cu care au ca temă zona montană din România,  sâmbătă, pe 11 septembrie, de la ora 15:00, la Cinema Astra.

În competiție se află și filmul Oamenii Drumului: Terra Banatica – VIA TRANSILVANICA regizat de Mircea Gherase, din care vom afla povestea celui mai cunoscut traseu de drumeție , înainte de deschiderea oficială a acestuia, în octombrie. Proiecția este prezentată pe terasa AFI din Brașov, vineri, 9 septembrie, ora 20.30,  într-un decor minunat, în prezența echipei. 

Citeste și:  Caravana Shakespeare sosește la Brașov și aduce, în premieră, „Operele complete ale lui Shakespeare”

Competiția Internațională

O călătorie fascinantă printre cele mai frumoase trasee montane și o colecție de povești puternice inspirate de relația oamenilor cu natura, selecția de filme incluse în Competiția internaționalăinvită cinefilii să reflecteze asupra unor subiecte arzătoare ce țin de protecția mediului și conservarea valorilor și patrimoniului montan. 20 de lungmetraje și scurtmetraje sosite din întreaga lume se vor vedea în premieră românească la Brașov și vor concura pentru premiile ediției, acordate sâmbătă, pe 11 septembrie, de la ora 19:00, la Centrul Cultural Reduta.

Anul acesta avem o ediție de colecție în care vom prezenta filme care au avut premiera mondială și au fost recompensate la marile festivaluri de film, precum Cannes, Veneția, Trento, Banff.

Conferințe

Principalul eveniment din acest an  din zona de Conferințe,  se va desfășura  sâmbătă,  10 septembrie, ora 18.00 la Centru Cultural Reduta și are ca temă “ UN MUNTE DE CURĂȚENIE – Managementul deșeurilor în zona montană”.  Vor fi  prezenți invitați din Franța care vor prezenta exemplele din zona Mont Blancului, din România , vorbitori reprezentând  WWF , Eco – Turism și ghizi alpini, participând la această discuție extrem de importantă. Acest eveniment este organizat in parteneriat cu revista Ski & Outdoor Magazine.

Citeste și:  Cum arată vacanța de Paște după intrarea în spațiul Schengen: Luna mai vine cu schimbări în preferințele de călătorie ale românilor

Provocări sportive

Pentru pasionații de cățărări, principalul punct de atracție se va afla în Parcul Central din Brașov, acolo unde, cu ajutorul CATENA, va fi instalat un turn de cățărare de 9 metri . Pe 10 și 11 septembrie vor fi organizate ateliere de cățărare deschise tuturor celor interesați, atent supravegheate de partenerii de la Climb Again și Clubul Alpin Român- Brașov.  

Locații

Cinema Astra, Centrul Cultural Reduta, Piața Brassai și Parcul Central  vor găzdui, de-a lungul celor 6 zile de festival, evenimente care promovează cultura și educația montană.

În acest an, Alpin Film Festival face parte din seria de evenimente a Forumului Orașelor Verzi, care fac din Brașov, capitala verde a României. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.