Sute de mii de români îşi sărbătoresc onomastica pe 1 ianuarie, de Sfântul Vasile cel Mare

În prima zi a Anului Nou, creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare, ocrotitorul familiei și al oamenilor sărmani, păzitorul de duhuri rele. Peste 500.000 de români poartă numele Vasile.

Vasile cel mare s-a născut în anul 330 în cetatea Cezareea Capadochiei într-o familie de creștini foarte evlavioși și înstăriți. Ierarhul Vasile cel Mare este fiul Sfântului Vasile cel Bătrân, un vestit dascăl al cetății Cezareea. Vasile cel Mare a studiat la Cezareea, Constantinopol şi la cea mai importantă academie din Atena. Aici, tânărul Vasile a studiat astronomia, geometria, medicina şi retorica. De asemenea, la Atena l-a întâlnit pe Grigore de Nazianz iar cei doi buni prieteni au ales viaţa religioasă şi monahismul.

Citeste și:  Comedia „Mentorii”marchează debutul UNTOLD Universe în lumea cinematografiei. Filmul este programat să apară pe marile ecrane în prima parte a anului 2025

În anul 370 Vasile cel Mare a fost înălțat la scaunul de Arhiepiscop al Cezareei. În această funcție, Arhiepiscopul Vasile a dus o bătălie aprigă cu denigratorii Sfintei Treimi. Sfântul Vasilie este cunoscut ca părinte al monahismului oriental, ca protector al familiei, săracilor și bătrânilor. El este cel dintâi ierarh care a întemeiat, pe lângă Biserică, azile și spitale.

Sfântul Vasile este autorul rugăciunilor foarte puternice care îndepărtează duhurile rele, cunoscute în Ortodoxie sub numele de ”Moliftele Sfântului Vasile”.

Sfântul Vasile cel Mare a trecut la viaţa veşnică la data de 1 ianuarie în anul 379, la vârsta de 50 de ani.

Peste 500.000 de români poartă numele Vasile. Numele Vasile este foarte răspândit în toată lumea creştină și provine din grecescul basileios, “rege”, “împărat”.

Citeste și:  Music Bingo caritabil la Brașov! Distracție și sprijin pentru educație

Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre 513.186 de români – 435.346 de bărbaţi şi 74.967 de femei. Cei mai mulţi bărbaţi sărbătoriţi poartă prenumele Vasile – 413.983. Se mai întâlnesc derivatele Vasilica/Vasilică – 20.208 de persoane, Sile – 438, Sica/Sică – 367, Silica/Silică – 219 şi Vasi – 131. La femei, cele mai multe sărbătorite sunt cele care au prenumele Vasilica – 74.967. Alte sărbătorite sunt cele care se numesc Vasilca – 1.200, Sica – 827, Silica – 506, Vasila – 317 şi Vasi – 23.

La mulți ani tuturor celor care poartă numele Vasile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.