Târgul de semințe de la Brașov: Soiurile tradiționale, mai scumpe ca aurul

Mai scumpe ca aurul, așa au ajuns semințele românești pentru agricultori. Cei care vor să salveze soiurile românești s-au strâns week-endul acesta la Brașov în cadrul unui târg inedit menit să salveze tipurile autohtone aflate pe cale de dispariție.

„Sunt prea scumpe ca să se vândă pe bani. Nu să ne îmbogățim, nu acesta este scopul nostru, ci să salvăm soiurile noastre autohtone. Toți cei veniți aici au salvat câte o plantă – două. Fie că vorbim de roșii, cartofi, mărar, dovleci, mă rog toată lista de legume și trufandale, sunt soiurile pe care oamenii le caută pe piață. Sunt acele gusturi cu care am crescut și pe care le căutăm în continuare. Ne-am trezit în ultimul ceas și încercăm să ne salvăm soiurile moștenite de la părinții și bunicii noștri”, ne-a declarat un organizator.
Semințele sunt oferite fără bani. Regula este ca fiecare participant să înmulțească semințele și să le ofere gratis mai departe. În felul acesta, legumele tradiționale ar putea reveni pe mesele românilor.
Misiunea de a salva soiurile românești a devenit pentru mulți agricultori un stil de viață. Aceștia lucrează pământul trei anotimpuri, iar iarna bat satele, din casă în casă, pentru a salva semințele rămase de la bătrâni prin gospodării.
Organizarea târgului, acum, la jumătatea lunii februarie, nu este deloc întâmplătoare pentru că este perioada cea mai propice pentru însămânțarea răsadurilor.

Citeste și:  Zoo Brașov marchează Ziua Internațională a Tigrului printr-o serie de activități educative

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.