Televiziunea Română ia în calcul să dea în judecată EBU după situaţia din finala Eurovision

Televiziunea Română ia în calcul să dea în judecată Uniunea Europeană de Radio și Televiziune după situația din finala Eurovision. Președintele director general al TVR, Dan Turturică, a declarat în fața deputaților din Comisia de cultură că regulile de desfășurare a concursului au fost schimbate de EBU în timpul jocului, pe motiv că au existat probleme cu modelul de vot. În context, el a precizat că TVR face o analiză internă și va lua o decizie pentru clarificarea situației, informează agenția de presă Rador.

„Pentru mine toată povestea asta era clară: îi dăm în judecată (pe EBU, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune – n.r.), ne retragem de la Eurovision. Am început să o văd puţin nuanţat. Nu renunţ la gândul de a-i da în judecată în continuare, lucrăm foarte serios la această analiză a regulamentului să vedem unde au greşit cu adevărat, unde anume ar fi trebuit regulamentul să le impună să vină către statele membre pentru a le semnala o neregulă, dar, în acelaşi timp, trebuie să o facem cu foarte multă atenţie şi mai ales foarte cerebral, mai ales că emoţiile acelor momente s-au mai disipat, astfel încât să obţinem cu adevărat o reparaţie, dar fără să ne stricăm relaţia cu EBU. (…) Vom da în judecată doar dacă suntem siguri că avem o şansă să câştigăm”, a declarat Dan Turturică, la Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor.

Citeste și:  Discursul Președintelui României, Klaus Iohannis, susținut în cadrul recepției oferite cu prilejul Zilei Naționale a României

El a adăugat că EBU ajută Televiziunea publică din România în anumite situaţii. „Vă dau un singur exemplu: negocierea drepturilor pentru un eveniment sportiv de amploare precum Campionatul Mondial de Fotbal se face în cu totul şi cu totul alţi termeni ca membru EBU decât dacă noi am discuta parte în parte cu FIFA sau cu orice alt organism. Asta nu înseamnă că aceste avantaje ne vor împiedica sau încetini reacţia. Suntem angajaţi în continuare în aceste două decizii şi inclusiv în aceea de a nu mai participa la Eurovision, doar că asta nu este o decizie pe care să o iau singur. (…) O voi discuta în primul rând în Comitetul Director şi după aceea în Consiliul de Administraţie al Televiziunii. Pentru asta mai avem ceva vreme că de obicei peste vreo şase luni trebuie să decidem dacă mai participăm sau nu mai participăm”, a afirmat acesta, citat de Agerpres.

Citeste și:  Județul Brașov a participat la Târgul de Turism MICE IBTM, Barcelona 2023

Preşedintele-director general al Televiziunii publice a mai spus că are de gând să se vadă cu cât mai mulţi dintre membrii ţărilor foarte influente în EBU, pentru că, dacă îi convinge că TVR a avut dreptate, aceştia „o să pună presiune pe mecanismul executiv al asocierii, astfel încât lucrurile să nu se mai întâmple pe viitor” aşa cum au fost la ediţia din 2022 a Eurovision.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.