Un copil, un zâmbet. Servicii stomatologice gratuite pentru copiii cu vârste între 6-18 ani

Situația actuală a unor categorii de copii din România privind accesul la serviciile stomatologice pentru îngrijirea sănătății orale este una precară, motivul determinant fiind starea financiară dificilă cu care se confruntă aceștia. De aceea, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse vine în susținerea familiilor prin punerea spre dezbatere a proiectului de lege intitulat „Un copil, un zâmbet”, prin care se urmărește oferirea unui sprijin financiar în vederea creșterii nivelului de sănătate dentară, notează legalbadger.org.

Potrivit proiectului, se urmărește crearea unui program care să ofere sprijin copiilor cu vârste cuprinse între 6-18 ani, scopul principal fiind asigurarea accesului la servicii stomatologice, consultații, proceduri, tratamente, aplicarea dispozitivelor ortodontice și investigații. Prin acest program se oferă vouchere în valoare de 1.500 lei/ copil pentru a acoperi în parte sau chiar integral costurile aferente intervențiilor stomatologice.

Citeste și:  Angajații vor beneficia de 17 zile libere oferite de stat! Zile libere în 2025

De beneficiile acestui program se vor putea bucura și copiii încredințați în vederea adopției, precum și copiii asupra cărora a fost instituită tutela.

Totuși, pentru a putea beneficia de acest sprijin financiar, programul impune îndeplinirea următoarelor condiții:

  • veniturile familiei nu trebuie să depășească 8.000 de lei net pe lună;
  • cel puțin unul dintre părinți să fie de cetățenie română și să domicilieze în România;
  • beneficiarii să aibă o vârstă cuprinsă între 6 și 18 ani și să fie de cetățenie română;
  • să existe o indicație de la medicul stomatolog privind necesitatea efectuării investigațiilor, tratamentelor și procedurilor stomatologice.

Începând cu anul 2025, Guvernul va acorda sprijin financiar pentru maximum 10.000 de beneficiari ai programului. Ajutorul se va acorda în ordinea cronologică a depunerii dosarelor, în limita fondurilor aprobate de Ministerul Familiei. În acest sens, persoanele interesate vor depune în format electronic declarația pe propria răspundere a părintelui/tutorelui beneficiarului și alte  documente doveditoare. De asemenea, din declarație este necesar să reiasă că aplicantul nu a mai beneficiat în anul 2025 de sprijin financiar în cadrul unui alt program finanțat din fonduri publice. Dosarul se va depune în format electronic prin intermediul unei platforme digitale administrate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, conform normelor metodologice.

Citeste și:  Lucrări majore de extindere și reabilitare a infrastructurii de apă și canalizare în Săcele

Având în vedere costul ridicat al serviciilor stomatologice, proiectul își dorește să acorde o mână de ajutor familiilor care nu au posibilitatea de a asigura copiilor o igienă orală corespunzătoare. De asemenea, prin intermediul acestuia se următrește identificare bolilor dentare și reducerea lor în rândul copiilor și adolescenților, promovând astfel obiceiuri sănătoase și preventive.

Sursa, legalbadger.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.