USR: Puterea și interesele baronilor locali, cele mai importante pentru PSD

Puterea şi interesele baronilor locali sunt mai importante decât democraţia pentru PSD, susțin membrii USR. Astăzi, în Comisia de Administraţie publică a Senatului, PSD şi UDMR au votat împotriva proiectului USR privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Deputatul USR Tudor Benga, unul dintre iniţiatorii proiectului alături de senatorii USR Florina Presadă, Radu Mihail şi Nicu Fălcoi, a susţinut în cadrul şedinţei necesitatea la revenirea alegerii primarilor în două tururi arătând că avem primari aleşi cu un număr foarte mic de voturi. Exemple ca Gabriela Firea (Bucureşti – 13,84%), Mihai Chirica (Iaşi – 15,36%), George Scripcaru (Braşov – 18,38%), Decebal Făgădău (Constanţa – 16,12%) şi Adrian Florin Dobre (Ploieşti – 11,07%) arată că e nevoie de două tururi pentru a creşte reprezentativitatea aleşilor locali.

Senatoarea USR Florina Presadă a întrebat reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente care este poziţia instituţiei pe marginea propunerii USR, răspunsul primit fiind că instituţia nu susţine proiectul în forma prezentată de către iniţiatori. La întrebarea senatoarei Florina Presadă în ce formă ar susţine atunci proiectul, reprezentanta AEP a declarat că nu au mandat să intre în astfel de detalii.

„Este evident că motivul respingerii iniţiativei USR privind alegerea primarilor în două tururi este unul politic, şi nu tehnic. Numai că ceea ce nu iau în calcul PSD şi UDMR este tot un argument politic: s-ar putea ca ŞI EI să aibă nevoie de două tururi la alegerea primarilor, având în vedere căderea lor în preferinţele electoratului din ultimele luni, dacă nu din ultimul an. Am propus totodată ca toate iniţiativele cu acest obiect să fie trimise şi discutate în Comisia specială pentru legile electorale. Încă nu e prea târziu.”, a menţionat senatoarea USR Florina Presadă.

USR a militat constant în ultimii trei ani pentru revenirea la alegerea în două tururi de scrutin a primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene. De altfel, USR a susţinut iniţiativa legislativă cetăţenească „Oameni noi”, care includea şi acest proiect. Alegerea primarilor într-un singur tur a fost calea sigură către baronizarea administraţiei locale şi perenizarea în funcţie a unor personaje politice precum Liviu Dragnea sau Marian Oprişan, la politizarea cheltuirii banilor publici şi la creşterea corupţiei la nivel local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.