Ziua Marinei Române, marcată de autorităţi în Portul Constanţa

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu vor participa, astăzi începând cu ora 10.00, la activităţile organizate cu prilejul Zilei Marinei Române în faţa Comandamentului Flotei din Portul Constanţa, notează Agerpres.

Ceremonia va începe la ora 10.00, cu ridicarea pavilionului, geacului şi marelui pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Naţional al României şi cu executarea a 21 de salve de tun, iar alocuţiunile oficialilor şi serviciul religios vor fi urmate de lansarea în apa mării a unor ancore de flori în memoria eroilor marinari.

Potrivit Forţelor Navale Române (FNR), zeul Neptun îşi va face apariţia din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncţionale „Vânjosul”, „Vârtosul” şi „Voinicul”, pentru a da startul demonstraţiilor, odată cu salutul de deschidere a exerciţiului executat de elicoptere şi ambarcaţiuni rapide, care vor purta drapelele României, Alianţei Nord – Atlantice şi Uniunii Europene.

Momentul va fi urmat de defilarea navei-şcoală „Mircea”, ambasadorul onorific al României pe mările şi oceanele lumii, având cadeţii de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pe vergi pentru saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri paraşutişti.

Citeste și:  Un nou job și o mărire salarială sunt principalele obiective ale angajaților români pentru 2025

„Inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvenţele Exerciţiului demonstrativ întrunit ‘Forţele Navale Române 2023’, care va fi prezentat marţi, 15 august, la Constanţa. La finalul acestuia, navele şi aeronavele militare participante vor defila prin faţa publicului de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, după care garda de onoarea va încheia partea oficială a evenimentului, care va continua cu defilarea velierelor şi ambarcaţiunilor civile, precum şi cu acrobaţii aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forţelor Navale”, se menţionează în comunicatul FNR.

La exerciţiul demonstrativ întrunit „Forţele Navale Române 23” alături de navele militare româneşti va participa şi corveta turcească TCG „Kinaliada” (F-514), care, în perioada 12-16 august, face o escală în portul Constanţa.

La finalul acestuia, navele şi aeronavele militare participante vor defila în faţa publicului aflat în apropierea Comandamentului Flotei, după care garda de onoare, constituită din plutoane de militari din Franţa, Statele Unite ale Americii, Turcia, Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi militari ai FNR, va încheia partea oficială a evenimentului.

Citeste și:  7 ani de la moartea Regelui Mihai I

Activităţile prilejuite de Ziua Marinei Române vor continua cu defilarea velierelor şi ambarcaţiunilor civile, precum şi cu acrobaţii aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forţelor Navale.

„Seara zilei de 15 august se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor şi cu un spectacol de artificii şi de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanţa. Formaţia muzicală a Forţelor Navale, condusă de colonel Cornel Ignat, va susţine un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanţa, în intervalul orar 20.00-20.30, după care marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Cazino – Faleză – Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu – Piaţa Ovidiu, unde Muzica Militară a Forţelor Navale îşi va continua reprezentaţia”, se arată în comunicatul FNR.

La ora 22.45, spectatorii prezenţi în Piaţa Ovidiu sunt invitaţi de Primăria Municipiului Constanţa să urmărească un spectacol de artificii şi de drone, care marchează finalul celei de-a 121-a aniversări a Zilei Marinei Române.

Citeste și:  TVR a transmis celor doi candidaţi două variante de format pentru ediţia specială „Preşedinte pentru România 2024”

Autoritatea locală a anunţat că până marţi, la ora 15,00, traficul rutier va fi restricţionat pe strada Remus Opreanu, de la Comandamentul Flotei până la intersecţia cu strada Revoluţiei din 22 Decembrie 1989. Totodată, se va interzice parcarea autovehiculelor pe strada Termele Romane şi strada Lebedei (excepţie – parcarea de la Plaja Modern).

Marţi, 15 august, în intervalul orar 6,00 – 15,00, se vor impune restricţii de circulaţie auto pe traseul strada Traian – bulevardul Regina Elisabeta – strada Remus Opreanu – strada Lebedei – Direcţia Agricolă – strada Revoluţiei din 22 Decembrie 1989, respectiv pe strada Valea Portului, de la Poarta 3. În intervalul orar menţionat, se va permite accesul autovehiculelor destinate aprovizionării agenţilor economici din zona Portului Turistic Tomis pe la bariera de acces de la intersecţia străzilor Yokohama cu Salonic. Strada Marcus Aurelius va deveni cu dublu sens pentru riverani şi pentru aprovizionarea agenţilor economici ce îşi desfăşoară activitatea în zonă.

Sursa. Agerpres.ro / Foto. navy.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.