1 milion de luminițe pe străzile Brașovului: pe 30 noiembrie începe Magia iernii la Brașov

Miercuri, 30 noiembrie, Brașovul redevine un oraș din poveștile de iarnă și intră în magia sărbătorilor. Astfel, de la ora 17.00, brașovenii sunt invitați să participe, în Piața Sfatului, la evenimentele dedicate aprinderii luminițelor de sărbători și deschiderii oficiale a celui mai mare Târg de Crăciun de până acum.

Pentru a marca acest moment al bucuriei pentru întregul oraș, peste 1 milion de luminițe vor ,,sclipi” în bradul de Crăciun din Piața Sfatului, pe străzile din centrul istoric și din Șchei, dar și pe marile bulevarde din oraș.

,,În 30 noiembrie, la Brașov, începe «Magia iernii», cu zeci de evenimente care vor aduce, timp de o lună, bucurie brașovenilor și turiștilor, și 1 milion de luminițe care îi vor arăta drumul lui Moș Crăciun spre casele și sufletele noastre. După doi ani de pandemie, de restricții, doi ani în care am stat la distanță unul de celălalt, este cel mai bun moment să redescoperim bucuria de a fi împreună, de a ne simți, din nou, o comunitate. De aceea, vrem să le oferim brașovenilor, dar și turiștilor, cele mai frumoase sărbători de iarnă, în care să se bucure de evenimentele pregătite pentru ei: colinde, concerte, patinoar, filme la cinema Astra sau povestea drumului lui Moș Crăciun, din Laponia la Brașov, la cinema Stelarium, ateliere pentru decorațiuni și cadouri de Crăciun, expoziții de artă și seri culturale la Banca de Cultură Apollonia. Și ca să ne putem bucura de această lună magică, peste tot accesul este gratuit. Pentru că sărbătorile de iarnă sunt și despre bucuria de a dărui, împreună cu partenerii noștri, îi așteptăm pe brașoveni să le doneze celor mai puțin norocoși în cadrul campaniilor Happy Box și Ziua dărniciei. Bineînțeles că va veni și Moș Crăciun în Piața Sfatului, începând cu 17 decembrie. Vă aștept pe toți brașovenii, miercuri, de la ora 17.00, în Piața Sfatului, să aprindem împreună luminițele Crăciunului. Și pentru a vă bucura din plin, vă invit să utilizați transportul în comun, pentru că, împreună cu RATBv, am suplimentat numărul autobuzelor și troleibuzelor care vin și pleacă din centrul istoric cu încă 29 de mijloace de transport”, le-a transmis primarul Allen Coliban brașovenilor.

Anul acesta, municipalitatea a luat decizia de a extinde zonele în care au fost montate luminițe de sărbători. Astfel, 800.000 de leduri vor lumina centrul istoric, Piața Sfatului, Piața Unirii și legăturile principale cu zona Șchei, dar și marile bulevarde. Alte 200.000 de luminițe au fost montate în Bradul de Crăciun din Piața Sfatului.  

Citeste și:  Caroline Fernolend: Săsoaica ambițioasă care a pus Viscri pe harta lumii

Pe 30 noiembrie, se vor aprinde cele 1 milion de leduri pe str. Republicii, Piața Sfatului, b-dul Eroilor, str. N. Iorga, str. Mureșenilor, str. G. Barițiu, str. G. Dima, str. Constantin Brâncoveanu, Piața Unirii, str. Prundului, Șirul Beethoven, str. Poarta Schei, str. Grigoraș Dinicu, str. Nicolae Bălcescu și Zona Casa Armatei), Calea București (tronsonul cuprins între Spitalul Județean și str. Toamnei), b-dul M. Kogălniceanu, str. Iuliu Maniu, b-dul Griviței (între str. 13 Decembrie și b-dul M. Kogălniceanu), b-dul 15 Noiembrie (până la sensul giratoriu de la intersecția cu Calea București și Toamnei), str. 13 Decembrie (Ceasul Rău – b-dul Gării), Hărmanului (între CEC și b-dul Gării), b-dul Victoriei, b-dul Gării (între str. Hărmanului și str. 13 Decembrie), str. Toamnei.

Vom avea iluminat festiv și în parcurile Titulescu, Trandafirilor, Tractorul și pe pietonalul Uranus.

Tot de Sf. Andrei, își deschide porțile cel mai mare târg de Crăciun pe care l-a organizat Brașovul. 60 de producători, meșteșugari, artizani și comercianți îi vor întâmpina pe brașoveni și turiști cu plăcinte brașovene, coapte pe lespede, castane coapte, jumări și untură pe pâine, caltaboși și cârnați, ceai, vin și țuică fiartă, turtă dulce. De asemenea, vizitatorii târgului vor putea să cumpere decorațiuni  și ornamente de Crăciun, șosete și mănuși de lână împletită și haine din lână împâslită.

Citeste și:  Prețul ridicat al mielului pune presiune pe tradiția mesei pascale

,,Magia iernii” aduce la Brașov, în luna decembrie, peste 100 de evenimente: de la colinde, concerte, la Moș Crăciun, care va veni zilnic în Piața Sfatului, între 17 și 23 decembrie, la ateliere de fabricat decorațiuni de Crăciun și cadouri, la Ziua Dărniciei în Piața Unirii, la patinoarul gratuit din Piața Sf. Ioan, cinema-ul Stelarium din Piața Brassai sau Magia filmelor de la cinema Astra.

Un eveniment important pentru comunitatea brașoveană este deschiderea celui mai mare centru cultural din Brașov, Banca de Cultură Apollonia, care își va deschide porțile în data de 16 decembrie, în fosta bancă săsească, de pe str. Republicii, colț cu str. Michael Weiss.

Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele pe care municipalitatea le pregătește în luna decembrie.

Pentru că trecem printr-o perioadă mai specială din punctul de vedere al nevoii reducerii consumului de energie electrică, în zonele noi în care avem iluminat de sărbători, acesta va fi oprit în intervalul 1:00 – 6:00 (noaptea), iar în centrul istoric, în același interval, vom reduce fluxul luminos, astfel că va fi redus consumul de energie electrică cu 41%.

Aprindere luminițelor de Crăciun și deschiderea Târgului de Crăciun aduc o creștere a frecvenței transportului în comun, astfel încât brașovenii să poată ajunge mai ușor în zona centrului istoric. 

Astfel, pe data de 30 noiembrie 2022, după orele 14.00, suplimentăm semnificativ cele 14 linii care ajung în Livada Poștei.

Față de orarul obișnuit vor fi în plus în circulație încă 29 de mașini, toate pe trasee ce ajung din diverse cartiere spre Centrul Vechi al orașului.

  • Linia 1: programate 3 mașini – suplimentăm cu alte 3. Frecvența obișnuită este de 17-18 minute, după suplimentare va fi 8-9 minute.
  • Linia 2: programată 1 mașină – suplimentăm cu încă 1. Frecvența obișnuită este de 52 minute, după suplimentare va fi 26 minute.
  • Linia 2B: programate 1 mașină – suplimentăm cu încă 1. Frecvența obișnuită este de 55 minute, după suplimentare va fi 28 minute.
  • Linia 4: programate 4 mașini – suplimentăm cu alte 4. Frecvența obișnuită este de 14 minute, după suplimentare va fi 7-8 minute.
  • Linia 5: programate 5 mașini – suplimentăm cu alte 3. Frecvența obișnuită este de 12-14 minute, după suplimentare va fi 7-8 minute.
  • Linia 6: programate 3 mașini – suplimentăm cu alte 3. Frecvența obișnuită este de 17-18 minute, după suplimentare va fi 8-9 minute.
  • Linia 16: programate 3 mașini – suplimentăm cu încă 1. Frecvența obișnuită este de 23 minute, după suplimentare va fi 15 minute.
  • Linia 17: programate 5 mașini – suplimentăm cu alte 3. Frecvența obișnuită este de 12 minute, după suplimentare va fi 7-8 minute.
  • Linia 28: programate 2 mașini – suplimentăm cu încă 1. Frecvența obișnuită este de 35 minute, după suplimentare va fi 20-25 minute.
  • Linia 31: programate 2 mașini – suplimentăm cu alte 2. Frecvența obișnuită este de 25 minute, după suplimentare va fi 12-13 minute.
  • Linia 34: programate 2 mașini – suplimentăm cu alte 2. Frecvența obișnuită este de 30 minute, după suplimentare va fi 15 minute.
  • Linia 36: programate 2 mașini – suplimentăm cu alte 2. Frecvența obișnuită este de 23-24 minute, după suplimentare va fi 12 minute.
  • Linia 41: programată 1 mașină – suplimentăm cu încă 1. Frecvența obișnuită este de 65 minute, după suplimentare va fi 30-35 minute.
  • Linia 50: programate 4 mașini – suplimentăm cu alte 2. Frecvența obișnuită este de 16 minute, după suplimentare va fi 12 minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.