140 de ani de la proclamarea Regatului României, sărbătoriţi la Castelul Peleş!

În data de 26 martie 2021, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Familia Regală sărbătoresc 140 de ani de la proclamarea Regatului României. Ziua de 26 martie este, totodată, ziua de naștere a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei,

Cu această ocazie, Majestatea Sa Margareta a găzduit o scurtă ceremonie, în Holul de Onoare al Castelului Peleș.La eveniment au fost prezenti Alteța Sa Regală Principele Radu , Alteța Sa Regală Principesa Sofia dar şi ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu.

 „Astăzi, Coroana, ca şi societatea civilă şi guvernarea, are datoria istorică de a duce mai departe idealurile fondatorilor statului român modern. Asemenea strămoşului meu, Regele Carol I, doresc să afirm azi, la 140 de ani de la proclamarea Regatului: nimeni nu va mai putea împiedica dezvoltarea României. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a declarat Custodele Coroanei.

Cu acest prilej, a fost semnat un parteneriat cu Castelul Peleş  prin care vor fi finanţate lucrările de restaurare a Domeniului Regal Peleș. Vor exista trei mari etape, astfel:

1. Elaborarea unui studiu de fezabilitate, în vederea proiectării acestor lucrări, cu o valoare estimată de 700.000 de lei. Este nevoie de repararea tuturor teraselor, care au structura degradată, totalizând 1.200 de mp. Acestea vor intra în şantier cel mai probabil în anul 2022, fără a fi afectat programul de vizitare al turiştilor.

2.O altă etapă, la fel de importantă, vizează intervenţia la acoperişuri , lucrări care vor demara în cea de-a doua parte a acestui an.

3 Nu în ultimul rând, se doreşte accesarea de fonduri europene pentru restaurarea întregului Castel Peleş.

„Ansamblul Castelului Peleş este reprezentativ pentru toţi românii şi un motiv de mândrie naţională. Ministerul Culturii se implică în păstrarea, conservarea şi restaurarea patrimoniului, deoarece acesta poate fi şi trebuie să fie unul dintre motoarele de dezvoltare locală. În acest sens, avem mai multe intervenţii de punere în siguranţă, restaurare şi punere în valoare, finanţate de la bugetul de stat prin programul de stat de restaurare a monumentelor istorice, pentru ansamblul Castelului Peleş, iar acum am plăcerea să anunţ că s-a lansat procedura de achiziţie publică pentru proiectare”, a spus ministrul Gheorghiu în discursul său. 

În anul 2020, din cauza pandemiei, Castelul Peleş din Sinaia a înregistrat o scădere cu 60% a fluxului de vizitatori. Totuşi, peste 170.000 de persoane i-au trecut pragul,  majoritatea fiind turişti români, în condiţiile în care în anul 2019 majoritatea vizitatorilor erau străini. Castelul Peleş a înregistrat anul trecut venituri de 5 milioane de lei.

La finalul întâlnirii, ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, împreună cu primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, s-au deplasat în faţa Primăriei, unde edilul a anunţat că, anul acesta, va fi amplasată o statuie a Regelui Mihai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.