28 octombrie – „Ziua marelui NU”. O zi importantă în istoria Greciei

28 octombrie – „Ziua marelui NU” sau Ziua Demnităţii, considerată a doua sa Zi Naţională. Pentru Grecia această zi are, pe lângă însemnătatea istorică, o importanță morală aparte. Amintește de valorile elene și, dintre toate, cel mai mult, de demnitate.

Sărbătoarea comemorează pe cei care au murit în timpul luptei anti-fasciste. Este ziua în care, în 1940, Mussolini i-a dat ultimatum premierului grec Ioaniss Metaxas de a permite trecerea trupelor italiene prin Grecia.

Premierul grec a răspuns printr-un categoric Oxi (NU). La nici două ore, Grecia era atacată, intrând astfel în cel de-al Doilea Război Mondial. Abia în următorul an, în luna mai, poporul s-a eliberat.

Citeste și:  Cetățenii britanici care locuiesc în România mai au o lună pentru a aplica pentru noul document de ședere

De atunci, toata Grecia sărbătorește „Ziua Demnitătii”, comemorând eroii căzuți în lupta antifascistă. Marele NU este legat de răspunsul negativ pe care primul ministru elen Ioannis Metaxas l-a dat guvernului italian care solicita intrarea în Grecia şi ocuparea de poziţii strategice. Răspunsul primului ministru grec a rămas în istorie: „Deci acesta înseamnă război”.

Imediat ce s-a dat publicității decretul mobilizării, toti cei care erau apți de luptă din satele si oraşele Eladei s-au îndreptat către unitățile lor, iar reacția tuturor față de invazia italiană a fost exprimată printr-un «NU» răspicat.

Sacrificiul luptătorilor Greci din 1940 a conservat libertatea, mândria și independența Elenismului într-un moment de cotitură critică în istoria sa.

Citeste și:  Comisia Europeană a transferat României prima tranşă de banii alocați prin Mecanismul European de Redresare și Reziliență. 1,8 miliarde euro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.