30 DE ANI CU 30 DE VEDETE RADIO: Ep1. Liviu Deaconu, Radio Brașov / Dragoș Ursache, Radio 1

Pe 30 iunie 1993, Brașovul a făcut istorie lansând prima sa stație de radio, Radio 1! Acesta a fost un moment grandios pentru oraș, marcând începutul unei noi ere de muzică, știri și divertisment pentru publicul brașovean. Imaginați-vă că sunteți una dintre primele persoane care se conectează și aude sunetul propriului post de radio al orașului! Radio 1 a devenit rapid un punct de reper iubit al comunității. Așadar, data viitoare când ascultați postul de radio preferat, amintiți-vă că totul a început cu Radio 1, chiar aici în Brașov.

Tot în anul de grație, 1993, câteva zile mai târziu – pe 4 iulie, se lansează Radio Brașov care este cel mai longeviv și cel mai iubit post de radio local din Brașov. Radio Brașov a devenit rapid un punct de reper al comunității, recunoscut pentru programul său variat, care include muzică, știri, sport și multe altele. Ascultătorii se bucură de emisiuni populare, precum „Bună dimineața, Brașov!” și „Muzica de ieri și de azi”. De-a lungul anilor, Radio Brașov a fost unul dintre cele mai importante mijloace de comunicare pentru oraș, asigurându-se că oamenii sunt informați și conectați cu comunitatea lor. În plus, Radio Brașov a fost mereu implicat în evenimente și activități importante din Brașov, precum concerte, festivaluri și campanii de caritate. Este deosebit să vezi cum o stație de radio poate fi atât de importantă pentru o comunitate și să vezi cum Radio Brașov a reușit să rămână relevant și iubit de-a lungul anilor.

La 30 de ani de la apariția celor două posturi de radio în Brașov, BrasovStiri.ro vă prezintă, în exclusivitate, o serie de interviuri cu pionierii radioului brașovean.

Altă dată concurenți, azi mulți dintre ei prieteni și colegi, aceștia sunt oamenii pe care i-ați primit în casele voastre, care v-au dăruit cea mai frumoasă muzică și v-au ținut conectați la toate evenimentele importante ale ultimilor 30 de ani.

Pe unii dintre ei îi mai puteți auzi și azi la Radio Brașov sau alte posturi de radio și televiziune din Brașov, din România sau chiar de afară (da, avem și așa ceva). Alții s-au despărțit de radio și au ales alt drum în viață, fără a uita niciodată experiența anilor de pionierat în radio.

Citeste și:  Proiectul pilot de extindere a traseului liniei TE 7 din cap linie ”Rulmentul” până în stația ”Morii” din comuna Sânpetru

Unii dintre ei (și nu puțini, vreo zece) ne-au părăsit prematur.

În următoarele 3 săptămâni brasovstiri.ro o să vă prezinte un grupaj de interviuri cu vedetele – foste și actuale – ale radioului brașovean, sub genericul 30 de ani cu 30 de vedete radio.

LIVIU DEACONU – RADIO Brașov

Foto. Liviu Deaconu (Arhiva personală)

Viața e frumoasă dacă o trăiești cu plăcere. Să faci ce-ți dorești…la muncă, te face să nu mai masori timpul petrecut acolo.

Eu am facut ceea ce mi-am dorit. Radio Brașov a fost începutul pe care îl visam și pe care mi-l doream. Lui Dan Gridean trebuie să-i mulțumesc pentru că m-a adus la timp la locul potrivit. Era septembrie 1992. Atunci se înfiripa ideea unui post de radio privat în Brașov. A fost inaugurat în iulie 1993, iar eu am ajuns la radio, în septembrie. Dl. Dumitru, directorul de la acea vreme, m-a trimis să fac un reportaj despre mersul autobuzelor din oraș. Prima mea știre, primul meu contact cu studioul din blocul COBCO, prima mea înregistrare.

Apoi, am rămas cu Dana în echipa de după amiază și gestionam programul postului de radio între 16.00 și 22.00. Așa era atunci, pe echipe, unii dimineața, alții după amiaza.

Pionieratul nostru în radio dădea roade. Magnetul radioului atrăgea oameni valoroși, interesați de programe de calitate, de evoluție.

Radio Brașov devenea cel mai ascultat și, mai important, ajungea la iniminile ascultătorilor. Mulți ani Radio Brașov a fost o trăire, o respirație comună cu cei care-l ascultau, o speranță și, pentru cei mai mulți, un prieten.

Radio Brașov a deschis super concertele din Piața Sfatului. Primul nostru concert a fost în 1994, la un an de radio. An de an am sărbătorit ziua postului cu mii, zecii de mii de brașoveni, dar și cu mari artiști din zilele noastre, care, la acea vreme, erau și ei la început. Au trecut pragul instituției Radio Brașov mulți jurnaliști din presa brașoveană. Mulți dintre ei au fost  premiați în galele Premiilor Media pe care Radio Brașov le organiza.

Radio Brașov a unit jurnaliști, oameni politici, oameni de afaceri, oameni de cultură, din administrație și din difertie domenii de activitate pentru că aceasta este menirea unui post de radio, să unească.

Citeste și:  Peste 135.600 de persoane şi aproximativ 49.800 de mijloace de transport au tranzitat fro­ntiera în ultimele 24 de ore

“Ce Radio Brașov a unit, nimeni să nu despartă”! Onelia avea dreptate.

La 30 de ani, ne adunăm din nou. Cu bucurie. Vechi și noi, slujitori ai aceluiași microfon. Unii au rămas pe baricadele meseriei, alții s-au depărtat, mai mult sau mai puțin. Pe toți, ne unește însă un nume – Radio Brașov!

Foto. Liviu Deaconu (Arhiva personală)

Azi, Liviu nu mai lucrează în media. Locuiește în Brașov și are o firmă de producție publicitară.

***

DRAGOȘ URSACHE – Radio Unu

Foto. Dragoș Ursache (Arhiva personală)

Ce amintire vă leagă de prima experiență în fața microfonului? Cum a început totul?

A început într-o zi de vară a lui 1993, într-un apartament al unui bloc din Brașov când din bucătărie am zis pentru prima data “ascultați Brașovul, ascultați radio 1 FM”.

Care sunt posturile de radio la care ați lucrat în Brașov sau în alte locuri?

Radio 1 FM, Pro FM, Radio Special și Radio Contact.

Cum s-a schimbat radioul în toți acești 30 de ani?

Cred că radio-ul românesc în linii mari s-a profesionalizat. Pe de altă parte sunt foarte atașat în continuare de epoca romantică a radio-ului – de acea perioada în care am avut marea bucurie să fac radio cu multă pasiune.

Cum era perceput atunci omul de radio de către publicul brașovean? Dar în prezent?

Nu sunt sigur că sunt persoana potrivită care poate să răspundă despre cum e perceput acum omul de radio și radio-ul în Brașov. Atunci, adică acum 30 de ani statutul omului de radio era unul respectat. Jurnalistul de radio care își respecta meseria era prețuit.

Care sunt principalele calități ce au contribuit la formarea dumneavoastră ca om de radio?

Cred că de mic am fost foarte curios și dispus să mă confrunt cu provocarile. Foarte important: am avut norocul să întâlnesc la începutul radio-ului, câțiva oameni care m-au făcut să iubesc și mai mult această meserie. Unii din Brașov, alții din București. În mod cert, perioada mea de radio a fost una dintre cele mai frumoase și profesional și sub raport uman. 

Citeste și:  Trofeele Festivalului "Ecoul Pietrei Craiului" fac înconjurul țării! Cine sunt marii câștigători

Au fost momente de cumpănă când v-ați gândit să renunțați şi să faceți altceva? Daca nu ați renunțat de ce ați facut-o? Dacă ați renunțat, care a fost cauza?

Cât timp am lucrat la radio nu au fost asemenea momente, ceva  mai încolo au apărut alte provocări cărora le-am dat curs și care mi-au schimbat destinul profesional.

Foto. Dragoș Ursache (Arhiva personală)

Care sunt provocările din spatele microfonului?

Foarte multe și majoritatea plăcute. Cel mai important e ca aceste provocari să te ajute să creezi o legătura solidă cu ascultătorii. Provocarile, indiferent dacă sunt mici sau dificile, pot fi o prețioasă școală de viață.

Dacă ar fi să caracterizați jurnalismul de radio în trei cuvinte, care ar fi acelea?

Mai întâi, cred că aș avea nevoie de mai multe cuvinte pentru a face o caracterizare justă. Totuși, dacă e să aleg acum trei, ele ar fi: atenție, adrenalină, nerv. Mâine aș alege alte trei…

Cum apreciați ceea ce se întâmplă acum în radioul românesc și ce șanse credeți că are în viitor?

Pe de o parte, cred că radioul e mai profesionist acum, decât era în urmă cu câteva decenii. Pe de altă parte, consider că există prea multe produse de radio care sunt mediocre sau chiar mai rău decât atât. Aș vrea să sper că viitorul va fi ceva mai bun și mai îngăduitor cu presa de radio. Sunt sigur că va exista un impact major al noilor tehnologii asupra radio-ului.

Ce recomandări aveți pentru actuala sau viitoarele generații de oameni de radio/jurnaliști?

Sugestiile mele sunt doar prietenești, nicidecum profesorale. Consider că precum și în alte meserii mergi la sigur și în radio dacă ești: îndrăzneț, politicos, atent, serios, deschis la minte, conștient că nu le știi pe toate și dornic să înveți ceva nou, respectuos față de tine însuți și față de ascultători. Cred că buna cuviință poate fi o rețetă de succes pentru a face treabă bună în radio.

Dragoș nu mai lucrează azi în radio. În prezent locuiește în București și desfășoară activități de management cultural în cadrul Uniunii Scriitorilor din România.

30 de ani de radio în Brașov! Un proiect BrasovStiri.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.