30 de biblioteci din județul Brașov, modernizate cu fonduri europene prin PNRR

Consiliul Judeţean Braşov a depus cererea de finanţare pentru proiectul „Crearea unei rețele de hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale în bibliotecile din Județul Brașov”, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pe Componenta C7 – Transformare digitală.

Proiectul a fost elaborat în cadrul unui parteneriat încheiat între CJ Braşov – ca lider de proiect, Biblioteca Județeană „George Barițiu” Braşov şi 29 de municipii, orașe și comune din judeţul Braşov care dispun de biblioteci publice.

Valoarea totală a proiectului este de 19.923.533,47 lei.

Proiectul propune renovarea, dotarea și echiparea cu calculatoare și echipamente tehnice pentru 4 sedii de biblioteci din Județul Brașov, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, şi anume Biblioteca Județeană „George Bariţiu” Brașov, Biblioteca Vama Buzăului, Biblioteca Drăguș și Biblioteca Victoria.

Citeste și:  Cel mai mare concurs de jazz din Europa de Est revine la Cluj cu tinere talente

De asemenea, 26 de biblioteci din judeţ, dintre care 20 biblioteci rurale și 6 orășenești, vor beneficia de schimbarea/modernizarea echipamentelor informatice.

Un alt obiectiv urmărit este dezvoltarea unor competențe de bază în ceea ce priveşte alfabetizarea digitală, comunicarea, educația în domeniul mass-media, crearea de conținut digital, securitatea digitală și educația financiară și antreprenorială digitală, pentru minimum 2550 de cetățeni din comunități defavorizate sau marginalizate identificate în zona de incidență a proiectului de pe raza Județului Brașov.

Nu în ultimul rând, proiectul propune asigurarea unui program permanent de activități în incinta bibliotecilor transformate în hub-uri digitale, prin valorificarea pe termen lung și într-un mod autosustenabil a spațiilor, a tuturor dotărilor ITC și a echipamentelor tehnice de tip makerspace propuse spre achiziționare prin proiect.

Citeste și:  OMV Petrom va testa la Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului

Proiectul a fost elaborat de o echipă condusă de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Szenner Zoltan, cel care coordonează activitatea instituţiilor culturale aflate în subordinea autorităţii publice judeţene.

„M-a preocupat mult problema bibliotecilor pentru ca sunt realist, ştiu că bibliotecile, dacă nu le dezvoltăm, nu investim în ele, vor fi tot mai puţin atractive pentru copiii şi tinerii de astăzi. Trebuie să le aducem în secolul XXI și să le transformăm în mai mult decât doar un loc de unde poți împrumuta cărți. Bibliotecile din județul Brașov trebuie să treacă printr-un rapid proces de modernizare și transformare pentru a-și păstra relevanța și utilitatea pentru comunitate în contextul actual, axat pe digitalizare. Eu am cautat o soluţie pentru modernizarea în acest sens a Bibliotecii Judeţene, iar când a apărut oportunitatea accesării de fonduri nerambursabile prin PNRR pentru modernizarea bibliotecilor publice am început imediat să lucrez la proiect, mai ales că pe lângă Biblioteca Județeană includem în proiect practic toate bibliotecile publice din județ”, a declarat vicepreşedintele CJ Szenner Zoltan.

Proiectul „Crearea unei rețele de hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale în bibliotecile din Județul Brașov” a intrat în faza de evaluare la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării care gestionează Componenta 7 din PNRR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.