8 aprilie – Ziua Internațională a Romilor. O sărbătoare a culturii, istoriei și drepturilor romilor

Pe 8 aprilie, întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Romilor, o zi dedicată recunoașterii bogatei culturi, istorii și drepturi ale celor aproximativ 10-12 milioane de romi din întreaga lume. De asemenea, această zi este un prilej pentru a atrage atenția asupra discriminării și excluziunii cu care se confruntă, în continuare, multe dintre comunitățile de romi din Europa și din alte colțuri ale lumii.

Inițiativa de a marca Ziua Internațională a Romilor a fost lansată în 1971, cu ocazia primului Congres Internațional al Romilor, care a avut loc la Londra. Începând din 1990, această zi este marcată oficial și în statele din Europa de Est, inclusiv în România.

Simbolurile etniei rome, adoptate tot în 1971, sunt un adevărat patrimoniu al identității rome: roata cu spițe, cunoscută sub denumirea de „chakra”, Imnul Internațional al Romilor – „Gelem, Gelem” și steagul romilor, care reflectă legătura profundă a acestora cu tradițiile și istoria lor. Steagul romilor este împărțit în două părți: jumătatea superioară albastră simbolizează cerul senin, iar partea inferioară verde reprezintă câmpiile înverzite. La mijlocul steagului se află roata, ce semnifică nomadismul tradițional și legătura cu India, spațiul originar al romilor.

Citeste și:  RATBV reia cursele speciale pentru elevi și cadre didactice începând cu 28 aprilie

De-a lungul decadelor, comunitatea romă a continuat să lupte pentru drepturile sale, organizând congrese mondiale, în scopul de a promova limba romani, de a cere compensații pentru suferințele din al Doilea Război Mondial și de a îmbunătăți condițiile educaționale și civile. Cu toate acestea, realitatea din teren rămâne dificilă: multe dintre comunitățile de romi din Europa trăiesc în continuare în condiții de sărăcie extremă și exclusiune socială.

Este esențial ca în această zi să se sublinieze progresele făcute în recunoașterea și respectarea drepturilor romilor, dar și provocările care încă persistă. De exemplu, în 2025, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană vor analiza progresele făcute în punerea în aplicare a strategiei UE pentru romi, în cadrul unui plen dedicat Zilei Internaționale a Romilor. Totodată, în acea perioadă, Consiliul Europei va organiza un seminar special, care va pune în lumină participarea tinerilor romi și contribuțiile lor în societatea europeană.

Citeste și:  Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Brașov, pregătită pentru un nou mandat

În România, 8 aprilie este marcată ca „Sărbătoarea etniei romilor”, conform Legii nr. 66 din 2006, iar autoritățile publice centrale și locale se implică activ în organizarea unor manifestări publice și acțiuni social-culturale dedicate acestei zile. De asemenea, în 2025, emisiunea „Romi pentru România!” va fi difuzată pe postul B1TV, abordând evoluția și impactul organizațiilor rome la nivel național și internațional.

Această zi nu este doar un moment de celebrare, ci și un apel la solidaritate, respect și combaterea discriminării pentru un viitor mai echitabil pentru toți romii din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.