84% dintre români consideră că nivelul actual al prețurilor la energie reprezintă o problemă serioasă

Majoritatea europenilor – aproape nouă din zece (88%) – sunt de acord cu faptul că tranziția verde nu ar trebui să lase pe nimeni în urmă, numai că doar 46% dintre cetățenii UE sunt în prezent încrezători că, până în 2050, energia, produsele și serviciile durabile vor fi accesibile pentru toată lumea, inclusiv pentru cei mai săraci, relevă cel mai recent Eurobarometru dat publicității de Comisia Europeană.

Sondajul privind ”percepția echității în tranziția verde”, realizat în perioada mai-iunie 2022, arată că 77% dintre europeni consideră că au responsabilitate personală de a acționa pentru a limita schimbările climatice. La acest capitol, România se situează sub media europeană, doar 6

Jumătate dintre europeni (50%) consideră că UE face suficient de mult pentru a asigura o tranziție verde echitabilă, România fiind peste media europeană la acest capitol (57%). 50% dintre cetățenii Uniunii spun același lucru când vine vorba de autoritățile lor publice regionale, municipale sau locale, 47% au această opinie despre guvernul național și 43% despre sectorul de afaceri.

Citeste și:  Performanțe de excepție pentru juniorii Clubului Sportiv Dinamo București - Centrul Sportiv Brașov, la Campionatele Naționale de Copii și Juniori

Cât privește oportunitățile oferite de tranziția verde, aproape șase din zece respondenți (57%) sunt de acord că politicile privind schimbările climatice vor crea mai multe locuri de muncă noi decât vor distruge, iar 61% consideră că aceste locuri de muncă vor fi de bună calitate.

Prețurile la energie, preocupare majoră pentru europeni 

În ceea ce privește prețurile la energie, accesibilitatea energiei, a produselor și a serviciilor durabile reprezintă o preocupare majoră. 93% dintre respondenți consideră că nivelul actual al prețurilor la energie pentru cetățenii din țara lor reprezintă o problemă majoră. 

Toți respondenții din Grecia (100%) sunt de această părere. De asemenea, 99% dintre spanioli, portughezi și ciprioți au aceeași opinie când vine vorba de prețurile la energie, urmați îndeaproape de irlandezi  98%).

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

La polul opus, dar cu cifre la fel de mari, se situează Malta (76% dintre respondenți sunt preocupați de prețurile ridicate la energie), urmată de Suedia (82%) și Finlanda (83%) și România (84%). 

În 19 țări, cel puțin jumătate din cetățeni consideră că prețurile ridicate la energie reprezintă ”o problemă foarte gravă”, cu cele mai mari valori întâlnite în Grecia (89%), Cipru (83%) și Irlanda (79%).

Procentul respondenților care susțin că nivelul actual al prețului energiei necesare pentru a întreține gospodăria reprezintă o problemă serioasă variază considerabil, de la 99% dintre cetățenii greci, 96% dintre cei din Cipru și 94% dintre cei ai Spaniei și Italiei, la 36% în Suedia, 46% în Țările de Jos și 51% în Danemarca.

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Cel puțin șapte din zece persoane din Grecia (83%), Cipru (76%), Spania (71%) și Irlanda (70%) sunt îngrijorați de prețul facturilor la energie, spunând că reprezintă ”o problemă foarte gravă”. 

În cazul României, 81% dintre respondenți sunt preocupați de prețul energiei necesare pentru a întreține gospodăria. 

Comisia a prezentat deja o serie de acțiuni pentru o tranziție verde echitabilă și va continua să plaseze cetățenii în centrul eforturilor politice.

Pactul verde european are ca scop îmbunătățirea bunăstării și a sănătății cetățenilor și a generațiilor viitoare, iar principiile sale fundamentale sunt echitatea și solidaritatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.