Un hormon produs de ficat suprimă dorința de a consuma alcool la primate, potrivit unui studiu al unor specialiști americani, citat de ediția electronică EurekAlert. Maimuțelor vervet cu înclinații serioase pentru etanol li s-a dat un analog al hormonului FGF21 și s-a constatat că acestea consumă cu 50 la sută mai puțin alcool.
Studiul a fost realizat de oameni de știință de la Universitatea din Iowa. Hormonul FGF21 suprimă consumul de alcool prin modificarea activității unui grup specific de neuroni în creier.
Oamenii de știință spun că este nevoie de mai mult timp pentru a stabili efectele acestuia asupra acestor neuroni în timpul consumului de alcool la animale. „Rezultatele noastre arată un mecanism de feedback endocrin între ficat și creier, care probabil funcționează pentru a proteja ficatul de leziuni”, a spus Kyle Flipo, unul dintre autori.
Efectul stabilit al acestui hormon oferă o oportunitate pentru viitoare cercetări, iar rezultatele obținute acum arată că analogii FGF21 pot oferi o potențială oportunitate de tratament împotriva tulburărilor urmare a consumului de alcool și diagnosticul aferent, consideră experții americani. Studiul a fost publicat în revista Cellular Mechanisms.
Sursa, Rador.