81 de ani de la moartea marelui diplomat român Nicolae Titulescu, supranumit Cavalerul păcii mondiale

Viceprimarul Sebastian Rusu a participat astăzi, alături de prefectul Cătălin Văsii și reprezentanții altor autorități publice, la comemorarea a 81 de ani de la moartea celui mai mare diplomat român, Nicolae Titulescu. Evenimentul a fost organizat de către Inspectoratul Județean de Jandarmi și a avut loc la mormântul acestuia, din curtea bisericii Sfântul Nicolae din Șchei.

Nicolae Titulescu a obţinut una dintre cele mai importante poziţii pe care le-a ocupat un român într-o organizaţie internaţională, fiind de două ori preşedinte al Societăţii (Ligii) Naţiunilor, (1930 și 1931) precursoarea Organizației Națiunilor Unite. Pe plan intern, şi-a onorat crezul „Partidul meu e România”, indiferent de orientarea politică a guvernului din care făcea parte. Pe plan extern a apărat egalitatea dintre statele mari şi cele mici, pacea şi respectarea suveranităţii.

Citeste și:  Descoperă splendoarea naturii României pe cea mai încântătoare rută feroviară: 14 tuneluri și 10 viaducte

Încă din perioada neutralității, Nicolae Titulescu susține ideea Unirii Transilvaniei cu România.
În vara anului 1918, împreună cu alte personalități române (Take Ionescu, Octavian Goga, Traian Vuia, Constantin Mille) înființează, la Paris, Comitetul Național Român, cu scopul de a propaga în opinia publică internațională dreptul poporului român la unitatea națională, comitet recunoscut oficial de guvernele puterilor aliate ca organ plenipotențiar al națiunii române.

În anii 1928 – 1936, Nicolae Titulescu a fost de mai multe ori Ministru al Afacerilor Străine.
Titulescu și-a bazat întreaga activitate pe problemele majore, fundamentale, ale politicii externe a României. După instaurarea nazismului în Germania, dându-și seama de pericolul pe care-l reprezenta acesta pentru România (ca și pentru alte state europene), Titulescu a depus o vie activitate în direcția întăririi colaborării internaționale, în interesul păcii și securității europene.

Citeste și:  Cântărețul croat de la Eurovision alege să doneze recompensa primită de la guvern

Pe data de 29 august 1936 regele Carol al II-lea, aliniindu-se presiunilor guvernului și a anturajului său pro-german, dar și ca urmare a presiunilor externe, îl îndepărtează din toate funcțiile oficiale și îl obligă să se exileze. Stabilit la început în Elveția, apoi în Franța, Nicolae Titulescu a propagat chiar și în exil, prin conferințe și articole de ziare, ideea păstrării păcii, anticipând pericolul unui nou război.

Titulescu moare în exil, după o lungă suferință, la 17 martie 1941. În 1992, conform dorinței sale din testament, rămășițele sale au fost aduse în țară și înhumate în curtea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului, după o dificilă procedură legală, organizată de Jean-Paul Carteron.

Citeste și:  Noile containere anti-urs: O soluție inovatoare pentru protecția împotriva ursului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.