A fost lansat programul de finanțare pentru proiectele de mediu. Organizațiile non-profit pot accesa fonduri de până la 100.000 de lei

Primăria Municipiului Brasov a lansat sesiunea de depunere a proiectelor de mediu care vor fi cofinanțate de la bugetul local in anul 2022. Suma totală alocată acestor finanțări este de 500.000 de lei. Pot aplica asociațiile și fundațiile, persoane juridice fără scop patrimonial, care desfășoară activități nonprofit de informare, educare și conștientizare în domeniile sustenabilitate urbană, ecologie, protecția mediului și schimbări climatice.

Față de Ghidul propus anul trecut, cu ocazia Forumului Orașelor Verzi, una dintre cele mai importante modificări din Ghidul de finanțare din acest an se referă la posibilitatea ca proiectele propuse să se desfășoare atât pe parcursul anului, cât și în perioada de desfășurare a Forumului Orașelor Verzi, cu condiția ca măcar o activitate adresată publicului larg din proiect să se desfășoare în timpul FOV.

O altă modificare se referă la creșterea de cinci ori a bugetului alocat finanțărilor nerambursabile, de la 100.000 la 500.000 de lei, dar și a valorii maxime pe proiect, de la 20.000 la 100.000 de lei. De asemenea, nicio finanțare nerambursabilă nu poate depăși 90% din bugetul total al proiectului, iar solicitanții trebuie să asigure obligatoriu contribuția minimă între 10% și 50%, în funcție de suma solicitată ca finanțare.

Citeste și:  Piețele volante revin în cartierele Brașovului

„Primăria Brașov a deschis apelul de proiecte pentru mediu. Noutatea anul acesta este că suma finanțabilă este de cinci ori mai mare, respectiv 100.000 de lei per proiect. Așadar, așteptăm asociațiile și fundațiile să depună proiecte în următoarele 30 de zile, pe www.primariabrasovenilor.ro. Sunt eligibile pentru finanțare o multitudine de proiecte, de la ateliere, conferințe, dezbateri, până la instalații artistice, proiecții de film documentar sau film artistic, paradă de biciclete, competiții de alergare montană și multe alte idei – așteptăm să ne surprindeți cu ideile creative și inovatoare pe care le aduceți. Numitorul comun trebuie să fie obiectivul de a ridica nivelul de conștientizare al brașovenilor în legătură cu activitățile pe care fiecare dintre noi putem să le facem zilnic pentru a combate poluarea și efectele schimbărilor climatice. De asemenea, cel puțin una dintre activitățile proiectului trebuie să se întâmple în timpul Forumului Orașelor Verzi de anul acesta, care va avea loc între 5 și 11 septembrie“, a declarat Nicoleta Cîrjan, șeful Biroului de Relații Externe, Turism, Evenimente din cadrul Primăriei Brașov.

Citeste și:  Sfârșit de sezon de schi în Postăvarul! Temperaturile ridicate din ultima vreme au accelerat deteriorarea pârtiilor

La fel ca anul trecut, ariile tematice eligibile sunt: Mobilitate și transport alternativ, Managementul deșeurilor, Spații verzi și reconversie urbană, Calitatea aerului și Energie regenerabilă. Vor fi finanțate proiectele care au ca obiective informarea, conștientizarea și educarea cetățenilor din aceste arii tematice, fiind încurajate proiectele cât mai inovatoare. Forma proiectelor poate varia de la proiecte culturale (de tip expoziții, instalații multimedia, proiecții de film, etc), la proiecte sportive (competiții, evenimente de sport de masă, etc) și până la proiecte educative (ateliere creative, sesiuni de informare, dezbateri, ș.a.m.d.).

Potrivit proiectului de ghid de finanțare a proiectelor de mediu, acordarea de finanțări nerambursabile se realizează pe bază de selecție a cererilor de finanțare. Finanțările nerambursabile nu se acordă pentru activități generatoare de profit, nu pot fi folosite pentru acoperirea unor debite ale beneficiarilor și se acordă numai pentru proiectele care se derulează în Municipiul Braşov. De asemenea, cel puțin o activitate adresată publicului larg trebuie să se desfășoare în perioada Forumului Orașelor Verzi 2022 (5-11 septembrie 2022).

Proiectele trebuie să fie puse în aplicare și finalizate până la data de 31.12.2022.

Citeste și:  Peste 100 de milioane de lei pentru reabilitarea spitalului din Rupea

Data limită pentru depunerea propunerilor de proiect este 19 mai 2022, ora 12.00. Propunerile pot fi depuse online, prin intermediul platformei www.primariabrasovenilor.ro, sau la Centrul de Informare Cetăţeni – masa 6 – Primăria Municipiului Brașov, b-dul. Eroilor nr. 8, cod poştal 50007, Braşov (program luni-joi, 8.00-14.00, vineri 8.00-13.00).

Selecția și evaluarea proiectelor în vederea obținerii finanțării nerambursabile se va face de către comisia de evaluare, în perioada 20.05.2022 – 22.06.2022. Proiectele trebuie să întrunească minimum 60 de puncte pentru a fi considerate eligibile.

Anul trecut, primul an în care Primăria Brașov a acordat finanțare nerambursabilă pentru proiecte de mediu, au câștigat finanțare șase propuneri, cu o paletă foarte largă de activități: de la „Școala Pământului“, un proiect de educație non-formală cu nouă ateliere pentru copii și o piesă de teatru, până la ateliere de învățare a mersului pe bicicletă sau lansarea unei aplicații privind amprenta de carbon a fiecărui brașovean, ori identificarea, cu ajutorul cetățenilor, a speciilor de arbori invazive din Brașov și înlocuirea lor cu specii care cresc calitatea aerului. Proiectele au fost implementate în cadrul primei ediții a Forumului Orașelor Verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.