A murit cunoscutul interpret de muzică populară Tiberiu Ceia

Cunoscutul interpret de muzică populară bănățeană Tiberiu Ceia a murit aseară, la vârsta de 82 de ani. Anunțul a fost făcut de colegii săi de la TVR Timișoara, alături de care realiza emisiunea „Cântecul de acasă”. Tiberiu Ceia a debutat în 1967 pe scena Operei din Timișoara, iar din repertoriul său făceau parte melodii foarte iubite de public, cum ar fi „Frumoasă- i vecina noastră”.

Tiberiu Ceia s-a născut pe data de 16 iulie 1940 în Timişoara. Părinții, Aurel, funcţionar, şi Solomia, casnică. Despre copilărie, își amintea mereu cu drag: ‘Era ca în poveşti. Doi părinti tineri, veseli, cu mulţi prieteni, care ne umpleau casa în care domnea iubirea”.

Citeste și:  Grup infracţional care ar fi traficat prin România 300 de migranţi, destructurat de către polițiști

Spunea că talentul l-a moştenit de la ambii părinţi, dar şi de la bunici. Avea doar cinci ani când a început să cânte prin casă odată cu muzica Ioanei Radu şi a Mariei Lătăreţu, în timp ce acestea erau difuzate la Radio. Debutul official a avut loc în anul 1967, pe scena Operei din Timişoara.

După terminarea Liceului „C.D. Loga” din Timişoara, a urmat Şcoala Tehnică Financiară timp de doi ani. Apoi a mers la Universitatea din Timişoara, unde visul sau era să termine Facultatea de Filologie. În 1967 a devenit profesor de limba şi literatura română, şi tot atunci a cântat în cadrul emisiunii de televiziune „Dialog la distanţă”, în concursul dintre Timişoara şi Iaşi. A câştigat şi adevenit oficial interpret de muzică populară în seara de 21 mai.

Citeste și:  Din 16/17 iunie 2023, toate trenurile duc la Marea Neagră. CFR Călători dă startul programului de transport estival “Trenurile Soarelui”

La meseria de profesor a renunţat după 12 ani, timp în care a fost profesor şi la gimnaziu, şi la liceu. În perioada aceea începuse să fie chemat la spectacole. În 1978 a plecat definitiv din învăţământ. A ales scena concertând alături de ansamblul Doina Oltului sub îndrumarea directorului Gheorghe Stan. Au urmat o serie de colaborări cu majoritatea orchestrelor din ţară. Tiberiu Ceia a fost director de şcoală, director de Ansamblu artistic, redactor şef, apoi director la Studioul TVR Timişoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.