Acțiuni ale polițiștilor brașoveni pentru asigurarea unui climat optim de siguranță rutieră

Polițiștii rutieri și de ordine publică, cu aviz de poliție rutieră, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov au acționat, în ultimele 24 de ore, pe raza întregului județ Brașov în vederea prevenirii principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, pentru depistarea și sancționarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, a celor care conduc autovehicule fără a deține permis de conducere, pentru verificarea respectării normelor legale privind regimul legal de viteză, precum și pentru asigurarea unui climat optim de siguranță rutieră.

Astfel, în cadrul activităților desfășurate polițiștii brașoveni au utilizat aparatele Drugtest, alcooltest, precum și aparatele radar.

În ultimele 24 de ore, pentru abaterile constatate, polițiștii rutieri și de ordine publică, cu aviz de poliție rutieră au aplicat 230 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea normelor legale incidente domeniului rutier, dintre acestea 133 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 21 sancțiuni contravenționale aplicate pentru abateri săvârșite de către bicicliști, 9 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță și 67 de sancțiuni contravenționale aplicate pentru constatarea altor abateri la regimul rutier.

Citeste și:  Romfilatelia marchează 20 de ani de la aderarea României la NATO cu o emisiune specială de mărci poștale

De asemenea, au fost constatate 3 infracțiuni la regimul rutier, în toate cele trei cazuri fiind întocmite dosare penale, instrumentate sub coordonarea unităților de parchet competente.

Au fost reținute 10 certificate de înmatriculare și 17 permise de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice.

Totodată, polițiștii au procedat la oferirea de recomandări conducătorilor de autovehicule privind conducerea autovehiculelor în condiții de siguranță, precum și atragerea atenției asupra necesității respectării tuturor normelor legale în vigoare.

Reamintim faptul că scopul tuturor activităților desfășurate de către polițiștii brașoveni nu este acela de a aplica sancțiuni contravenționale, dar nu va fi tolerată nicio abatere de la lege.

În conformitate cu prevederile art. 336 din Codul Penal, „ alin. (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 mg/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

alin. (2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.”.

Citeste și:  Românii din Spania trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă și nu-și pierd încrederea în țara natală

De asemenea, potrivit art. 335 din Codul Penal, “ alin. (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

alin. (2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

alin. (3) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.