Acţiuni desfăşurate de către poliţiştii braşoveni

La data de 14 octombrie 2021, în intervalele orare 06.00 – 09.00 și 16.00 – 19.00, polițiștii rutieri și de ordine publică cu aviz de poliție rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov au desfășurat o acțiune, cu efective mărite, pe raza județului Brașov, pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, ca urmare a nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor de transport de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri, inclusiv cele care transportă elevi și de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Acțiunea s-a desfășurat conform Planului de operaţiuni al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa ( ROADPOL) și a vizat prevenirea și combaterea încălcării normelor legale în domeniul transporturilor rutiere publice de mărfuri și persoane.

Printre obiectivele acțiunii s-au numărat:

  • verificarea respectării perioadelor de conducere, a pauzelor și perioadelor de odihnă, de către conducătorii autovehiculelor și existența atestării metrologice a apraturii tahograf;
  • verificarea respectării prevederilor Legii nr. 55/2020;
  • verificarea legalității tipului de transport, sub aspectul autorizării, efectuat prin curse regulate și ocazionale;
  • deținerea documentelor necesare efectuării transportului public de persoane de către operatorul de transport și de conducătorul auto;
  • depistarea și sancționarea conducătorilor de autovehicule, care conduc vehicule sub influența alcoolului sau a altor substanțe;
  • verificarea respectării regimului legal de viteză;
  • verificarea valabilității inspecției tehnice periodice a autovehiculului;
  • verificarea stării tehnice a vehiculului;
  • verificarea respectării normelor legale privind portul centurii de siguranță;
  • verificarea respectării normelor legale în vigoare privind regimul rutier.
Citeste și:  Mai sunt 3 zile până când brașovenii își vor cunoaște campionii, în cadrul galei de premiere a performanței sportive

Pentru neregulile constatate polițiștii au aplicat 75 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 34.550 lei, 10 sancțiuni contravenționale fiind aplicate pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului (dintre acestea 2 au fost aplicate pentru doi conducători auto ce efectuau transport de marfă și 1 aplicată unui conducător auto ce efectua transport public de persoane în regim taxi), 40 sancțiuni contravenționale aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, 1 sancțiune contravențională aplicată pentru utilizarea în mod necorespunzător a telefonului mobil și 18 sancțiuni contravenționale aplicate pentru nerespectarea altor prevederi legale privind regimul rutier.

Totodată, au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 132/2017, 2 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr. 69/2012 și 1 sancțiune contravențională pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

De asemenea, polițiștii au reținut 7 certificate de înmatriculare, dintre acestea 5 certificate de înmatriculare au fost reținute pentru nereguli constatate la nivelul autovehiculelor de transport marfă și 10 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice  pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Polițiștii au constatat 1 infracțiune la regimul rutier, fiind depistat un conducător auto, ce efectua transport de marfă, fără a poseda permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută și pedepsită de art. 335, alin. (2) din Codul Penal, dosar instrumentat sub coordonarea unității de parchet competente, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor.

Citeste și:  Peste 67% dintre români își doresc cazări la maximum 300 de lei camera dublă/noapte de Paște

Totodată, în cadrul activităților desfășurate, polițiștii rutieri au verificat modul de respectare a măsurile dispuse pentru prevenirea răspândirii și infectării cu virusul Sars-CoV-2, atât de către conducătorii auto, cât și de către pasagerii autovehiculelor destinate transportului de persoane.

Foto: Arhiva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.