Activitate intensă în sezonul estival la graniţele ţării

Pe toată perioada sezonului estival la nivelul structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră au fost dispuse măsuri de fluidizare a traficului în punctele de trecere, precum și de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat. Aproximativ 3.800 polițiști de frontieră au fost la datorie, zilnic, desfășurând misiuni de supraveghere şi control la frontieră.

A fost folosită la maximum capacitatea punctelor de trecere, iar în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire din ţară. Acolo unde situația a impus-o au fost folosite, inclusiv, echipamentele mobile de control aflate în dotarea polițiștilor de frontieră.

Efectivele Gărzii de Coastă au asigurat controlul frontierelor maritime, monitorizarea și supravegherea maritimă pentru siguranța și securitatea la Marea Neagră.

Situaţia traficului

În perioada sezonului estival (01 iunie – 31 august 2023), prin punctele de frontieră au efectuat formalitățile de control aproximativ 29.800.000 persoane, dintre care 14,1 milioane pe sensul de intrare şi 15,7 pe sensul de ieşire, cetățeni români și străini. De asemenea, au tranzitat frontiera peste 7.500.000 mijloace de transport, 3,5 milioane pe intrare şi 4 milioane pe ieşire.

Citeste și:  Timp de o lună, Brașovul devine o imensă galerie de artă

În continuare, cea mai tranzitată frontieră a fost cea cu Ungaria pe unde, în același interval de timp, au efectuat formalitățile aproximativ 10 milioane de persoane pe ambele sensuri de deplasare. Valori ridicate de trafic s-au înregistrat și la graniţa cu Bulgaria care a fost tranzitată de 7 milioane de persoane, dar şi în punctele aeroportuare, pe unde au efectuat formalităţile de frontieră 6,8 milioane persoane.

Combaterea migraţiei ilegale

La nivel naţional, poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă, la intrare în ţară,  690 cetăţeni străini în trecere frauduloasă a frontierei în scop de migraţie ilegală.

Totodată, pe sensul de ieşire din România au fost depistaţi 3.170 de cetăţeni străini  care au încercat să treacă ilegal frontiera în statele vecine, cei mai mulţi fiind depistaţi la graniţa cu Ungaria.

Acte ilegale constatate în sezonul estival

Totodată, în perioada de referinţă, au fost constatate 2.985 infracţiuni, principalele domenii în care au fost depistate fapte de natură infracțională fiind:

  • trecere ilegală a frontierei de stat – 1.471 infracțiuni;
  • fals si uz de fals, fals privind identitatea – 333 infracțiuni;
  • regimul circulaţiei rutiere– 328 infracțiuni;
  • dreptul de proprietate intelectuală – 206 infracțiuni.
Citeste și:  Timp de o lună, Brașovul devine o imensă galerie de artă

În materie de constatare şi sancţionare a faptelor contravenţionale, s-au aplicat amenzi contravenţionale pentru 2.983 de persoane în valoare de 2.970.879 lei.

Combaterea infracţionalităţii transfrontaliere

Pe linia traficului ilegal cu ţigări, în perioada analizată, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării 2.192.851 pachete țigări, în valoare de 39.347.241 lei, din care 199.226 pachete țigări provenite din infracţiuni de contrabandă.

În ceea ce priveşte încălcarea dreptului de proprietate intelectuală poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali – au depistat bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate în valoare de 75.402.414 lei.

Pe linia traficului cu autoturisme furate – în zona de competenţă a Poliţiei de Frontieră au fost descoperite 58 de mijloace de transport suspecte a fi furate (46 autoturisme, 5 camioane, 5 microbuze şi 2 remorci).

Citeste și:  Timp de o lună, Brașovul devine o imensă galerie de artă

Transportul ilegal al deşeurilor

La nivelul Poliţiei de Frontieră Române au fost întreprinse acţiuni în colaborare cu reprezentanţii Gărzii de Mediu în vederea prevenirii introducerii în ţară a unor transporturi de deşeuri, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege, procedându-se la verificarea şi controlul mijloacelor de transport, precum şi la monitorizarea specifică în zona de competenţă.

Fie în intervenții punctuale, fie în cadrul unor acțiuni de amploare, desfășurate în colaborare cu Garda Națională de Mediu și Direcția Generală a Vămilor, au fost oprite la intrarea în ţară însemnate cantităţi de deşeuri, respectiv mai multe transporturi cu peste 1.846 tone, constând în metale, textile/îmbrăcăminte, plastic, carton, hârtie, şi piese auto.

În toată această perioadă, Poliţia de Frontieră a acționat în sistem integrat alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în special pentru fluidizarea traficului de persoane și mijloace de transport în mod eficient, dar și pentru gestionarea cazurilor apărute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.