Alocaţia de stat pentru copii va fi acordată din prima zi de viaţă

Alocaţia de stat pentru copii va fi acordată din prima zi de viaţă și nu începând cu luna următoare în care s-a născut copilul, cum este în prezent – prevede o inițiativă legislativă USR, care a fost votată în unanimitate de senatori. Actul normativ merge la Camera Deputaților, for decizional.

„Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu prima zi de viaţă a copilului şi se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata alocaţiei de stat pentru copii se face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data depunerii cererii. Calculul alocaţiei de stat pentru copii va include, dacă este cazul, şi perioada dintre ziua naşterii copilului şi ultima zi a lunii respective, în cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul”, arată proiectul de lege adoptat de Senat.

Potrivit Radio România Actualități, inițiatorii explică în expunerea de motive că, în prezent, părinții primesc alocația de stat pentru copii la distanță de două sau trei luni de la nașterea copiilor, pentru că în legea actuală se menționează că alocația se stabilește începând cu luna ulterioară nașterii, iar plata se face luna ulterioară depunerii cererii.

Citeste și:  Human Mobile Devices a dezvăluit prima sa gamă de smartphone-uri sub brand propriu: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse

Pentru exemplificare, un copil născut pe data de 2 martie beneficiază de alocația de stat pentru copii începând cu data de 1 aprilie, iar părinții vor primi alocația de stat pentru copii, în cazul în care depun cererea în aprilie, abia în mai. Acesta este calculul cel mai optimist.

În realitate, există județe în care plata alocației pentru copii se face cu o întârziere și mai mare. Astfel, în cel mai bun caz, părinții unui copil născut pe 2 martie primesc în numele copilului banii pentru alocația de stat pentru copii în luna mai, iar suma primită nu ia în calcul cele 28 de zile aferente lunii martie, în care copilul este în viață și are dreptul la protecția conferită prin Constituție, mai explică inițiatorii. Documentul merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional, mai notează sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.