Angela Merkel va primi Premiul Nansen pentru Refugiați al UNHCR pentru protejarea refugiaților în plină criză siriană

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, a anunțat recent că Dr. Angela Merkel, fostul Cancelar federal al Germaniei, va primi în 2022 Premiul UNHCR Nansen pentru refugiați. În fiecare an, premiul – numit după exploratorul, omul de știință, diplomatul și umanitarul norvegian Fridtjof Nansen – este acordat unei persoane, unui grup sau unei organizații care a depășit cu mult ceea ce este de datoria sa pentru a proteja refugiații, persoanele strămutate în interiorul țării sau apatrizii.

Sub conducerea fostului Cancelar federal Merkel, Germania a primit peste 1,2 milioane de refugiați și solicitanți de azil în 2015 și 2016 – în plin conflict în Siria și pe fondul violențelor ucigașe din alte locuri.

La acea vreme, Cncelarul de atunci a declarat: „A fost o situație care a pus la încercare valorile noastre europene, mai mult ca oricând. A fost nici mai mult, nici mai puțin decât un imperativ umanitar”. Ea le-a cerut concetățenilor săi germani să respingă naționalismul divizator și i-a îndemnat, în schimb, să fie „siguri pe ei și liberi, plini de compasiune și cu mintea deschisă”.

Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, a lăudat hotărârea fostului Cancelar federal Merkel de a proteja solicitanții de azil și de a apăra drepturile omului, principiile umanitare și dreptul internațional. „Ajutând mai mult de un milion de refugiați să supraviețuiască și să se reconstruiască, Angela Merkel a dat dovadă de un mare curaj moral și politic”, a declarat Grandi.

Citeste și:  Brașovenii sunt invitați la ,,Dizabilitatea dincolo de aparențe“. Eveniment desfășurat cu ocazia zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități

„A demonstrat un adevărat leadership, făcând apel la umanitatea noastră comună, rămânând fermă împotriva celor care predică frica și discriminarea. Ea a arătat ce se poate realiza atunci când politicienii iau cursul corect de acțiune și lucrează pentru a găsi soluții la provocările lumii, în loc să transfere pur și simplu responsabilitatea către alții.”

Comitetul de selecție a precizat că recunoaște „leadership-ul, curajul și compasiunea cu care fostul Cancelar federal Merkel a asigurat protecția a sute de mii de oameni disperați”, precum și eforturile sale de a găsi „soluții viabile pe termen lung” pentru cei care caută siguranță.

Pe lângă protejarea persoanelor forțate să fugă din calea războiului, a persecuțiilor și a încălcării drepturilor omului, fostul cancelar a fost forța motrice din spatele eforturilor colective ale Germaniei de a le primi și de a le ajuta să se integreze în societate, prin programe de educație și formare, programe de ocupare a forței de muncă și integrare pe piața muncii. De asemenea, contribuția sa a fost esențială în extinderea programului de reinstalare al Germaniei, care a contribuit la protejarea a zeci de mii de refugiați vulnerabili.

De asemenea, a avut un rol esențial în asigurarea creșterii rolului Germaniei ca partener umanitar substanțial, fiabil și activ, inclusiv în cadrul operațiunilor pentru refugiați din întreaga lume. Atât politicile sale, cât și declarațiile sale publice au fost forțe pozitive în dezbaterile europene și mondiale privind problemele legate de azil și gestionarea crizelor de strămutare forțată.

Citeste și:  Festivalul Internaţional „George Enescu”, inclus pe lista scurtă a nominalizărilor The International Opera Awards

Comitetul de selecție a Premiului Nansen pentru refugiați al UNHCR a onorat, de asemenea, patru câștigători regionali pentru 2022:

– În Africa, Brigada de pompieri Mbera, un grup de pompieri voluntari refugiați din Mauritania, care a stins peste 100 de incendii de vegetație și a plantat mii de copaci pentru a proteja viețile, mijloacele de subzistență și mediul local;

– în America, Vicenta González, a cărei activitate de aproape 50 de ani în slujba persoanelor strămutate și a altor persoane vulnerabile a inclus înființarea unei cooperative de cacao în Costa Rica pentru a sprijini refugiații și femeile din comunitățile gazdă, inclusiv supraviețuitoarele violenței domestice;

– În Asia și Pacific, Meikswe Myanmar, o organizație umanitară care ajută comunitățile aflate în dificultate, inclusiv persoanele strămutate în interiorul țării, cu articole de urgență, asistență medicală, educație și oportunități pentru mijloace de trai;

– În Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Dr. Nagham Hasan, un ginecolog irakian care oferă asistență medicală și psihosocială fetelor și femeilor Yazidi care au supraviețuit persecuției, sclaviei și violenței bazate pe gen din partea grupurilor extremiste din nordul Irakului.

Citeste și:  Brașovean cercetat pentru deținea fără drept de articole pirotehhnice

Premiul îi va fi înmânat fostului cancelar german la Geneva, la 10 octombrie, în cadrul unei ceremonii, alături de câștigătorii regionali.

În contextul în care numărul persoanelor strămutate forțat în întreaga lume a depășit pentru prima dată 100 de milioane, Grandi a declarat că este imperativ ca publicul să își păstreze sentimentul de compasiune față de cei care sunt forțați să își părăsească locuințele – și ca țările să continue să susțină tradiția străveche a azilului, așa cum au făcut-o majoritatea țărilor, inclusiv gazdele generoase și de lungă durată, cum ar fi Turciei, Pakistanului, Ugandei și altele.

Anul acesta se împlinește un secol de când Fridtjof Nansen – primul Înalt Comisar pentru Refugiați – a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1922 pentru eforturile sale de a repatria prizonierii de război și de a proteja milioane de refugiați strămutați de conflicte, revoluții și prăbușirea Imperiilor Romanov, Otoman și Austro-Ungar.

De asemenea, se împlinesc 100 de ani de la crearea pașaportului Nansen, un document de identitate pentru refugiați, mulți dintre ei apatrizi, care le permitea, de asemenea, deținătorilor săi să se deplaseze peste granițe în căutarea unui loc de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.