ANRE a aprobat creșterea prețului la energie termică livrată de toate CET-urile din țară

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri noile prețuri pentru energia termică produsă de centralele din marile orașe, creșterile de preț variind între 21% și 96%, ca urmare a creșterii prețului gazelor și a certificatelor de emisii.

Creșteri de peste 95% se constată la Bârlad, Oradea, Arad.  Agentul termic livrat de SC Rulmenţi SA Bârlad se scumpeşte cu 96%, de la 158 de lei la 310 lei. Termoficare Oradea va livra gigacaloria cu o majorare de 95%, de la 160 lei la 313 lei, iar CET Arad cu 95% în plus, de la 163 la 318 lei.  Majorări substanțiale sunt și  la Moderncalor Botoşani – 94%; Thermoenergy Group Bacău, Electroenergy Sud Giurgiu şi Bepco Braşov – câte 87%, precum și Vest Energo CET Militari, CET Griviţa, Enet Focşani –  câte 86% fiecare. La  CET Craiova, scumpirea este de 21% şi la CET Govora de 22%.

Primăriile decid dacă și cât compensează

Citeste și:  Cântărețul croat de la Eurovision alege să doneze recompensa primită de la guvern

ANRE precizează că acesta nu reprezintă preţul final plătit de populaţie, ci doar preţul la care centrala livrează agentul termic, la care se adaugă tarifele de transport şi distribuţie. Din preţul final, primăriile decid care sunt subvenţiile acordate populaţiei.

„De asemenea Consiliul local al UAT are în atribuții și aprobarea prețului local pentru populație rezultat prin diminuarea prețului local cu valoarea subvenției acordate în funcție de posibilitățile bugetului local, potrivit legii”, arată ANRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.