Armata Română sărbătoreşte astăzi, Ziua Vânătorilor de Munte

Această dată a fost aleasă în lumina adoptării la 3 noiembrie 1916, potrivit Ordinului Marelui Cartier General (MCG) nr. 294, a Şcolii de Schiori din Bucureşti (prima formă organizatorică apropiată de vânătorii de munte, înfiinţată la 30 septembrie 1916) în Corpul Vânătorilor de Munte. Această unitate a fost organizată în trei batalioane, fiecare a câte trei companii, iar la comanda sa a fost numit căpitanul Virgil Bădulescu, potrivit volumului ”Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010), notează Agerpres.

Corpul Vânătorilor de Munte urma să îndeplinească ”misiuni de recunoaştere, de siguranţă şi de legătură”, fiind deopotrivă şi o unitate tactică, în special în trecătorile din Carpaţi.

La 27 decembrie 1916, Corpul Vânătorilor de Munte a fost transformat în Batalionul Vânători de Munte, care a participat în bătălia de la Oituz prin executarea unor puternice contraatacuri, pentru cucerirea unor înălţimi dominante, cele mai importante fiind Coşna şi Cireşoaia.

Citeste și:  Dosar penal pentru furt de apă din sistemul public. Este vizat fiul primarului din Buşteni

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, unităţile de vânători de munte au participat la eliberarea Bucovinei şi nordului Basarabiei, ajungând până în munţii Caucaz şi ai Crimeii (campania din Est), luptând apoi pentru eliberarea Transilvaniei, în Ungaria, în munţii Bukk şi în Slovacia, în munţii Metaliferi, Tatra Mare, Tatra Mică, Carpaţii Albi, apoi în podişul Boemiei (campania din Vest). Din 22 iunie 1941 şi până la 12 mai 1945, pierderile vânătorilor de munte au reprezentat un total de 74.208 oameni, potrivit ”Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010).

După încheierea războiului, trupele vânătorilor de munte au trecut prin reorganizări, redislocări şi desfiinţări, ducând la dispariţia Brigăzii 2 Vânători de Munte, la 14 aprilie 1961, reînfiinţată apoi prin Ordinul MFA din 14 octombrie 1964, cu sediul la Baia Mare, apoi la Braşov. Tot atunci, s-a înfiinţat şi Batalionul 21 Vânători de Munte, cu sediul iniţial la Rădăuţi, apoi la Predeal. Ulterior, s-au înfiinţat şi alte brigăzi, subordonate altor mari unităţi din forţele terestre.

Citeste și:  Cercetați penal pentru infracțiuni săvârșite la regimul rutier

Vânătorii de munte au participat la activităţi de instruire în comun, atât în ţară, cât şi în străinătate, cu militari din SUA, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Turcia, Italia, Bulgaria, Iordania, Franţa şi din alte ţări, precum şi la aplicaţii multinaţionale. Efective ale unităţilor de luptă ale vânătorilor de munte au participat la misiuni în afara graniţelor ţării, în teatrele de operaţii din Kosovo, Irak şi Afganistan, sub comandament ONU sau NATO, potrivit https://www.forter.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.