Astăzi la ZOO Brașov au fost prezentați singurii pui de panda roșu ,,născuți” în România

În data de 18 iunie, cei doi urși panda roșu din colecția Grădinii Zoologice, Peggy și Benji, au devenit părinții a doi pui simpatici. Acum în vârstă de aproximativ opt săptămâni, au trecut cu bine de perioada inițială critică și se dezvoltă normal. Astăzi, 4 august, li s-a făcut prima evaluare, inclusiv a greutății, evaluare care se va desfășura săptămânal în perioada următoare.

,,Avem marea bucurie astăzi să vă prezentăm acești puiuți de panda roșu, un mascul și o femelă, primii pui de panda roșu născuți în captivitate în România. De altfel și cuplul pe care noi îl avem, Peggy și cu Benji, sunt singurii din țara noastră. Ne bucurăm foarte mult de acest eveniment unic, pentru că acesta este un semn că lucrurile merg foarte bine, condițiile sunt propice, pentru că a avut loc această împerechere și avem acești puiuți care sunt sănătoși – ați văzut – unul are 415 de grame, masculul, iar femela 520. Lucrurile merg bine din acest punct de vedere. Cred că cei mai fericiți suntem pentru că reușim practic să contribuim la conservarea acestei specii pe cale de dispariție. Credeți-mă că la nivel mondial este un lucru extraordinar și ne bucură nespus de mult că Brașovul se află astăzi la acest nivel. Despre puiuți pot să vă zic că până la vârsta de cinci luni ei voi fi alăptați, abia după aceea vor fi înțărcați, deci sunt dependenți de mamă, motiv pentru care nu vom putea să-i vedem decât atunci când vor ieși cu mama lor, lucru care se întâmplă practic undeva după două luni. Nume încă nu le am dat, vom proceda exact ca și în cazul părinților, vom merge pe propuneri din partea brașovenilor, după care vom supune la vot și le vom da numele celor doi puiuți.  Pe mine cred că cel mai mult mă încântă faptul că efectiv suntem parte din conservarea acestei specii! Este un lucru extraordinar. Sunt curios unde se va hotărî că vor merge acești puiuți, pentru că totul este coordonat la nivel european“, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu.

Citeste și:  Campania "Dar din suflet pentru seniori" de Paște: 6.550 de tichete deja distribuite! 12.776 de brașoveni eligibili sunt așteptați la Direcția de Asistență Socială până pe 30 aprilie

Introducerea în colecția grădinii zoologice a unei noi specii – o femelă de panda roșu (Ailurus fulgens), Peggy, primită în custodie pe perioadă nedeterminată de la Kolsmarden Djupark, Suedia, în data de 06 aprilie 2019, este o recunoaștere a standardelor de îngrijire pe care Grădina Zoologică din Brașov le oferă animalelor din colecție, deoarece această specie este coordonată la nivel european prin intermediul unui program EEP, program dedicat speciilor pe cale de dispariție. Coordonatorul acestui program monitorizează, printre altele, transferurile de exemplare de panda roșu între grădinile zoologice europene, iar faptul că Zoo Brașov a primit un exemplar este un exemplu concret de recunoaștere la nivel european a eforturilor pe care le facem pentru asigurarea bunăstării animalelor din colecția Zoo Brașov.

Continuitatea acestor eforturi a fost demonstrată de faptul că, în anul 2020, coordonatorul acestui program a considerat că, după primirea pe parcursul anului 2019 a femelei de panda roșu, Zoo Brașov a demonstrat că poate să asigure și să mențină standardele de bunăstare necesare acestei specii pe cale de dispariție și se califică pentru primirea unui mascul care, după atingerea maturității sexuale, să formeze o pereche cu potențial de reproducție. Astfel, în 24 iulie 2020, în colecția grădinii zoologice a intrat și un exemplar mascul de panda roșu, Benji, primit de la Zoo Zagreb, Croația.

,,De fiecare dată când trec pe lângă acest țarc, îmi amintesc cu plăcere când am început discuțiile cu cei de la Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și le-am spus că ne-am dori această specie. A fost un pic riscant, pentru că noi am am propus construcția acestui spațiu când încă nu aveam acordul coordonatorului pentru a găzdui această specie. În România nu mai există niciun astfel de exemplar. De fiecare dată când întrebam – am avut multe conversații destul de lungi cu coordonatorul speciei – ne întâmpina cu un refuz, diplomatic de altfel, și el ne-a spus că dacă nu suntem membri cu drepturi depline ai EAZA (Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice) nu ne pot da, indiferent cât de mult ne am dorit noi sau cât de bune sunt condițiile. Însă după mai multe discuții, mai ales pentru că, comparativă cu orice orice altă grădină zoologică din România, am fost susținuți de către municipalitate și s-au făcut toate demersurile pentru ca noi să îndeplinim toate condițiile, nu numai pentru această specie, ci și pentru alte specii care au venit la Brașov, coordonatorul, într-un final, a hotărât ca Peggy să vină în Brașov. După un an, cu și mai mare bucurie, am aflat din raportul pe care coordonatorul speciei îl dă la început de an că ne-a fost alocat un mascul, din Zagreb. Chiar fusesem în vizită la Grădina Zoologică Zagreb și am văzut puiuții. Îi văzusem, și am zis «Uite ce fain ar fi să avem și noi pereche». A venit Benji. Am zis că cine știe când, după cât timp, se vor împerechea sau nu știu, și am avut o altă mare bucurie când am fost anunțat de către colegii mei că avem pui”, a explicat Alin Pânzaru, directorul Grădinii Zoologice.

Citeste și:  Tradiții Pascale la Reduta: Expoziție de ouă încondeiate și icoane pe sticlă și atelier cu meșter popular, mâine, 24 aprilie

Se redeschide Planetariul și autobuzul Safari

,,În urma discuțiilor pe care le-am avut cu conducerea Grădinii Zoologice, am luat decizia ca începând ca din acest weekend (din data de 6 august, n.n.) să redeschidem Planetariul. Pe lângă planetariu va fi deschis și accesul la turul cu autobuzul virtual, pe care  chiar vi-l recomand, este o chestie inedită, un program pe care îl veți vedea și la care vă pot spune că este «custom made», adică este făcut și personalizat chiar de cei de la grădina zoologică.  Ambele obiective vor putea fi vizitate cu respectarea normelor în vigoare privind prevenția răspândirii Covid-19 și vor funcționa la 70% din capacitatea maximă – 70 de locuri la Planetariu, respectiv 7 locuri la Turul Safari. Totodată, între spectacole vom avea o pauză mai mare, necesară pentru a ventila și dezinfecta sala și autobuzul”, a precizat viceprimarul.

Citeste și:  500.000 de euro disponibili pentru ONG-uri mici și instituții de învățământ în 2024, prin Programul Start ONG

Planetariul va fi deschis zilnic, conform următorului program:

10:00 – Patrula Zula – Cu picioarele pe Pământ

12:00 – CAP COM GO! – Istoria misiunilor lunare Apollo

14:00 – Universul nevăzut

16:00 – Găurile negre – Dincolo de infinit

18:00 – Mai rapid decât lumina – Visul călătoriilor interstelare

Tururile virtuale safari vor avea loc din 30 în 30 de minute, primul tur începând la ora 10:00, iar ultimul tur la ora 18:00.

Programul ZOO Brașov pentru perioada de vacanță este de luni până duminică, între orele 09:00 – 20:00. Ultimele bilete se pun în vânzare la ora 19:15.

Tarife Grădina Zoologică:

  • Adulţi – 20 lei;
  • Copii peste 2 ani – 10 lei;
  • Elevi, studenţi şi persoane în vârstă (65 ani+) – 10 lei;
  • Copii 0 – 2 ani – intrare gratuită;
  • Grupuri organizate adulţi – 17 lei;
  • Grupuri organizate copii – 7 lei.

Tarife Planetariu

  • 25 de lei/ adult;
  • 15 lei/ copil, elev student sau pensionar;
  • 10 lei/ grup de elevi, minim 10;

Tarife Autobuz virtual Safari

  • 15 lei/adult;
  • 10 lei/copil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.