Au fost desemnați câștigătorii Premiilor Anului 2022 în Cultură la Brașov

Sâmbătă, 4 martie 20223, Asociația Consorțiul Cultural Corona a decernat Premiile Anului 2022 în Cultură la Brașov, în cadrul unei gale organizate la Banca de Cultură Apollonia. Premiile în cultură la Brașov sunt un proiect al Asociației Consorțiul Cultural Corona cu scopul de a promova artele și cultura în județul Brașov și către publicuri noi. Prin acest proiect Asociația promovează și recunoaște ca prioritare creațiile și rezultatele comunității culturale locale și celebrează actorii culturali care au ales să performeze acasă.

„Sperăm ca această recunoaștere sa fie și o recapitulare, să dea o imagine a unui an artistic și cultural. Aceasta imagine este inevitabil incompletă și parțială, dar prin diversitatea nominalizărilor dorim să recunoaștem eforturile și creativitatea tuturor generațiilor, tendințelor, instituțiilor publice de cultură, dar și grupurilor emergente.”, menționează Consiliul Director al Consorțiului Corona. „Ca orice premiu, el trebuie văzut ca pe un joc, iar motivația din spatele creării lui a fost să urmărească solidaritatea vieții culturale și nu competiția dintre artiști sau operatori culturali. Am experimentat mai multe formule și vom mai experimenta, în funcție de evoluția comunității noastre culturale, în funcție de modul în care lumea noastra artistică se maturizeaza sau se așează.”

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

Câștigătorii au fost desemnați pe baza voturilor exprimate on-line de către publicul brașovean, respectiv a notelor acordate de către trei personalități ale artei contemporane și ale managementului cultural din afara Brașovului, ale cărui opțiuni au avut și în acest an o pondere de 50%. Votul publicului a numărat peste 2000 de voturi, iar juriul acestei ediții a fost format din dna. Raluca Iacob expert în politici culturale, manager cultural și membru fondator al Asociației „MetruCub – resurse pentru cultură”, coordonatorul programului Cultura în Educație și membră a echipei de implementare Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023; dl. dr. Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, autor a peste 35 de volume de autor și a peste 150 de studii și articole și realizator a peste 130 de expoziții și concerte în țară și străinătate și dl. Alexandru Boureanu, profesor univ. dr. habil la Universității din Craiova, manager al Teatrului Național „Marin Sorescu”, autor a două teze de doctorat în management și în teatru și cu studii artistice în mai multe programe postuniversitare la UNATC „I.L.Caragiale”, Université de la Sorbonne Nouvelle, Conservatoire de Lausanne, Academia de Artă Teatrală Sankt Petersburg și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

Citeste și:  Exponate inedite la primul muzeu al sporturilor din România, inaugurat la Brașov

Câștigătorii Premiilor în Cultură la Brașov – PAC 2022 sunt:

CARTEA ANULUI: „Când vine primăvara” de Tony Mott, editura Tritonic

EXPOZIȚIA ANULUI: „Magdalena Rădulescu. 120 de ani de grație boemă” organizată de Muzeul de Artă Brașov la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, curator Alexandra Ardelean

SPECTACOLUL DE TEATRU AL ANULUI: „Până când moartea ne va despărți”, la Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov,  în regia lui Horia Suru

SPECTACOLUL DE DANS/PERFORMANCE AL ANULUI: „Femme monumentale. Femme végétale.” realizat de Asociația Developing Art și I Dance You. Artistele din proiect sunt: Anamaria Guguian, Irina Marinescu, Oana Băluță, Virginia Negru, Alexa Papa (performers), poeta Ana Drăgan, muziciana Zeyla Tomlin, scenografa Szidonia Balint și fotografa Orsolya Balint.

CONCERTUL ANULUI: „Concert extraordinar la Biserica Neagră, de Ziua Europei” realizat de către Biserica Evanghelică CA Brașov și susținut de Corul Bach al Bisericii Negre și Ansamblul Crescendo din Paris, sub conducerea muzicală a maestrului Christian Ciuca.

FESTIVALUL ANULUI: Brașov Jazz & Blues Festival 2022, ediția aniversară de 10 ani, organizat de către Asociația Fanzin.

PROIECTUL LITERAR AL ANULUI: „Brașovul literar – episod pilot” dezvoltat de către Casa de pariuri literare și Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov

PROIECTUL MUZICAL AL ANULUI: Festivalul Transilvania Blues Festival ed. a IV-a, organizat de către Asociația Transilvania Arts&Events

PROIECTUL CULTURAL AL ANULUI: Muzeul Amintirilor din Comunism, dezvoltat de Cincinala SRL și ale cărui fondatoare sunt Alina Beteringhe, antropolog și realizator de film documentar, și Ioana Bejan Roată, antreprenoare.

PROIECTUL DE EDUCAȚIE CULTURALĂ AL ANULUI: CarteTeca. O singură carte, șanse infinite, un proiect al SC Libris SRL

DEBUT: Banca de Cultură Apollonia, un proiect al Primăriei Brașov

AFIȘUL CULTURAL AL ANULUI: Afișul ediției a X-a Festivalului Internațional de Film Dracula – Dracula Film Festival 2022-, organizat de Asociația Fanzin. Afișul a fost realizat de artistul italian Giorgio Finamore.

ORGANIZAȚIA CULTURALĂ A ANULUI: Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov

Citeste și:  Primăria Brașov amenajează peste 80 de locuri de parcare pentru cei care accesează serviciile instituției

Asociaţia Consorțiul Cultural Corona are ca scop ridicarea profilului artelor şi al culturii, susținerea performanţei în creativitate, cultură şi  educaţie în județul Brașov, iar din 2023, Asociația cuprinde 23 de membri,  organizații și instituții.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.