Au început lucrările de construire a căminului pentru elevii de la SPGK

Președintele DWK – Fit for Future, Camelia Engel, și directorul SPGK, Daniela Croitoru, au pus simbolic prima cărămidă la temelia căminului de cazare pentru elevi de la Școala Profesională Germană Kronstadt, demarând astfel începerea lucrărilor. Investiția are valoarea de 20.152.714,02 lei fără TVA și este realizată din bugetul local. Căminul va avea 10 niveluri (parter + 9 etaje), cu 80 de camere, și va asigura cazarea pentru 306 elevi. Dotarea acestui cămin va fi asigurată de firmele partenere din DWK – Fit for future, pe principiul ,,pentru fiecare leu investit de Municipalitate, firmele vor investi tot un leu”. Lucrările sunt realizate de S.C. Atlant Buliding SRL Brașov, termenul de execuție fiind de 24 de luni. 

,,Este cărămida de bază a acestei investiții, pe care am gândit-o cu ceva timp în urmă.  Mă bucur că astăzi am ajuns, împreună cu companiile partenere și cu școala Kronstadt, să pornim această investiție finanțată din bugetul local al municipiului Brașov. Ceea ce lipsea acestui campus școlar pentru învățământul dual profesional era un cămin pentru elevi. Împreună cu aceste companii vom realiza această investiție, pe principiul noi punem un leu, ei pun un leu, la fel cum am făcut de la începutul parteneriatului lansat în urmă cu câțiva ani și care deja a produs multe generații de absolvenți la această școală. Foarte mulți au acum familii în Brașov,  au rămas aici, și-au clădit un parcurs în viață și au o meserie care le folosește și lor, și companiilor care au investit și au dezvoltat Brașovul de-a lungul timpului. Mă bucur că sunt în postura să pun, simbolic, această cărămidă și să dăm drumul la această investiție importantă  în municipiul Brașov, încă o investiție pe lângă multe alte investiții care s-au  realizat și altele care, sunt convins, că vor urma și vor contribui la dezvoltarea și sustenabilitatea, din punct de vedere investițional și economic, a municipiului Brașov.  Sper să le folosească celor care se vor regăsi aici și cred că acest cămin va fi un lucru bun pentru multe generații de elevi care se vor pregăti aici, în Brașov“, a declarat reprezentantul Primăriei Brașov. 

,,Ca și până în momentul de față, parteneriatul înseamnă și o contribuție și o susținere financiară din partea agenților economici. Atelierele necesare practicii sunt dotate  prin contribuția financiară a asociației  DWK – Fit for Future și implicit a agenților economici care fac parte din această asociație, la fel s-a întâmplat și cu sala de sport, și pe același model vom continua și cu căminul. Tot ce înseamnă dotări de interior, și nu numai, vor fi contribuția financiară și personală a membrilor Fit for Future“, a spus la rândul său Camelia Engel, președintele Asociației DWK – Fit for Future. 

,, Punem astăzi temelia unui nou cămin, care va deservi 300 de copii ce sperăm să vină din toate colțurile țării, să urmeze această școală și să se califice în meserii căutate pe piața muncii, copii care vor rămâne în Brașov și vor aduce plus-valoare economiei brașovene. Am avut foarte mulți copii înscriși din alte județe și anul acesta, dar având în vedere situația pandemiei, nu i-am putut accepta, din cauza faptului că numărul de locuri a fost restricționat. În acest moment sunt cazați 223 de copii, 199 de băieți și 24 de fete, în două cămine partenere, dar este foarte greu. Sperăm ca în doi ani de zile  să avem parte de un cămin foarte modern și care va fi dotat cu tot ceea ce este necesar, astfel încât să ofere condiții de cazare și în situații dificile ca acum. Este un moment mult-așteptat, azi e o zi ploioasă, dar ploaia aduce noroc și cred că așa va fi”, a declarat Daniela Croitoru, directorul SPGK.

Citeste și:  Restaurantul Panoramic va renăște: ANA TELEFERIC Brașov promite o transformare spectaculoasă a simbolului orașului de pe Tâmpa

Detalii investiție:

Contractant: SC ATLANT BUILDING SRL, cu terț susținător S.C. AEON  Building, ambele din Brașov;

Valoarea contractului:  20.152.714,02 lei  + TVA;

Termen de execuție a lucrărilor: 24 de luni;

Garanția lucrărilor: 60 de luni de la finalizarea lucrărilor. 

Regim de înălțime: parter + 9 etaje

Număr camere: 80

Număr elevi cazați: 306

Alte facilități: sală așteptare, sală studiu, oficiu catering, linie autoservire, sală de mese, grupuri sanitare pe sexe, cabinet medical cu izolator, grup sanitar izolator, 2 lifturi.

Detalii tehnice:

Lucrări ce se vor executa:

Pe terenul studiat, se va construi o clădire cu destinaţia cămin cazare elevi, împreună cu funcţiunile complementare acesteia (circulaţii, spaţii de depozitare, spaţii tehnice, sala de mese, oficiu catering, sala de aşteptare, sală studii, vestiare personal). 

Se propune realizarea unei construcții noi cu un regim de înățime P+9E, cu suprafaţa construită de 947,4 mp şi suprafaţa desfaşurată de 5.221 mp (Înălțime maximă 32m). 

POT existent =26.2 % POT propus =33 %

CUT existent =0.57 CUT propus =0.93

Funcțiunile spațiilor propuse sunt:

– PARTER – funcțiuni complementare funcțiunii principale de cazare: sală așteptare, sală studiu, oficiu catering, linie autoservire, sală de mese, grupuri sanitare pe sexe, depozit lenjerie pat, cabinet medical cu izolator, grup sanitar izolator, cameră centrală de incendiu, centrală termică, 2 lifturi.

– ETAJELE 1-9 – 80 camere (cu grup sanitar propriu), cazare pentru 306 elevi

Directiva 2010/31/UE, care a intrat în vigoare în iulie 2010, prevede că până la 31 decembrie 2020, toate clădirile noi trebuie să aibă un consum de energie aproape egal cu zero.

În acest sens s-a propus implementarea în noua clădire a unor măsuri care contribuie la o eficienţă energetică ridicată:

1. Faţada ventilată placată cu panouri din fibrociment:

– Mai bună izolare termică, atât iarna (20 cm vată minerală bazaltică), cât și vara (stratul de aer ventilat răceşte faţada);

– Rezistenţă mai mare în timp, cu o mentenanţă scăzută;

– Îndeplinește condițiile de siguranţă la incendiu;

– Asigură o estetică deosebită a clădirii, iar aceasta devine reper volumetric al zonei și reper de bună construire, conform standardelor și metodelor actuale;

Citeste și:  Cetățuia Brașovului se redeschide în Săptămâna Luminată

– Geam tripan (geam termopan cu trei foi de sticlă) și tâmplărie cu grad ridicat de izolare și mai ales etanșare cu anvelopanta clădirii.

2. Terase înverzite:

Asigură izolare termică mai bună a spațiilor peste care sunt amplasate (vara pământul udat controlat prin BMS menține temperatura scăzută la interior);

Nu reflectă căldura spre fațadele adiacente;

Aspect plăcut de la nivelul camerelor spre spațiul verde de pe terasă (nu se vede doar o hidroizolație termică);

Recuperează o parte din zona verde pierdută prin amplasarea clădirii noi.

3. Sistem ventilație cu recuperare de căldură:

Consumuri scăzute de energie pentru încălzire;

Calitate crescută a aerului în cameră, fără a pierde căldura, cum se întâmplă la aerisirea simplă, prin deschiderea ferestrelor camerelor. Principiul de funcționare: În momentul în care, în timpul iernii, se deschid ferestrele pentru aerisire se pierde și căldura din camere. Recuperarea de căldură presupune ca aerul viciat cald din camera trece printr-un  schimbător de căldură, care încălzește aerul proaspăt rece de afară. Astfel pierderea de căldură este minimă, recuperatorul având un randament de aproximativ 80%).

Ventilarea băilor și camerelor cu aport de aer proaspăt și recuperare de căldură se realizează cu un sistem cu distribuție orizontală, centralizat pentru fiecare etaj.

Sistem de preparare a apei calde cu panouri solare

Prepararea apei calde menajere se va face cu ajutorul unui sistem alcătuit din:

– 7 panouri solare, 3.03 m.p. captare;

– grup solar cu pompe și schimbător de căldură în plăci;

– 1 boiler de 1000 litri cu două serpentine, alimentat cu agent termic de la panourile solare și cazan.

 Acest ansamblu este amplasat în camera centralei termice de la parter. În cadrul sistemului de preparare a apei calde menajere s-a prevăzut și o instalație de recirculare .

5. Utilizarea BMS (building management system)

       –  Toate instalaţiile din clădire (termice, electrice, ventilație) se pot supraveghea centralizat şi regla în funcţie de numărul exact de utilizatori.

Control al calităţii aerului proaspăt cu ajutorul BMS (building management system) – comanda centralizată a tuturor echipamentelor 

Senzori de inundabilitate în pardoseală, în vederea controlării deversării de apă accidental sau nefolosirii corespunzătoare a obiectelor sanitare.

6. Sistem de iluminat modern cu LED, control prin BMS și senzori

       –    Instalația de iluminat artificial interior este  realizată cu aparate de iluminat echipate cu surse LED,  acest sistem de iluminat propune o diminuare semnificativă a consumului de energie electrică comparativ cu sistemele de iluminat clasice;

       –    Instalația de iluminat artificial interior aferentă camerelor de cazare va fi controlată prin intermediul sistemului BMS, astfel încât în lipsa persoanelor în cameră, iluminatul va fi decuplat de la tensiune asigurându-se o economie suplimentară de energie electrică;

       –    Instalația de iluminat aferentă coridoarelor va fi controlată prin intermediul unor senzori de mișcare / prezență, astfel încât în lipsa persoanelor din aceste spații, iluminatul va fi decuplat de la tensiune asigurându-se o economie suplimentară de energie electrică; 

Citeste și:  Structurile MAI au intervenit la peste 3.700 de evenimente în ultimele 24 de ore, dintre care peste 2.200 au vizat menținerea ordinii publice

       –    Se va realiza un iluminat artificial exterior pentru punerea în valoare a fațadei construcției cu profile de aluminiu cu bandă LED.

– La realizarea instalației de iluminat artificial interior se va ține cont de respectarea parametrilor cantitativi și calitativi pentru asigurarea unui mediu luminos confortabil în funcție de destinația fiecărui spațiu.

7. Sistem de control acces și videointerfonie

       –    Pentru un plus de securitate și pentru restricționarea accesului persoanelor neautorizate în clădire / în camerele de cazare / pe nivelurile de clădire, a fost prevăzut un sistem modern de control acces centralizat;

       –    Pentru a facilita accesul vizitatorilor în interiorul obiectivului, pentru a realiza controlul și trierea persoanelor cunoscute sau străine a fost prevăzut un sistem de videointerfonie.

8. Sistem de supraveghere video cu circuit închis

       –    Pentru un plus de securitate, complementar sistemelor de detecție și semnalizare efracții si respectiv sistemelor de control acces, se va prevedea un sistem modern de supraveghere video cu circuit închis – acesta asigură preluarea de imagini din zonele perimetrale ale obiectivului, zonele de acces în obiectiv și căile de circulație, respectiv din zonele cu importanță însemnată din cadrul acestuia.

9. Sistem de sonorizare și conferințe audio

–    Pentru sala de așteptare și respectiv pentru sala de studiu, se propune implementarea unui sistem de sonorizare și conferințe audio – acesta permite susținerea diverselor evenimente festive / conferințe de studiu în condiții optime;

–    De asemenea, pentru organizarea diverselor evenimente festive se propune un sistem de muzică ambientală  în sala de mese, dotat cu sursă de semnal audio cu tunner FM și USB/SD card.

10. Sistem de distribuție semnal internet wireless

–    Majoritatea dispozitivelor electronice moderne sunt prevăzute cu receivere WI-FI, se propune realizarea unei instalații WI-FI pentru distribuția semnalului WI-FI în clădire.

11. Drum de acces secundar 

– Având în vedere ca accesul în incinta complexului şcolar se face în partea opusă a parcelei de teren iar accesul spre clădirea căminului a maşinilor de aprovizionare cu mâncare, lenjerie, salvare, pompieri etc., s-ar fi făcut prin traversarea terenului de sport, a fost necesară crearea  unui nou drum de acces în partea de SUD a parcelei. Astfel toate funcţiunile conexe necesare bunei activităţi a căminului de elevi vor fi deservite de acest nou drum cu o lungime de 57 m şi o lăţime de 6 m.

Asigurarea utilităţilor

Lucrările includ alimentarea cu gaze naturale şi alimentarea cu energie electrică din postul de transformare, grup electrogen, rezervă apă pentru  stingerea incendiilor şi un drum de acces secundar necesar accesului de marfă şi mai ales accesului maşinilor de pompieri, staţie pompare şi ridicare presiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.