Austria și Olanda, vot negativ pentru aderarea României în Schengen. Ce se mai poate face acum

Vot negativ astăzi la Bruxelles, în privința aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen de liberă circulație începând cu 1 ianuarie, deși la reuniunea miniștrilor europeni de interne majoritatea statelor membre s-au pronunțat pentru și doar două împotrivă. Decizia avea însă nevoie de unanimitate pentru a fi adoptată. În schimb, Croația, pentru care s-a votat separat, anunță că a primit undă verde.

Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

Potrivit agenției de presă Rador, delegația olandeză a menționat însă că s-a exprimat negativ doar în cazul Bulgariei, în condițiile în care nu a existat o separare a dosarelor celor 2 state candidate. Anterior, reprezentanții Germaniei și Luxemburgului au încercat să condiționeze votul Austriei prin faptul că se vor opune aderării Croaței la zona Shengen, însă fără succes.

Citeste și:  Regia Autonomă „AEROPORTUL INTERNAŢIONAL BRAŞOV-GHIMBAV” R.A. scoate la concurs 6 posturi

Croația a fost admisă în în spațiul Schengen și va intra de la începutul anului cu frontierele terestre, iar de la începutul lunii martie anul viitor cu cele aeriene.

Subiectul ar putea fi discutat și la Consiliul European, de săptămâna viitoare, unde se poate stabili o poziție favorabilă României, însă acesta nu o poate impune și ministrilor JAI. Teoretic, ar putea fi convocat un consiliu extraordinar, însă având în vedere obiecțiile Austriei este un pic probabil ca lucurile să se schimbe, au precizat pentru HotNews.ro anumite surse.

Potrivit unor surse apropiate de discuțiile la nivel european, cel mai realist moment pentru o decizie favorabilă României ar putea fi la Consiliul JAI în primăvară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.