Avertisment de la polițiștii brașoveni: ‘Protejați-vă copiii împotriva abuzurilor’

Copiii au dreptul să trăiască într-un mediu fără violență, iar abuzul de orice fel (fizic, emoțional sausexual) trebuie sancționat imediat.

Pentru a evita victimizarea celor mici, adulții trebuie să cunoască faptul că orice fel de interacțiune fizică/online cu caracter sexual cu copiii, poate prezenta un potențial risc infracțional și este necesară recunoașterea acestor situații și raportarea lor de îndată.

Dintre formele de abuz sexual asupra copiilor, cel mai des întâlnite în practică sunt:
 hărţuirea sexuală (cu formele sale: propuneri verbale, gesturi sau atingeri de tip sexual);
 expunerea la exprimări verbale obscene, expedierea sau postarea fotografiilor intime;
 atingerea părților intime ale copilului, părți ale corpului pe care în mod normal nu trebuie arătate altor oameni;
 obligarea minorului la pornografie sau prostituţie în folosul adultului,participarea la activități cu caracter sexual prin webcam sau smartphone.

Citeste și:  Dominic Marcu a scris istorie la cea de-a 55-a ediție a Trofeului Râșnov powered by Pro-X

Poliția Brașov reamintește adulților care au în creștere și supraveghere minori, câteva reguli de pus în practică, utile pentru a-i proteja pe cei mici împotriva abuzurilor sexuale:

  1. Comunicați deschis și frecvent cu copilul! Încurajați-l să vă vorbească zilnicdespre ceea ce i se întâmplă, atât în relația cu cei din jur, cât și online. De asemenea, evitați să aplicați pedepse atunci când vă împărtășește despre situații conflictuale sau interacțiuni dificile cu alte persoane.
  2. Învățați-l pe cel mic să spună ”NU!” imediat și hotărât la orice fel de contact fizic nepotrivit sau solicitare de a fi fotografiat sau filmat, să se ferească de situații periculoase și dacă cineva îl îndeamnă să facă lucruri care îl rușinează. Explicați-i care sunt acțiunile care reprezintă un abuz și că trebuie să vă spună imediat ce a fost supus unui astfel de comportament. Reamintiți-i că nicio situație de abuz nu se petrece din vina sa, indiferent de ce susține abuzatorul.
  3. Educați copilul despre ce înseamnă abuzul sexual! Regula ”Aici nu se pune mâna!” transmite celui mic un mesaj important- acela că trupul unui copil este alsău și nimeni nu îl poate atinge fără permisiune. O comunicare directă și deschisă despre propriul corp, la o vârstă fragedă, va ajuta copilul să înțeleagă ceea ce este sau nu este permis.
  4. Monitorizați în permanență activitatea copilului, atât în viața reală, cât și în mediul online, însă nu transformați acest proces într-un control excesiv care să îl determine să se ascundă de dvs! În cazul în care bănuiți că asupra celui mic a fost comis un abuz, raportați de urgență fapta la 112 și solicitați sprijinul organelor competente!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.