Avertisment DSVSA Brașov: Cumpărați carne de porc numai din unitățile autorizate!

În apropierea sărbătorilor de iarnă  pentru prevenirea unor posibile îmbolnăviri şi/sau infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, D.S.V.S.A. Brasov recomanda consumatorilor/proprietarilor de animale urmatoarele:

– să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta atesta că produsele de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică;

– să nu consume carnea obţinută de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie până nu obţin, de la medicul veterinar, rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi;

Citeste și:  Ilie Năstase vine la Brașov pentru premiera documentarului NASTY! Astăzi, la Cinema One și Cinema City

– să cumpere porcine numai dacă sunt însoţite de certificatul de sănătate şi de formularul de mişcare emise de către medicul veterinar, prevenindu-se astfel aparitia Pestei Porcine Africane .

Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţei omului, cum ar fi: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica), animale din zona silvatică precum şi porcii domestici, porcii mistreţi, sau alte specii infestate. Omul se îmbolnăveşte numai în urma consumului de carne infestată de porc domestic, cal, nutrie, mistreţ, urs.

Citeste și:  Human Mobile Devices a dezvăluit prima sa gamă de smartphone-uri sub brand propriu: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse

În vederea efectuării examenului trichineloscopic, se recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici, sau, dacă aceştia lipsesc, din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muşchii maseteri sau cei abdominali.

Pentru probele recoltate de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de libera practică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare de Asistenţă din localitatile de domiciliu, medicilor veterinari oficiali de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (Brasov, Sacele, Rasnov, Bran,Codlea, Fagaras, Rupea)  precum şi Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Brasov .

Citeste și:  FlyLili organizează sesiune de recrutări pentru însoțitori de zbor, sâmbătă, la Aeroportul Brașov

Programul de lucru al CSVSAO si LSVSA Brasov pentru examenele trichineloscopice este  zilnic între orele 8.30 – 17 si 9.30 – 14 in zilele de sâmbătă si duminica.

Proprietarii sunt obligaţi să predea medicilor veterinari, odată cu proba adusă la examinare, crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din Baza Naţională de Date.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.