Avocatul Poporului (Brașov): Guvernul a adoptat Ordonanţa de urgenţă pentru completarea art. 24 din Legea drepturilor pacienţilor nr. 46/2003

Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Braşov, s-a sesizat din oficiu, în temeiul art. 16 alin. (1) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, după luarea la cunoștință a dificultăților pe care rudele pacienților decedați le întâmpină în obținerea datelor medicale privind diagnosticul, tratamentul administrat, alte informații medicale legate de evoluția pacientului sub tratament, în situația în care pacientul a fost în imposibilitatea exprimării acordului cu privire la comunicarea datelor medicale personale (de exemplu, un pacient în comă, care nu se poate exprima şi nu este conştient).

„În anul 2022, o petentă s-a prezentat la Biroul Teritorial Brașov și ne-a expus faptul că a solicitat unității sanitare în cadrul căreia fiul domniei sale a fost internat, comunicarea tratamentului administrat fiului său, a diagnosticului, copia Foii de Observație, însă i s-a refuzat comunicarea datelor, respectiv eliberarea documentelor medicale, în lipsa consimțământului exprimat explicit de fiul său.

Fiul petentei a fost implicat într-un accident rutier, accident în urma căruia a ajuns în stare gravă la spital, ulterior, în aceeași zi, decedând. Este vorba de un pacient care a fost în imposibilitate absolută de a exprima vreo opțiune cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin la datele sale legate de diagnostic, tratament etc..”, explică Cornelia Cor, consilier coordonator – Biroul Teritorial Brașov al instituției Avocatul Poporului.

Citeste și:  Ediție istorică FIDELIS: Cea mai mare sumă investită în cadrul unei emisiuni 

Avocatul Poporului a emis Recomandarea nr. 171 din 14 decembrie 2022, prin care a solicitat ministrului sănătății sădispună luarea măsurilor legale care se impun pentru modificarea cadrului legal existent, prin inserarea unei excepții de la dispozițiile art. 22 din Legea nr. 46/2003, excepție care să reglementeze situația în care un pacient ajunge în unitatea sanitară într-o stare de imposibilitate absolută de a-și exprima consimțământul/acordul cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin, atât în timpul vieţii sale, cât şi după deces, la informaţiile cu caracter confidenţial din foaia de observaţie.

În Monitorul Oficial nr. 178 din 2 martie 2023 a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2023.

Citeste și:  Creșa Brașov promovează educația pentru mediu prin "Săptămâna Verde"

Astfel, la articolul 24 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 din 29 ianuarie 2003, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alin. (3)-(6), cu următorul cuprins:

(3) În situația în care pacientul s-a aflat în imposibilitatea de a-și exprima consimțământul cu privire la informațiile prevăzute la art. 21 și a intervenit decesul acestuia, prin excepție de la prevederile art. 22, aceste informații pot fi furnizate, la cerere, următoarelor persoane, în ordinea de mai jos:

a) soțului supraviețuitor;

b) descendenților;

c) ascendenților/tutorilor;

d) rudelor în line colaterală până la al patrulea grad inclusiv.

Citeste și:  Marșul bicicliștilor revine pe străzile Brașovului!

(4) Situațiile în care pacientul se află în imposibilitatea de a-și exprima consimțământul, conform prevederilor alin. (3), se reglementează prin normele de aplicare a legii.

(5) Persoanele prevăzute la alin. (3) vor depune la conducerea unității sanitare o declarație pe propria răspundere, potrivit dispozițiilor prezentei legi.

(6) Modelul declarației prevăzute la alin. (5) se va publica drept anexă la normele de aplicare a legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.