Baroul Brașov desfășoară proiectul UNBR, ”FII AVOCAT ÎN ȘCOALA TA!”! O campanie de responsabilitate socială

Baroul Brașov a pregătit proiectul național UNBR, ”FII AVOCAT ÎN ȘCOALA TA!”, organizat și desfășurat în colaborare cu Ministerul Educației si cu Ministerul Justiției.

Acest proiect, care are ca scop conștientizarea, în rândul elevilor și tinerilor, a importanței cunoașterii drepturilor și obligațiilor acestora, dar și a respectării legii, precum și a consecințelor negative pe care nerespectarea legii le poate avea asupra lor, toate acestea și în contextul creșterii alarmante a fenomenului cunoscut ca „bullying”.

Proiectul Fii avocat în școala ta!” urmărește să ofere sprijin și consiliere elevilor și tinerilor, pentru ca aceștia să poată gestiona cu maturitate și într-o modalitate adecvată și corectă problemele actuale, ale generației lor.

„Fii avocat în școala ta!” este un proiect al Uniunii Naționale a Barourilor din România, care se va desfășura la nivel național, fiind creat din convingerea că educația juridică este mai mult decât oricând necesară tinerilor, în evoluția lor ca viitori membri ai societății.

Citeste și:  FC Braşov în faţa celei mai în formă echipe din România, FC Hermannstadt, formaţie neînvinsă în Liga 1. Dan Alexa: “Avem obiectivul să jucăm în grupe”

De aceea, educația juridică în școli este domeniul predilect al campaniei de responsabilitate socială organizate de UNBR în perioada 2022-2023, scopul acesteia fiind promovarea culturii legalității și responsabilității în societate încă de pe băncile școlii și evidențierea rolului avocatului în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

”Fii avocat în școala ta!” este un proiect care își propune să provoace mintea tinerilor, să-i scoată din zona de confort pentru ca ei să-și pună întrebări. Ne dorim să le transmitem acestora faptul că libertăți fundamentale, născute din revoluții, cum este libertatea de expresie și de opinie, pot avea reversuri fatale ca pornografia sau extremismul. A explica situații de viață care îi preocupă, prin prisma normelor de drept, a consecințelor juridice, înseamnă a le da putere tinerilor să ia decizii informate în plan personal și profesional, precum și să acționeze într-o manieră angajată și pozitivă în societate.  

Citeste și:  Castelul Bran, printre obiectivele turistice care vor fi promovate cu ocazia Conferinţei Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor

Scopul proiectului este de a sprijini tinerii pentru ca aceștia să poată reacționa adecvat la problemele generației lor. Educația juridică timpurie contribuie la sentimentul de apartenență la comunitatea și la cultura națională. Promovarea unei culturi primitoare pentru tineri presupune promovarea valorilor democratice ale societății – egalitatea, dreptatea, respectul pentru convingerile și opiniile celorlalți – care sunt intrinsec legate de lege.

În perioada martie-iunie 2022 se va desfășura o etapă-pilot a proiectului, urmând ca programul să se desfășoare plenar în anul școlar 2022-2023, ținând seama de experiența și informațiile acumulate în această primă etapă.

La nivel local, Proiectul este implementat de către Baroul Brașov împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, între care a și fost încheiat, un protocol de colaborare instituțională în acest sens.

Citeste și:  Weekend de reciclare: brașovenii au colectat separat deșeuri și au participat la ateliere creative

Proiectul se fundamentează pe participarea voluntară și neremunerată a avocaților selectați și constă în susținerea de către avocați a unor tematici sub forma a 5 module de câte o oră desfășurate în cadrul programei de dirigenție (sau a altor materii socio-umane), pentru întreaga perioadă.  Programul va fi variabil, în funcție de orarul școlar, raportat la clasele / unitățile școlare partenere – program de dimineață sau de după-amiază, iar tematicile vor fi abordate unitar, având la bază materialele puse la dispoziție de UNBR.

De asemenea, Baroul Brașov organizează, un concurs de afișe pe teme juridice, adresat elevilor și cadrelor didactice din județul Brașov, al cărui regulament și condiții de desfășurare poate fi vizualizat pe https://www.baroulbrasov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.