BNR a majorat din nou rata dobânzii de politică monetară la 7% pe an

Banca Națională a majorat din nou rata dobânzii de politică monetară la 7% pe an, în încercarea de a încetini inflația și de creștere a prețurilor.

Specialiștii BNR estimează acum că rata anuală a inflației va scădea ușor în acest trimestru și mai accentuat ulterior, astfel încât din vara acest indicator să nu mai depășească 10%.

Noua majorare a dobânzii cheie va determina, cel mai probabil, și creșteri ale dobânzilor practicate de băncile comerciale, în special în cazul creditelor, însă scăderea anticipată a inflației poate reprezenta un semnal că procesul de majorare a dobânzilor se apropie de final.

De asemenea, BNR a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an, de la 7,75% pe an, creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6%, de la 5,75% pe an, şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, notează Agerpres.

Citeste și:  Cum arată vacanța de Paște după intrarea în spațiul Schengen: Luna mai vine cu schimbări în preferințele de călătorie ale românilor

Rata anuală a inflaţiei a ajuns în noiembrie 2022 la 16,76%, peste nivelul prognozat, după ce în octombrie a scăzut la 15,32%, de la 15,88% în septembrie. Creşterea a fost determinată şi în acest interval în special de majorarea preţurilor alimentelor, incluzând categoria LFO, dar şi de scumpirea semnificativă a mărfurilor nealimentare şi a serviciilor de piaţă. Impactul lor a fost atenuat totuşi de scăderea dinamicii preţului la combustibili, pe fondul trendului descendent al cotaţiei petrolului, precum şi al plafonării preţului lemnelor de foc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.