Brașov – Decembrie ’89: Lista EROILOR REVOLUȚIEI!

În discursul istoriografic despre rezistenţa în timpul comunismului, Braşovul este recunoscut mai ales pentru revolta muncitorilor din 15 noiembrie 1987. Însă, în acest oraş, în decembrie 1989, au fost ucise 68 de persoane, 150 au fost rănite, iar 55 au fost reţinute ca suspecte de terorism. Ulterior, acestea din urmă au fost eliberate. Cele mai multe dintre victime au fost ucise după 22 decembrie şi după preluarea conducerii judeţului de către armată şi crearea Frontului Salvării Naţionale.

Studiul de faţă propune o analiză a evenimentelor din decembrie 1989, pornind de la documentele întocmite de Secţia Parchetelor Militare, încă din anul 1989 şi mult timp după aceea, şi a celor produse de Comisia senatorială pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989[1], potrivit hotnews.ro.

Braşov: 16 – 21 decembrie 1989.

Documentele consultate indică faptul că, în Braşov, primele informaţii despre situaţia din Timişoara au ajuns în după-amiaza zilei de 16 decembrie 1989, în jurul orelor 17.00 – 18.00. Atunci, comandantul Brigăzii de Vânători de Munte, generalul Ion Florea, a fost chemat la telefon de către ministrul Apărării, generalul colonel Vasile Milea, care i-a spus că, în Timişoara, au „loc evenimente”, mai precis „o revoltă populară”. L-a atenţionat că „vor trebuie să fie pregătiţi”. Totodată, ministrul Apărării i-a cerut generalului Ion Florea să ia măsuri suplimentare pentru paza cazărmilor şi a principalelor obiective din oraşul Braşov[2]. În aceeaşi zi, orele 20.00, au fost informate şi unităţile Ministerului de Interne din judeţ. Potrivit locotenent colonelului Gheorghe Popeea, comandantul Grupului Judeţean de Pompieri, în timp ce se afla în Biroul şefului Securităţii Braşov, colonelul Bucur, acestuia i-a fost transmis prin telefon ordinul ca la „Braşov să se stăpânească situaţia”. După terminarea conversaţiei telefonice, Popeea a fost întrebat dacă a înţeles ce i s-a comunicat. În urma răspunsului afirmativ, i s-a ordonat să meargă la unitate pentru luarea măsurilor ce se impuneau. Gheorghe Popeea menţiona într-o declaraţie din 23 ianuarie 1990 că măsurile pe care le-a dispus atunci au fost: alarmarea unităţii, chemarea cadrelor la unitate şi „pregătirea tehnicii pentru eventuala intervenţie de restabilire a ordinii publice”[3].

Un alt ofiţer, maiorul Ion Brebenel, preciza într-o declaraţie din martie 1990 că Biroul pază şi ordine din cadrul Miliţiei, pe care-l conducea, a fost atenţionat să fie pregătit pentru intervenţie dacă în Braşov se vor produce „dezordini”. Înfiinţat în 1988, în baza ordinului 2660 al MI şi după revolta muncitorilor braşoveni, plutonul avea în decembrie 1989 un efectiv de 30 de ofiţeri şi de subofiţeri, organizaţi în grupe a câte 10 persoane. Fiecare grupă mai dispunea de 5 cadre de rezervă. Încă din 16 decembrie 1989, acest pluton a intrat în alarmă, urmând să intervină „în cazul provocării de dezordini stradale, în autobuze şi săli de spectacol”. Intervenţia avea să se realizeze, după cum menţionează acesta, numai după „alarmarea sa de către inspectorul şef al IJ MI Braşov”, generalul Gheorghe Zăgoneanu[4].

Persoanele audiate după 1989 menţionează că alarmarea unităţilor militare şi ale MI din Braşov a fost determinată de evoluţia situaţiei din Timişoara, ordinele transmise de la centru, dar şi de temerile responsabililor locali de partid şi de stat ca în acest oraş s-ar putea să aibă loc un eveniment similar celui din 15 noiembrie 1987. Gestul electricianului şi pictorului amator Corneliu Liviu Babeş era încă viu în memoria oficialităţilor locale, putând reprezenta un alt motiv de alarmare că Braşovul se putea transforma într-un alt loc „contrarevoluţionar”. Pe 2 martie 1989, acesta s-a autoincendiat pe pista Bradu din Poiana Braşov. După ce s-a prăbuşit lângă un copac, a scos un carton cu următoarea inscripţie în engleză: „Stop Murder. Braşov = Auschwitz”, ceea ce ar putea reprezenta un indiciu că prin acest act Liviu Babeş a urmărit să capteze atenţia turiştilor occidentali aflaţi în staţiune[5]. Totodată, acest sacrificiu, care aminteşte de cel al studentului cehoslovac Jan Palach din ianuarie 1969, indică starea de nemulţumire generală existentă la nivelul întregii ţării.

În acelaşi timp, alarmarea unităţilor militare din Braşov s-a produs după ce demonstranţii din Timişoara, aflaţi la casa parohială a lui László Tökés s-au îndreptat spre sediul Comitetului Judeţean al PCR, chiar dacă acesta îi îndemnase să se întoarcă la casele lor. Pe traseu, protestatarii au distrus mai multe magazine, iar cărţile lui Nicolae Ceauşescu găsite în librării au fost arse[6]. Răspunsul autorităţilor din Timişoara a fost prompt. Până la 17 decembrie, orele 4.40, dimineaţa, au fost arestaţi 180 de participanţi[7], ca urmare a ordinelor transmise de Nicolae Ceauşescu ministrului de Interne Tudor Postelnicu. Prin aceste ordine s-a solicitat ca, în scopul „dispersării” demonstranţilor, intimidării şi supunerii lor, să se „acţioneze viguros” şi să fie organizată „o demonstraţie de forţă”[8].

Gestionarea situaţiei din Timişoara şi reacţia autorităţilor locale a fost considerată de către Nicolae Ceauşescu, în şedinţele Comitetului Politic Executiv al Partidului Comunist Român şi în timpul teleconferinţei cu responsabilii de partid şi militari din teritoriu din 17 decembrie 1989, drept o trădare a intereselor ţării, poporului şi socialismului. Principalii responsabili au fost consideraţi ministrul de Interne, Tudor Postelnicu, ministrul Apărării, Vasile Milea, şi comandatul Departamentului Securităţii Statului, Iulian Vlad. Motivul indicat era că nu au aplicat întocmai ordinele transmise. Liderul comunist a propus destituirea lor şi preluarea directă a conducerii Armatei, ceea ce avea să se întâmple însă după fuga lui Nicolae Ceauşescu şi trecerea Armatei de partea „poporului”.

Totodată, în cadrul acestor şedinţe, protestele timişorenilor au fost prezentate ca o acţiune „conjugată” a Statelor Unite ale Americii şi Uniunii Sovietice, hotărându-se închiderea graniţelor şi sistarea oricărei activităţii turistice. Niciunui cetăţean străin, inclusiv al statelor socialiste, nu îi mai era permisă intrarea în România, toţi fiind consideraţi „agenţi de spionaj”. Singurii turişti acceptaţi erau cei din Coreea, China şi Cuba. Prezentă la şedinţa Comitetului Politic Executiv al PCR din 17 decembrie 1989, Elena Ceauşescu a afirmat că forţele de intervenţie trebuiau „să fi tras în ei, să fi căzut şi pe urmă luaţi şi băgaţi în beci. Nu vi s-a spus aşa? Unul să nu iasă”[9]. În teleconferinţa din aceeaşi zi cu secretarii de partid din teritoriu şi comandanţii militari s-a ordonat înarmarea tuturor unităţilor militare cu muniţie de război, constituirea de grupe de patrulare mixte din

„unităţi de miliţie, de securitate şi armată, cu organizaţii de partid şi de UTC, cu grupele de gărzi patriotice, cu organizaţiile de tineret, cu activiştii de partid, bine verificaţi, cu poziţie fermă, activă, instruiţi bine! Şi acestea nu pentru o zi! Acestea pentru perioada până când se va revoca acest ordin! Va rămâne în vigoare, practic, până după Anul Nou”[10].

Imediat după această teleconferinţă, în unităţile militare din Braşov a fost declarată alarma de luptă parţială „Radu cel Frumos”. Colonelul Cornel Vaida, şeful Biroului operaţii din cadrul Brigăzii de Vânători de Munte din Braşov, menţionează într-o declaraţie din 11 iunie 2007 că a aflat despre declararea alarmei de la ofiţerul de serviciu al unităţii şi că iniţial a crezut că este doar un exerciţiu. Aflat în concediu, s-a prezent la comanda unităţii unde colegii de birou i-au spus că „militarii din unităţile din Timişoara au fost agresaţi de persoane care manifestau în oraş şi că au fost răniţi atât din rândul civililor cât şi al militarilor”[11]. Un alt ofiţer arată că, în aceeaşi zi, generalul Ion Florea, comandantul Brigăzii, le-a „prelucrat motivul alarmei”, şi anume: „situaţia turbulentă de la Timişoara, unde acţionau elemente ostile regimului şi că trebuie să fim pregătiţi să intervenim”[12].

Intrarea în alarmă de luptă parţială a însemnat: 1). Pregătirea tuturor unităţilor pentru intervenţie; 2). Convocarea la cazarmă a tuturor cadrelor, inclusiv a celor aflate în concediu sau a celor aflate în permise; 3) Suspendarea tragerilor, aplicaţiilor, convocărilor şi cursurilor; 4) Întărirea pazei la toate dispozitivele militare; 5) Executarea tuturor ordinelor date de comandamentele constituite în această perioadă[13].

În aceeaşi seară, a fost emis un alt ordin de către ministrul Apărării în care se cerea pregătirea unor grupe de intervenţie împotriva eventualelor „elemente destabilizatoare” şi a coloanelor de manifestanţi. În acest ordin erau precizate armamentul care trebuia să fie folosit; modul de acţiune împotriva coloanelor de manifestanţi, precum şi deschiderea focului la picioare, după efectuarea somaţiilor regulamentare[14]. În zilele următoare (18-19 decembrie 1989), în unităţile şi subunităţile militare din Braşov au avut loc şedinţe de înfierare a evenimentelor din Timişoara, la care au participat şi ofiţeri din cadrul Consiliului Politic al Armatei a I-a[15] Evenimentele de la Timişoara au fost prezentate soldaţilor ca rezultatul unor manifestări huliganice. Colonelul (r) Ioan Radu, fost ofiţer la UM Predeal, indică într-o declaraţie din 18 noiembrie 2006 cum au decurs aceste prelucrări şi modul în care a fost sfătuit să prezinte situaţia din Timişoara soldaţilor din subordine:

„Mi-au spus ce trebuie să conţină cuvântarea mea în sensul că la Timişoara nu sunt adevăraţi demonstranţi, care îşi cer drepturile, ci sunt nişte huligani, iar în situaţia în care vom fi trimişi într-o misiune să executăm ordinele scrise. În legătură cu uzul de armă le-am precizat că trebuie să respecte prevederile uzului de armă (Regulamentul de gardă şi de garnizoană)”[16].

Acesta mai precizează că, la şedinţa din 18 decembrie 1989, a participat şi un ofiţer de la Consiliului Politic al Armatei I-a, care le-a explicat evenimentele din Timişoara „în sensul că au ieşit huligani în stradă şi au spart vitrinele”[17]. La 19 decembrie 1989 a avut loc o şedinţă şi la sediul Brigăzii de Vânători de Munte, militarii fiind informaţi de către colonelul Ionescu de la Consiliul Politic Superior, probabil acelaşi ofiţer menţionat şi de Ioan Radu, despre „incidentele de la Timişoara” şi anume că pe „fundalul unor manifestări stârnite de pastorul reformat László Tökés, populaţia s-a revoltat şi a atacat unităţile militare”[18].

Trimiterea ofiţerilor politici în unităţile militare din teritoriu a fost una dintre măsurile luate de Ministerul Apărării pentru observarea stării de spirit a militarilor, dar şi în scopul prelucrării politice a evenimentelor de la Timişoara. Unul dintre ofiţerii politici trimişi în inspecţie a fost chiar Ilie Ceauşescu, adjunct al ministrului şi secretar al Comitetului Politic Superior al Armatei. În perioada 18 – 20 decembrie, acesta a participat la şedinţele care au avut loc în unităţile militare din Timişoara, Arad, Cluj şi Oradea. În timpul audierii sale de către Comisia senatorială pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989, Ilie Ceauşescu susţinea că misiunea sa a constat în a observa „atmosfera care era acolo”, fără a se insista în mod deosebit asupra situaţiei din Timişoara. Fostul ministru menţionează că la aceste şedinţe nu le-a comunicat militarilor că la Timişoara ar fi rezultat morţi şi răniţi, în urma deschiderii focului asupra civililor[19].

Afirmaţiile lui Ilie Ceauşescu sunt reluate şi de către fostul procuror militar Liviu Domşa. Potrivit declaraţiilor sale, la unitatea militară 02565 din Cluj a avut loc, la 20 decembrie 1989, o şedinţă la care au participat Ilie Ceauşescu, generalul locotenent Iulian Topliceanu, comandantul Armatei a IV-a, Ioachim Moga, prim secretar al Comitetului Judeţean de partid Cluj, secretarii de partid, şefii de Stat Major şi comandanţii de la unităţile militare ale Armatei a IV-a. Domşa menţionează că Ilie Ceauşescu s-a aflat la Cluj pentru a se informa asupra modului în care „decurg activităţile, stadiul în cadrul <> şi pentru a face unele comunicări”, fără a se referi la situaţia din Timişoara.[20]

Întrunirea Consiliului Judeţean al Apărării.

La 18 decembrie 1989, orele 17.00, în Braşov a avut loc o întrunire a Consiliului Judeţean al Apărării pentru a fi comunicate „indicaţiile şi măsurile [care] au fost transmise la Comitetul Politic Executiv în şedinţa din 17.12.1989”. La această şedinţă au participat secretarii organizaţiei PCR Braşov şi comandanţii unităţilor militare din Braşov, precum şi Gheorghe Pană, membru al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR[21]. Şedinţa a fost deschisă de către primul secretar Petre Preoteasa, care i-a informat pe cei prezenţi despre situaţia existentă, ca urmare a evenimentelor de la Timişoara[22]. Acesta le-a cerut comandanţilor militari să întocmească o hartă a municipiului Braşov pe care să fie reprezentate „focarele probabile de revoltă, forţele care intervin pentru blocarea şi dislocarea grupurilor revoltate, variante de acţiune şi de apărare ale sediului comitetului judeţean de partid”[23].

Locotenent colonel Gheorghe Toma, şeful Gărzilor Patriotice, precizează într-o Notă explicativă din 22 ianuarie 1990 că aceasta şedinţă a mai avut drept scop „stabilirea măsurilor ce se impuneau atunci, în vederea prevenirii şi înăbuşirii unei revolte a maselor din municipiul Braşov sau municipiul Făgăraş, deşi despre Făgăraş nu s-a discutat”[24].

În cazul judeţului Braşov, ca urmare a revoltei din 1987, exista încă din 1988 un „Plan unic de intervenţie pentru stabilirea şi menţinerea ordinii publice”, ce fusese întocmit în baza ordinului Ministrului de Interne nr. 02600 din acelaşi an. Acest plan cuprindea, potrivit Declaraţiei din 1 martie 1990 a maiorului Gheorghe Oprea de la Inspectoratul Judeţean al MI, „concepţia întrebuinţării forţelor şi mijloacelor din unităţile MI şi MApN la un număr de peste 70 de obiective din judeţ, la care s-ar fi produs acte de dezordine”. Ofiţerul indică, în aceeaşi declaraţie, şi măsurile care urmau să fie luate:

„Ca mod de acţiune era prevăzut în planul iniţial să se execute nişte cordoane de blocare, de-a latul străzilor pentru a împiedica deplasarea turbulenţilor în centrul oraşului. După blocarea acestora trebuia să acţioneze plutonul de intervenţie al miliţiei […] pentru împrăştierea turbulenţilor şi reţinerea elementelor mai periculoase sau instigatoare”[25].

Existenţa acestui plan de intervenţie reiese şi din declaraţia locotenentului colonel Gheorghe Popeea din 23 ianuarie 1990, participant la şedinţa din 18 decembrie 1989, care menţionează că, după deschiderea întrunirii, primul secretar Petre Preoteasa

„a dat întâi cuvântul la Gl. Zăgoneanu. Acesta a arătat că unităţile din subordinea IJMI [Inspectoratul Judeţean al Ministerului de Interne Braşov] pe baza unui ordin al MI au pregătite planuri speciale [subl. în original] pentru intervenţie la restabilirea ordinii şi liniştii publice şi că sunt pregătite să acţioneze în orice situaţie, în acest sens fiind făcute anterior şi o serie de exerciţii şi aplicaţii în diferite locuri din Braşov. Totodată a arătat că organele MI nu pot face faţă în cazul în care au de înfruntat un număr mare de turbulenţi, că organele MI pot rezolva situaţii în care se confruntă cu un număr de circa 200 – 400 de oameni, în rest fiind necesară intervenţia şi cooperarea cu unităţile MApN şi cu gărzile patriotice, şi în acest sens este necesar să se stabilească precis, amănunţit variante de acţiune şi de intervenţie pentru obiectivele importante din municipiu – cu forţe, aliniamente, loc de dispunere, de aşteptare, timp de alarmare, de adunare, de intrare în dispozitiv şi toate celelalte probleme legate de astfel de situaţii”[26].

În timpul şedinţei, Zăgoneanu s-a referit şi la revolta din 15 noiembrie 1987, asigurându-l pe prim secretar că „s-au luat măsuri privind modul de acţiune a trupelor de securitate şi miliţie”, iar dacă „va fi atacat sediul comitetului judeţean de partid va fi apărat”[27]. Cei prezenţi la şedinţa din 18 decembrie 1989 îl indică pe generalul Zăgoneanu ca fiind autorului acestui plan, iar definitivarea lui a fost realizată în zilele următoare de către ofiţerii de la Birourile de Operaţii şi Pregătire de Luptă ale unităţilor MI şi MApN din Braşov. Planul avea două variante, atac şi apărare, şi cuprindea „4 zone posibile de izbucnire a unor mişcări ale populaţiei”: 1). Comitetul Judeţean de partid; 2). Întreprinderea de Autocamioane Braşov „Steagul Roşu” până la intersecţia cu strada Bucureşti; 3). Tractorul Braşov cu stadionul şi parcul din apropriere 4). Universitatea şi căminele studenţeşti de pe strada Memorandumului[28].

Un alt participant la şedinţa Consiliului Judeţean al Apărării detaliază într-o Notă Explicativă din 16 aprilie 1990 „acţiunile concrete” care au fost hotărâte în timpul întrunirii din 18 decembrie 1989[29]. Conform colonelului Gheorghe Popescu, ca acţiuni concrete au fost stabilite:

„prelungirea măsurilor de pază întărită până după revelion; alungarea străinilor din judeţ, indiferent de pagube pe linia Turism; […] constituirea unui comandament central judeţean şi municipal pentru conducerea tuturor forţelor; unităţile militare să treacă prin centrul oraşului la instrucţie; unitatea de elicoptere să execute zboruri asupra oraşului Braşov; paza fab.[ricii] de pâine, ulei; paza căminelor, cinematografelor şi a sălilor de teatru; organizarea tp. [transportului] în comun corespunzător nevoilor; interzicerea întreruperii energiei electrice, mărirea debitului de gaze; asigurarea încălzirii locuinţelor în mod corespunzător; îmbunătăţirea radicală a aprovizionării populaţiei, aducerea de la Constanţa unei cantităţi de carne; controale riguroase în magazine”[30].

S-a mai propus şi organizarea unei şedinţe cu „responsabilii din comerţ”[31].

Aplicarea unor măsuri de prevenire sau de intimidare a populaţiei locale este indicată şi de către şeful Gărzilor Patriotice din Braşov, locotenent colonel Gheorghe Toma. Măsurile pe care le enumeră sunt: „cercetare aeriană executată cu elicoptere de către I.C.A Ghimbav; deplasări de coloane militare pe diferite trasee din municipiu; patrule ale armatei în principalele zone aglomerate din oraş”. Iniţiativa aplicării acestora este atribuită de către Gheorghe Toma fostului secretar al organizaţiei judeţene de partid, Petre Preoteasa[32].

Se poate observa din măsurile propuse că responsabilii de partid şi de stat erau conştienţi de lipsurile curente şi de nemulţumirile locuitorilor oraşului Braşov, fiind încă vie în memoria lor revolta din 1987. De aceea, planurile întocmite aveau două scopuri. Primul a fost satisfacerea nemulţumirilor braşovenilor, pentru a nu da naştere unei ample acţiuni de protest, similară celei din 15 noiembrie 1987, iar al doilea era prevenirea sau intervenţia în forţă, în cazul în care o revoltă anticomunistă ar fi avut loc.

În cadrul şedinţei, s-a discutat inclusiv despre posibilele victime, care ar fi rezultat în urma intervenţiei unităţilor MApN şi a MI. Referitor la acest aspect, Mircea Popeea menţionează că, în timpul şedinţei, Zăgoneanu le-a spus că în, „cazul în care vor fi victime, acestea să nu fie lăsate în stradă, ci să fie ridicate şi transportate imediat de la faţa locului”[33].

După terminarea şedinţei a avut loc o întrevedere între Petre Preoteasa, Gheorghe Pană şi Gheorghe Zăgoneanu în biroului fostului secretar al organizaţiei judeţene de partid a PCR. Petre Preoteasa menţionează, într-o declaraţie din 23 februarie 1990 că, în timpul acestei întâlniri, Zăgoneanu a fost întrebat de către Pană Gheorghe „ce alte măsuri suplimentare a mai luat pe linia inspectoratului MI”. Acesta a răspuns că

„printre altele <> şi după câte îmi amintesc a susţinut că urmau să instaleze camere de luat vederi pe aceste clădiri. De asemenea Gl. Zăgoneanu spunea că are asigurat la hotelul Capitol un apartament sau o cameră în care oamenii de ordine ai securităţii aveau acces şi puteau să intervină la nevoie. De asemenea susţinea că şi în clădirea Modarom vor fi instalaţi oameni ai securităţii pentru intervenţie în caz de nevoie”[34].

EROII REVOLUȚIEI DE LA BRAȘOV

 1. Abramov C. Filip
  Profesie: Sofer Autobaza nr. 6 Brasov
  Data nasteri: 07.01.1956
  Locul nasterii: Radauti, Suceava
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, Intreprinderea Poligrafica
  Cauza: Batut si apoi impuscat in cap, trunchi si membre
 2. Agache Sabin Fanică
  Profesie: Sofer troleibuz IJTL Brasov
  Data nasteri: 10.08.1956
  Locul nasterii: Stefan cel Mare, Bacau
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 24 decembrie 1989
  Locul mortii: Zarnesti, spital
  Cauza: Impuscat pe 23 decembrie 1989, la intrarea in Rasnov
 3. Alexe Ștefan
  Profesie: Zidar IACIM Brasov
  Data nasteri: 08.11.1943
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989, ora 3: 00
  Locul mortii: Brasov, in fata Consiliului Judetean
  Cauza: Impuscat in cap
 4. Arisanu Petre Ion
  Profesie: Soldat in termen; sublocotenent post-mortem
  Data nasteri: 20.06.1969
  Locul nasterii: Moeciu de Jos, Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 24 decembrie 1989
  Locul mortii: Bucuresti, zona fostului CC
  Cauza: Impuscat
 5. ATOMEI George-Eduard,
  Născut pe 31.01.1973, elev la Școala Gen. 25, Liceul Sportiv, a fost ucis în revoluţie.
  Data morții: 23 Decembrie 1989
  Locul morții: în fața Consiliului Județean
  Cauza: împușcat în ceafă.
  Calitate: erou martir
 6. Bălan Valerică
  Profesie: militar în termen la UM 01090 Predeal
  Data nașterii: 03.01.1969
  Locul nașterii: Buzău
  Calitate: erou martir
  Data morții: 22 Decembrie 1989
  Locul morții: Brașov, Piața Sfatului
  Cauza: împușcat în cap
 7. Balint Andrei
  Profesie:
  Data nasteri: 25.04.1948
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Nu se cunosc detalii.
 8. Banciu Valentin Nicu
  Profesie: Instalator la Hidromecanica II
  Data nasteri: 12.01.1963
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, Magazinul Modarom
  Cauza: Impuscat in cap
 9. Barcutean Radu Vasile
  Profesie: Pirotehnist la Uzina 2 Brasov
  Data nasteri: 17.01.1970
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989, ora 22: 30
  Locul mortii: Brasov, zona Poligrafie
  Cauza: Impuscat in salvare
 10. Bian Ioana Carmen
  Profesie: Agent turism ONT Carpati Poiana Brasov
  Data nasteri: 05.01.1963
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 22-23 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, intre sediile Primariei si Prefecturii
  Cauza: Impuscata cu sapte gloante
 11. Boga Carol
  Profesie: Brutar la Fabrica Postavarul
  Data nasteri: 12.06.1944
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov
  Cauza: Impuscat in cap din spate
 12. Boteanu Bogdan Mihai
  Profesie: Soldat in termen la Clubul ASA Brasov, sublocotenent post-mortem
  Data nasteri: 17.04.1969
  Locul nasterii: Busteni, Prahova
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 29 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, Clubul ASA, in postul de garda
  Cauza: Impuscat
 13. Braguta Nicolaie
  Profesie: Economist la Intreprinderea de Comert Exterior Auto Import Export
  Data nasteri: 16.10.1932
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, langa Spitalul CFR
  Cauza: Impuscat in spate cu doua gloante
 14. Brinzea Coman
  Profesie: Tamplar la Intreprinderea Autocamioane Steagul Rosu
  Data nasteri: 12.09.1949
  Locul nasterii: Sat Campulungeac, com. Margaritesti, Buzau
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: Impuscat in spate, mana si in mandibula
  Locul mortii:
  Cauza: Brasov, intersectia str. N. Balcescu cu str. Dobrogeanu Gherea
 15. Bude Florina Octavia
  Profesie: Muncitoare la Intreprinderea Mecanica Brasov, urma cursurile Scolii de Arta si Muzica
  Data nasteri: 03.03.1969
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 6 ianuarie 1990
  Locul mortii: Brasov, spital
  Cauza: Impuscata pe 23 decembrie 1989, in picior si in mana, in Parcul 1 Mai
 16. Burjan Stefan
  Profesie: Mecanic la Autobaza nr. 3 ITA Brasov
  Data nasteri: 01.05.1946
  Locul nasterii: Craciunel, Harghita
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989, ora 3: 30
  Locul mortii: Brasov, in cladirea Consiliului Judetean
  Cauza: Impuscat cu o rafala in fata Consiliului Judetean
 17. Caprita Nicolae Dorin
  Profesie: Muncitor la Hidromecanica Brasov
  Data nasteri: 05.08.1967
  Locul nasterii: Agnita, Sibiu
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov
  Cauza: Impuscat in rinichi
 18. CÂNDEA Pavel
  56 ani, muncitor,
  Data morții: a fost împuşcat în 23 decembrie 1989.
  Vinovați: ZERO!
 19. CONSTANTINESCU Costel
  Profesie: student la Facultatea de IL Brasov
  Data nașterii: 02.07.1967
  Locul nașterii: Mihailesti, AG
  Calitate: erou martir
  Data morții: 23 Decembrie 1989
  Locul morții: Brașov, în drum spre spital
  Cauza: împușcat în spate, pe partea dreaptă
 20. Diaconu Catalin
  Profesie: Zilier
  Data nasteri: 16.02.1971
  Locul nasterii: Sacele, Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 4 ianuarie 1990
  Locul mortii: Brasov, spital
  Cauza: Impuscat pe 23 decembrie 1989 in Piata Prefecturii
 21. Digulescu Gheorghe
  Profesie: soldat în termen la UM 01910 Predeal, sublocotenent
  Data nașterii: 31.01.1968
  Locul nașterii: Bumbești-Puitic, GJ
  Calitate: erou martir
  Data morții: 23 Decembrie 1989
  Locul morții: Brașov
  Cauza: împușcat în cap, prin cască
 22. Dobrin Constantin Tudor
  Profesie: Solist vocal la Teatrul Muzical din Brasov
  Data nasteri: 08.10.1961
  Locul nasterii: Turbati, Ilfov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989, ora 2: 20
  Locul mortii: Brasov, zona Consiliului Judetean
  Cauza: Impuscat in cap, mana si picior
 23. Dragan Iulian
  Profesie: Elev la Liceul Energetic Brasov
  Data nasteri: 24.03.1971
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989; ora 3: 00
  Locul mortii: Brasov, in fata Consiliului Judetean
  Cauza: Impuscat
 24. Dragan Stan
  Profesie: Muncitor la CFR Brasov
  Data nasteri: 15.01.1937
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989; ora 3: 00
  Locul mortii: Brasov, in fata Consiliului Judetean
  Cauza: Impuscat
 25. Filip Ioan
  Profesie: Pensionar, fost angajat la Intreprinderea Timpuri Noi Brasov
  Data nasteri: 05.01.1920
  Locul nasterii: Venetia de Sus, Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 3 ianuarie 1990
  Locul mortii: Brasov, str. Feldioara, Scoala de Ofiteri Maistri
  Cauza: Impuscat in cap, umar si picior
 26. Fontana Victor Constantin
  Profesie: Armurier la Statul Major al Garzilor Patriotice
  Data nasteri: 08.03.1948
  Locul nasterii: Busteni, Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 24 decembrie 1989
  Locul mortii: In incinta fostului Consiliu Judetean Brasov
  Cauza: Impuscat in torace, in noaptea de 22-23 decembrie 1989
 27. Frigator Leonard Alex
  Profesie: Electrician la Teatrul de Stat
  Data nasteri: 06.08.1954
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Decedat in legatura cu evenimentele.
  Data mortii: 24 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, in sediul Consiliului Judetean, la etajul 2.
  Cauza: Impuscat in cap
 28. Frincu Dumitru
  Profesie: Muncitor confectioner incaltaminte, Cooperativa Munca Manuala Brasov
  Data nasteri: 01.05.1945
  Locul nasterii: Porumbacu de Sus, Sibiu
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 22-23 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov
  Cauza: Impuscat in cap, din spate
 29. Griu Alexandru
  Profesie: Angajat la Sectorul Urmarirea si Pregatirea Productiei, Uzina Tractorul
  Data nasteri: 21.12.1930
  Locul nasterii: Tiha Bargaului, Bistrita
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie; ora 10: 00
  Locul mortii: Brasov, Piata Teatrului
  Cauza: Impuscat in cap
 30. Hristache Iancu
  Profesie: Forjor la Rulmentul Brasov
  Data nasteri: 14.10.1957
  Locul nasterii: Motoseni, Bacau
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 22-23 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, in incinta fostului Consiliu Judetean
  Cauza: Impuscat in abdomen
 31. Haidău Grigore Cătălin
  Profesie: elev al Școlii Militare de Ofițeri Activi de Artilerie Antiaeriană și Rachete Brașov
  Data nașterii: 25 Iulie 1970
  Locul nașterii: Tg Jiu, Gorj
  Calitate: Erou Martir
  Data morții: 24 Decembrie 1989
  Cauza: împușcat în tâmpla dreaptă
 32. Ilici Marioara
  Profesie: Functionara la Gaze
  Data nasteri: 05.02.1964
  Locul nasterii: Dracsanei, Teleorman
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 22-23 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, zona Postei
  Cauza: Impuscata in abdomen
 33. Ilici Nicoleta
  Profesie: Studenta la Facultatea de Medicina din Cluj
  Data nasteri: 17.01.1967
  Locul nasterii: Caras-Severin
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 22-23 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, zona Postei
  Cauza: Impuscata in abdomen
 34. Imecs Imre Laszlo
  Profesie: soldat în termen la UM 01090 Predeal
  Data nașterii: 24.05.1971
  Locul nașterii: Odorheiul Secuiesc, HG
  Calitate: Erou martir
  Data morții: 22-23 Decembrie 1989
  Locul morții: Brașov, în aproprierea Poștei centrale
  Cauza: împușcat
 35. Lepadatu Gheorghe
  Profesie: Plutonier major Militia Predeal, sublocotenent post-mortem
  Data nasteri: 26.08.1950
  Locul nasterii: Vrancioaia, Vrancea
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23-24 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, Podul Zizin
  Cauza: Impuscat in cap si in inima
 36. Lupu Eugen
  Profesie: : Muncitor la Intreprinderea de Autocamioane Steagul Rosu
  Data nasteri: 05.06.1967
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, Consiliul Judetean
  Cauza: Impuscat in cap si in picior
 37. Mare Adrian
  Profesie: soldat în termen UM 01915 Brașov
  Data nașterii: 06.02.1970
  Locul nașterii: Jud Mureș
  Data morții: 21 Decembrie 1989
  Locul morții: Brașov, Cristian
  Cauza: împușcat
 38. Mihai Adrian Mircea
  Profesie: Elev caporal la Scoala Militara de Ofiteri Activi „N. Balcescus” Sibiu
  Data nasteri: 28.04.1969
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 24 decembrie 1989
  Locul mortii: Sibiu
  Cauza: Impuscat cu o rafala de gloante
 39. Mihaly Carol
  Profesie: Cercetator stiintific la Intreprinderea Chimica Rasnov
  Data nasteri: 23.02.1939
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 24 decembrie 1989, ora 9: 00
  Locul mortii: Brasov, zona Consiliului Judetean
  Cauza: Impuscat in cap
 40. Mitroi Dorin Gheorghe
  Profesie: Muncitor la Intreprinderea Tractorul Starea
  Data nasteri: 18.03.1964
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 24 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, in drum spre spital
  Cauza: Impuscat in torace si picior, la intersectia str. Postavarului cu str. Balcescu
 41. Müller László
  Profesie: soldat în termen la UM 01091 Vânători de Munte, Predeal
  Data nașterii: 24.06.1974
  Locul nașterii: Miercurea Ciuc
  Calitate: erou martir ridicat la grad de sublocotenent post-mortem
  Data morții: noaptea de 22 spre 23 Decembrie 1989.
  Locul morții: Brașov, în timpul efectuării stagiului militar.
  Cauza: împușcat
 42. Neagu Sebastian Cătălin
  Profesie: soldat în termen la UM din Brașov
  Data nașterii: 10.04.1970
  Locul nașterii: Bușteni, PH
  Calitate: erou martir
  Data morții: 22-23 Decembrie 1989
  Locul morții: Brașov, zona parcului 1 Mai
  Cauza: împușcat
 43. Nedelcu Vasile
  Profesie: Muncitor
  Data nasteri: 13.11.1959
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 24 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov
  Cauza: Impuscat
 44. Negru Adrian Florin
  Profesie: Elev la Sc. gen. nr. 8 Brasov
  Data nasteri: 30.03.1977
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 22-23 decembrie
  Locul mortii: Brasov
  Cauza: Impuscat in abdomen cu trei gloante
 45. Nutu Catalin
  Profesie: Angajat la ICA Ghimbav
  Data nasteri: 12.02.1967
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, zona Oficiului Postal nr. 1
  Cauza: Impuscat in cap
 46. Palacean Ioan
  Profesie: Muncitor la Intreprinderea Timpuri Noi Brasov
  Data nasteri: 08.10.1952
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 22-23 decembrie
  Locul mortii: Brasov, spital
  Cauza: Impuscat in picioare, in fata Consiliului Judetean
 47. Pertache Catalin
  Profesie: Electrician CAP Feldioara
  Data nasteri: 1969
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989; ora 21: 30
  Locul mortii: Brasov, str. Sitei
  Cauza: Impuscat in cap
 48. Plesca Ana Maria
  Profesie: elevă în Brașov
  Locul nașterii: Stolniceni Prăjescu, IS
  Calitate: decedat în legătură cu evenimentele
  Data morții: 27 Decembrie 1989
  Locul morții: Brașov
  Cauza: împușcată
 49. Pruntes Daniela
  Profesie: Regizor tehnic la Teatrul de Papusi Brasov
  Data nasteri: 26.01.1961
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989, ora 2: 30
  Locul mortii: Brasov, Piata Sfatului
  Cauza: Impuscata cu o rafala de gloante
 50. Rosca Corina
  Profesie:
  Data nasteri: 18.07.1983
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, spital
  Cauza: Impuscata in cap, in patul din camera ei
 51. Sabadus Ioan
  Profesie: Angajat la ICRAL
  Data nasteri: 28.01.1941
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, zona Consiliului Judetean
  Cauza: Impuscat in abdomen
 52. Sandu Iancu
  Profesie: Mecanic auto
  Data nasteri: 29.12.1957
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 25-26 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, Spitalul ORL
  Cauza: Impuscat in piept
 53. Savin Gheorghe
  Profesie: Sofer ITA-CIAT, Autobaza nr. 6 Brasov
  Data nasteri: 17.07.1954
  Locul nasterii: Valea lui Ion, Bacau
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, intre Uzina nr. 2 si Intreprinderea Poligr
  Cauza: Impuscat in torace, abdomen si picioare
 54. Stancu Ovidiu
  Profesie: Strungar la Intreprinderea de autocamioane Steagul Rosu
  Data nasteri: 29.10.1965
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 4 ianuarie 1990
  Locul mortii: Brasov, spital
  Cauza: Impuscat in spate, picior, bazin si abdomen pe 23 decembrie 1989, langa Consiliul Judetean
 55. Stoian Victor
  Profesie: Zidar la ICIM Brasov
  Data nasteri: 30.10.1965
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 24 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, spital
  Cauza: Impuscat in torace, partea stanga, la Fabrica de Suruburi, pe 23 decembrie 1989
 56. Surdu Gheorghe
  Profesie: Angajat la ONT Carpati Brasov
  Data nasteri: 31.07.1953
  Locul nasterii: Bran, Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, str. N. Balcescu (in locuinta unei rude)
  Cauza: Impuscat in abdomen
 57. Tamas Iosif
  Profesie: Muncitor la Uzina Steagul Rosu Brasov
  Data nasteri: 26.01.1942
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou MartirData mortii: 23 decembrie 1989; ora 2: 45
  Locul mortii: Brasov, in fata Consiliului Judetean
  Cauza: Impuscat in abdomen cu mai multe gloante
 58. Toader Iulian
  Profesie: soldat în termen la UM 01090 Predeal
  Data nașterii: 29.04.1969
  Locul nașterii: Balabanesti, Buzău
  Calitate: erou martir
  Data morții: 23 Decembrie 1989
  Locul morții: Brașov, zona Teatrul Dramatic
  Cauza: împușcat în cap.
 59. Tincu Ioan
  Profesie: Sofer la ITA CIAT Brasov
  Data nasteri: 28.07.1957
  Locul nasterii: Cotnari, Iasi
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie
  Locul mortii: Brasov, viaductul spre Zizin
  Cauza: Impuscat in cap, torace si picioare
 60. Varza Gh. Constantin
  Profesie: Tehnician la ROMAN Brasov
  Data nasteri: 26.06.1949
  Locul nasterii: Araci, Covasna
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, zona Centrului Istoric
  Cauza: Impuscat in inima
 61. Vlase Nicolae
  Profesie: Fotograf la Arta Fotografica
  Data nasteri: 18.10.1970
  Locul nasterii: Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, Hotel Capitol
  Cauza: Impuscat in picior
 62. Vlaicu Marin Cătălin
  Profesie: soldat în termen la UM 01090 Predeal
  Data nașterii: 29.09.1970
  Locul nașterii: Zambreasca, TL
  Calitate: erou martir
  Data morții: 23 Decembrie 1989
  Locul morții: Brașov
  Cauza: împușcat
 63. Zabava Ioan
  Profesie: Preot la Biserica Romana
  Data nasteri: 04.04.1914
  Locul nasterii: Bran, Brasov
  Calitate: Erou Martir
  Data mortii: 23 decembrie 1989
  Locul mortii: Brasov, spital
  Cauza: Impuscat langa Scoala de Ofiteri

One thought on “Brașov – Decembrie ’89: Lista EROILOR REVOLUȚIEI!”

 1. Multumim celor care ne mai aduceti aminte de prietenii, colegii si eroii nostrii.
  Personal am doi colegi si prieteni printre ei Dorin Mitroi si Carmen Bian.
  DUMNEZEU sa-i binecuvanteze.
  Felicitari celor care s-au mai gandit la ei .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.