Brașovenii, exemplu de disciplină fiscală în ceea ce privește plata impozitelor și taxelor locale. 77% din obligațiile de plată au fost achitate în primele 6 luni

Chiar dacă, în conformitate reglementările legale în domeniul fiscal, plata impozitelor și taxelor locale se poate face în două tranșe, până la 31 martie și până la 30 septembrie, cea mai mare parte a brașovenilor au ales să își achite obligațiile la bugetul local în prima jumătate a anului. Din bugetul de venituri estimat, de 280 de milioane de lei, până în 30 iunie au fost achitate 77% din obligațiile de plată, respectiv aproape 216 milioane de lei. Acest procent confirmă exemplul de conformare voluntară al brașovenilor în ceea ce privește plata impozitelor și taxelor locale.

Și în ceea ce privește comparația cu nivelul de plată de anul trecut, la data 30 iunie, indicatorii financiari confirmă dorința brașovenilor de a își achita obligațiile de plată înainte de cel de a se ajunge la limita celui de al doilea termen, suma încasată în 2022 fiind mai mare cu aproape 9% față de cea din 2021.

Cele mai mari creșteri ale încasărilor din impozite, față de anul anterior, de peste 8%, sunt cele de la impozitele pe clădiri și terenuri ale persoanelor juridice, urmate de cele din impozitul auto la persoanele fizice, cu o creștere a încasărilor de 6,6%.

În ceea ce privește tipul de obligație de plată încasată, cel mai mare procent, 52,8%, îl reprezintă impozitele de la persoanele juridice, respectiv 113.952.000 lei. Impozitele de la persoanele fizice reprezintă 21,6% din totalul încasărilor.

Conform Codului Fiscal, în cazul impozitelor datorate pe anul în curs, termenele de plată sunt 31 martie și 30 septembrie. Până la 31 martie trebuia achitat și abonamentul de parcare în parcările de reședință.

Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, Municipalitatea a diversificat de la an la an modalitățile de plată, astfel încât cetățenii să nu fie nevoiți să aștepte la cozi pentru a își achita obligațiile față de bugetul local.

Cea mai nouă metodă de plată, introdusă din acest an, este cea prin intermediul stațiilor de plată SelfPay, instalate în marile rețele de retail, în universități, centre comerciale, piețe, benzinării și magazine de proximitate (localizarea acestora se găsește la adresa https://selfpay.ro/localizare/), însă cetățenii pot plăti taxele și impozitele locale utilizând mai multe modalități de plată:

  • On-line,cu cardul bancar, pe site-ul brasovcity.ro (necesită cont de utilizator sau cheia unică de securitate, aflată în decizia de impunere);
  • On-line, cu cardul bancar, pe site-ul, ghiseul.ro (necesită cont de utilizator);
  • Cu ordin de plată, în lei, prin virament bancar sau internet banking;
  • Cu numerar, în lei, sau cu cardul bancar, la Stațiile de Plata SelfPay (aici se află un tutorial de utilizare a acestor stații: https://www.youtube.com/watch?v=BOT-DTfVZqQ&ab_channel=PrimariaMunicipiuluiBrasov);
  • Cu cardul bancar, în lei, la ghişeele Direcţiei Fiscale prin terminale de tip POS; 
  • Cu numerar, în lei, la ghişeele Direcţiei Fiscale şi agenţii.

Vă reamintim că până la data de 31.08.2021, agenția fiscală de pe str. Lunga nr. 14 este închisă pentru executarea de lucrări de reabilitare.

Neplata la termen a obligațiilor fiscale implică majorări de întârziere de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate la termen, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, conform art. 183 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.