Brașovenii sunt în topul celor care încheie poliţe de asigurare a locuinţei! România, ţara cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe din UE

România este ţara cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe din Uniunea Europeană. Peste 80% dintre români ştiu că locuinţa trebuie asigurată şi cred că acest lucru este extrem de important, dar numai 20% dintre ei deţin o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei. În realitate, patru din cinci case din România sunt neasigurate, aşadar vulnerabile în faţa dezastrelor, deşi poliţa este obligatorie.

Cel mai recent cutremur puternic produs în România, pe data de 3 noiembrie, cu o magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter a produs câteva pagube. 20 de locuinţe au fost afectate, iar proprietarii care aveau asigurare obligatorie au fost despăgubiţi, transmite televiziunea română.

Citeste și:  Maramureșul și Brașovul, destinații de top pentru sărbătorile pascale: tradiții, mâncare delicioasă și peisaje uimitoare

Totuși, România, ţara cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe din Uniunea Europeană rămâne codaşă la capitolul asigurare a casei.

9,6 milioane de locuințe sunt înregistrate la nivel naţional. Potrivit știrilor TVR, dintre acestea doar 1.850.000 au o poliţă de asigurare obligatorie, ceea ce înseamnă un grad de asigurare la nivelul întregii ţări de doar 19-20%. Mai clar de atât, patru din cinci locuinţe din România nu au o poliţă de asigurare.

Poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei acoperă trei riscuri: cutremure, inundaţii, alunecări de teren. Costă 20 de euro pe an, dacă locuinţa este de tip A şi 10 euro pe an dacă locuinţa este de tip B. Legea spune că această asigurare este obligatorie.

Citeste și:  Forfotă mare în piețe cu doar câteva ore înainte de Paște! Brașovenii se grăbesc să-și completeze masa festivă

Din cele 1.850.000 de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei, 75% sunt pentru locuinţe din mediul urban şi doar 25% pentru locuinţe din mediul rural. Cel mai asigurat municipiu este Braşov, apoi urmează Bucureşti şi Timişoara.

În privinţa judeţelor, tot Braşov e în top, urmat de Bucureşti Ilfov, Timiş, Prahova, Constanţa.

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.